| vladdalv a întrebat:

Ma poate ajuta cineva cu : Caracteristicile bucatariei Asiatice ? va rog , multumesc anticipat !

Răspuns Câştigător
| MeimeiPinguinu a răspuns:

Ceau

Caracteristici:
Pentru ca este creativa
Cheia succesului atunci cand gatim retete din bucataria asiatica sta mai curand in stiinta amestecarii condimentelor, decat in vreo tehnica de gatit sofisticata. Bucataria asiatica traditionala se bazeaza mai mult pe instinct decat pe retete precise in masurarea si folosirea ingredientelor. Ea lasa frau liber creativitatii, iar mancarurile, gatite conform preferintelor bucatarului, devin unice si foarte personale.

De aceea, odata cunoscute cateva reguli simple si cateva caracteristici ale ingredientelor specifice, gatitul retetelor asiatice devine o placere. Pe mine ma destinde. De cum intru in bucatarie si simt mirosul condimentelor, parca toata zgura din suflet adunata in cursul zilei dispare ca prin farmec. Resimt din plin placerea experimentului si infrigurarea de a descoperi lucruri noi. Am aflat astel ca mancarea are nu doar gust, ci si aroma, culoare si, mai ales, textura. Am invatat ca nu trebuie doar sa gatesti corect, ci ca trebuie sa prezinti in mod creativ rezultatul muncii tale. In ultimul timp imi pun permanent problema sa „asortez" ingredientele nu doar dupa gust si aroma, ci si dupa culoare si textura.

Pentru plusul de gust si aroma
Multi asociaza ideea de bucatarie asiatica cu notiuni ca „iute", sau „picant". Mancarea asiatica este, intr-adevar, condimentata, dar asta nu inseamna ca este iute. Condimentele ofera o gama extrem de larga de gusturi si arome. Este normal sa ne surprinda, caci am fost educati in spiritul unei gastronomii care utilizeaza condimentele cu zgarcenie, preocupata in ultimii 70 de ani de a fi doar spornica si satioasa.
Principiul bucatariei asiatice, initiat probabil de chinezi, dar regasit in aproape toata Asia, este de a echilibra cele 5 gusturi principale: sarat, amar, dulce, acru si iute. Mancarea asiatica echilibreaza aceste gusturi, le imbraca in aroma si culoare si le prezinta intr-un mod extraordinar.

Pentru ca nu ne consuma timpul
Majoritatea retetelor sunt rapide si simple. Daca am putea asocia notiunea de mancare fast-food cu o dieta echilibrata si delicioasa, aici am putea incadra mancarea asiatica. Majoritatea retetelor se pregatesc si se gatesc in mai putin de 1 ora.
Un alt avantaj al mancarii asiatice, in special al celei indiene si al celor provenind din bucatarii influentate de cea indiana (Pakistan, Bangladesh, Myanmar, Thailanda etc.), este acela ca poate fi gatita in avans, cu o zi inainte; se pastreaza excelent in frigider (chiar se congeleaza extrem de bine) iar avansul nu face altceva decat sa dea timp ingredientelor sa-si dezvolte aromele si sa-si amestece bine gusturile.

Pentru ca este sanatoasa si hranitoare
Cu exceptia unor anumite retete, putine la numar, cantitatea de grasimi folosita este infima. Metodele cele mai utilizate, gatitul in aburi si stir-fry, lasa intact continutul de nutrienti, culoarea si textura ingredientelor.
Dieta asiatica, sau cea mai mare parte a ei, evita produsele lactate, care sunt o importanta sursa de grasimi, si sarea care creste presiunea sangvina. Asiaticii propun variante viabile, cum sunt produsele din soia si cele obtinute din nuca de cocos in locul lactatelor, si sosul de soia si cel de peste in locul sarii.

Ca si bucataria mediteraneana, cea asiatica este foarte orientata spre peste si fructe de mare proaspete, produse lipsite de grasimi. Consumul lor este adanc inradacinat in cultura culinara orientala. Pentru asezonare, se folosesc si alte produse derivate din animalele marine: sosul de stridii, pasta de creveti, creveti uscati, toate excelente surse de proteine.
Ouale, cunoscute ca ridicand nivelul de colesterol, sunt folosite cu parcimonie, fructele se folosesc adesea la prepararea felurilor principale.

Asiaticii sunt preocupati de impactul pe care mancarea il are asupra organismului. Exista alimente care racoresc organismul (ying), si alimente care il incalzesc (yang). Nici una dintre aceste categorii nu are nimic de-a face cu temperatura la care alimentele sunt gatite, sau servite. Sistemul este important in planificarea unei mese si se ia in considerare nu doar ceea ce este de sezon si de calitate, dar si varsta si starea sanatatii mesenilor si conditiile meteo. Schimbarile in starea vremii tulbura echilibrul yin-yang, de aceea alimentele yang se mananca intotdeauna la apropierea iernii. Clasificarea yin-yang este importanta si pentru felul in care se combina ingredientele intr-o reteta. In principiu, alimentele din cele doua categorii trebuie sa fie echilibrate. Un echilibrul stricat este vazut drept cauza imbolnavirilor.

Pentru ca arata minunat
Nicaieri nu am vazut preocuparea de a prezenta mancarea dusa la un asemenea nivel. Asiaticii fac din masa nu doar o sarbatoare a gustului, ci si o bucurie pentru ochi. Forma si culoarea farfuriilor, culoarea covoraselor de bambus si a betisoarelor, asocierea coloristica a felurilor principale cu salate si garnituri, totul este important. Faptul ca tarile asiatice au avut mult timp un regim imperial, sau regal, absolutist, a dus la dezvoltarea exceselor culinare, lucru care a a purtat pe culmi arta de a impodobi si de a prezenta alimentele. Thailandezii sunt vestiti pentru modul in care sculpteaza legumele si fructele. Am vazut lucruri care m-au amutit si mi-au lasat impresia ca s-a muncit la ele saptamani de zile.

Pentru ca exista
Mancam de trei ori pe zi, deci circa 1000 de mese pe an, cam 2000 de feluri de mancare (am socotit in medie cate 2 feluri la o masa). Intr-o viata intreaga (socotesc o varsta finala medie de 75 de ani si las la o parte primii 25 de ani din viata, cand esti silit sa mananci ce iti dau parintii si nu ai proprii tai bani cu care poti experimenta culinar), mananci cam 100.000 de feluri de mancare.
In lume exista milioane de retete culinare diferite. Daca am vrea, am putea manca altceva la fiecare masa, astfel ca pe parcursul vietii sa nu repetam niciodata acelasi fel de mancare. Sigur ca acest lucru ar fi o extravaganta, dar la fel de extravagant mi se pare ca tot timpul vietii sa te limitezi doar la vreo 200 de mancaruri, adica sa le mananci pe fiecare, in medie, de 500 de ori. Este plicticos si lipsit de sens… Avem la indemana atatea surse de informare si atatea ingrediente, practic sub ochii nostri, asteptand doar sa fie bagate in seama.

Lipsa de timp si de bani poate fi, intr-adevar, o scuza a faptului ca cei mai multi dintre noi nu incearca si altceva. Lipsa de interes si de curiozitate denota insa lene mentala, iar acest lucru nu este scuzabil.

Cultura unui popor se poate zari si prin fereastra bucatariei sale. Haideti sa ne culturalizam impreuna, iar in timp ce facem asta putem sa si mancam ceva bun si nou, care sa ne sature, sa ne reimprospateze, sa ne incante ochii si papilele gustative, sa ne surprinda. Bucataria poate fi un mod inedit de a rezona impreuna cu lumea larga, cea care se intinde dincolo de ochii nostri. Sunt atatea locuri unde nu vom putea ajunge niciodata; poate macar asa sa ne apropiem de ele…

http://www.culinar.ro/forum/index.php?act=attach&type=post&id=68800

http://www.culinar.ro/forum/index.php?act=attach&type=post&id=69893

Succes!

2 răspunsuri:
| Al3xVS a răspuns:

Orez...orez.orez...

| vladdalv explică:

Iti multumesc MeimeiPinguinu!