| trololol1 a întrebat:

Ma poate lamuri cineva cum se stabileste procentul de grasime dintr-un aliment?
Ce vreau sa zic e ca exista de ex branza etichetata 5 %; asta are 5 grame de grasime la suta de grame? Daca da, atunci cum se explica ca telemeaua etichetata ca 45 % (este in comert Dorna de ex) are 20 grame grasime trecut pe ambalaj? Nu prea are sens sunt doar niste conventii sau cum?

Răspuns Câştigător
| alessia5158 a răspuns:

1. Grasimea dintr-un aliment se stabileste cu metode de analiza diferite in functie de natura alimentului, de natura analizei(cantitative, calitative) si de standardul european sau international( gen SR EN ISO--- pentru lapte si prod. lactate era SR EN ISO 1737:2001 care a fost schimbat intre timp).La fel si exprimarea rezultatului analizelor este in diferit : in procente, in greutati, in grade etc.

2. Grasimile reprezinta numai o categorie din marea clasa a lipidelor!--- ele sunt amestecuri naturale complexe care includ si vitamine. Grasimile se extrag din produsele lactate printr-o anumita metoda iar rezultatul se exprima in procente raportat la substanta uscata ( fara apa!)--- deci, 5% reprezinta numai grasimile ca esteri ai glicerinei cu acizii grasi nu ca lipide totale!

3. Lipidele ( asa cum sunt inscrise pe eticheta "valoarea nutritionala") reprezinta TOATE lipidele( si cele simple :grasimi, ceruri dar si pe cele compuse:fosfolipide, sfingolipide). Rezultatul determinarii lipidelor totale se exprima in grame/100g produs--- asa se exprima si rezultatul analizei determinarii proteinelor si al glucidelor din produsul respectiv.

In concluzie si in limbaj mai simplu :
* daca esti interesata sa-ti controlezi dieta, atunci cand cumperi, este bine sa te ghidezi dupa inscriptionarea nutritionala de pe eticheta /ambalaj ( valoare energetica, proteine, lipide,glucide,fibre, vitamine, minerale)

1 răspuns:
| kissmebaby33 a răspuns:

5% inseamna 5/100 x (cantitatea totala a produsului)
asa si cu 45 %