10 minute pentru oua tari si un pumn de sare in apa in care le fierbi, se cojesc mai usor.
Asta cu sarea o stiam, multumesc...Nu stiam cat sa le fierb.
Deh! Imi vine si mie copilu' acasa si nu vreau sa-i ucid stomacul.
Asta cu sarea n-o stiam, e pe bune? Care-i spilu'?
Chimia, my friend... n-ai vazut reclama aia cu pasta de dinti care face oo-le moi?
PS. Ia fierbe-le in CocaCola sau Fanta direct si nici nu mai trebuie sa le decojesti
Cand fierbi oua, pui un pumn de sare in apa si nu se mai crapa ouale la fiert. In plus, se cojesc mai usor. Nu ma intreba de ce, ca ma depaseste problema.
Coaja de ou este un calcit. Sarea de bucatarie interactioneaza chimic cu structura microcristalina a calcitului, provocand microfisuri si permeabilizand-o. Astfel presiunea acumulata in ou ca urmare a fierberii se disipa prin fisurile create si oul nu se mai crapa (explodeaza) datorita cresterii presiunii. De-asemenea apa penetreaza oul spre interior, dezlipind membrana de protectie de pe suprafata interioara a cojii. Acest fapt duce la o cojire mai usoara a individului... Tehnic enough?
PS. Incearca totusi si cu Fanta, sa vezi acolo procese chimice Nu glumesc!
Ai grije ce faci! La 3 minute au nu sunt fierte! Ai nevoie de 4, 30-5 minute pentru a nu avea surprize. Dar le poţi pune şi în tigaie fără probleme!
Bun Venit in lumea cunoscatorilor!
Eu am 3 ratze si un ratzoi decorativ prin gradina, ca sa para curtea mai romantica. No acus zambilele astea sunt tare ciudate, nu fac oua ca toate gainile, in cuibar, ci le zburatacesc pe unde le vine. Lasand asta la o parte, 3 minute de fiert e perfect pentru un ou cleios eco, minunat la gust si consistenta.
Acus tinand cont ca, citez: "nimeni din casa nu are probleme cu stomacul, ficatul, fierea etc." poti sa incerci si varianta filipineza
Adica convingi o rata sa le cloceasca, si dupa 3 saptamani furi ouale de sub ea si le fierbi domol, vreo 20 de minute... a se manca fierbinti, cu lingurita, cica fac minuni la potenta si meno(andro)pauza
Am doar ouale, nu si rata! Deci, varianta filipineza pica din start, ca doar nu m-oi apuca sa le clocesc eu! Si vreau sa le fierb tari, nu cleioase si sa le vopsesc.
Tot ce fierbe in suc propiu mai mult de 3 minute intareste oo-le
Oi fi stiind tu ceva!
Ouale de rata pot provoca intoxicatii alimentare severe cu salmonella, motiv pentru care nu se consuma decat fierte tari, cca 15-20 min.
Stiu ca raspunsul meu e tardiv, dar nu se stie, poate va mai "pricopsiti" si altadata cu oua de rata.
Răspunsul tău e tardiv pentru ardnaxur1961, dar la momentul oportun (după 5 ani) pentru mine, mulțumesc. Voiam să ştiu dacă ouăle de rață sunt comestibile, pentru că tocmai m-am "pricopsit" cu nişte ouă de rață.
User252426 întreabă:
Radu132ysys întreabă: