1. Grasimea dintr-un aliment se stabileste cu metode de analiza diferite in functie de natura alimentului, de natura analizei(cantitative, calitative) si de standardul european sau international( gen SR EN ISO--- pentru lapte si prod. lactate era SR EN ISO 1737:2001 care a fost schimbat intre timp).La fel si exprimarea rezultatului analizelor este in diferit : in procente, in greutati, in grade etc.
2. Grasimile reprezinta numai o categorie din marea clasa a lipidelor!--- ele sunt amestecuri naturale complexe care includ si vitamine. Grasimile se extrag din produsele lactate printr-o anumita metoda iar rezultatul se exprima in procente raportat la substanta uscata ( fara apa!)--- deci, 5% reprezinta numai grasimile ca esteri ai glicerinei cu acizii grasi nu ca lipide totale!
3. Lipidele ( asa cum sunt inscrise pe eticheta "valoarea nutritionala") reprezinta TOATE lipidele( si cele simple :grasimi, ceruri dar si pe cele compuse:fosfolipide, sfingolipide). Rezultatul determinarii lipidelor totale se exprima in grame/100g produs--- asa se exprima si rezultatul analizei determinarii proteinelor si al glucidelor din produsul respectiv.
In concluzie si in limbaj mai simplu :
* daca esti interesata sa-ti controlezi dieta, atunci cand cumperi, este bine sa te ghidezi dupa inscriptionarea nutritionala de pe eticheta /ambalaj ( valoare energetica, proteine, lipide,glucide,fibre, vitamine, minerale)