Pentru a reduce consumul, trebuie sa izolzi bine acea camera, asta este cel mai important lucru.Indiferent ce OZN de aer conditionat o sa ai, daca camera nu este izolata bine, vei consuma mult.
Vad spui ca ai tabla deasupra, pfff nici nu pui acolo aer conditionat daca nu izolezi si tavanu ala.
Referitor la pornit oprit, nu stiu ce faci tu, cand spui oprit, ce anume faci mai exact?
Iti pot spune cel putin teoretic, nu am monitorizat, la mine nici nu folosesc oamenii aparate genul asta, dar iti voi spune ce aparat ai tu si cum functioneaza.
Aparatul tau de aer conditionat este tip Inverter asa este? Daca este tip inverter, atunci acel aparat, sau cel putin cel de afara va functiona tot timpul, adica nu se va opri deloc, doar dasca il inchizi tu sal pui OFF.
De ce functioneaza ele intruna? Se stie ca orice motor electric la pornire consuma foarte multa energie, de cel puin 8 ori, daca nu mai multa decat dupa cea pornit.
Asa ca cei care se ocupa cu fabricarea acestor aparate, au ajuns la concluzia ca sar consuma mai putina energie daca motorul, in cazul nostru Compresorul, nu s-ar opri deloc.
Asa au ajuns sa fabrice compresoare cu motor variabil.
Ce inseamna asta? Aparatul tau daca e inverter, va mentine in acea incapere o temperatura constanta, adica tot timpul tu ai acolo exact cit ai setat de la termostat.
Sa iti spun cum functioneaza apratele care nu-s inverter, clasice. Alea pornesc, functioneaza pana cand in casa sa ajuns la temperatura setata, apoi aparatul se opreste de tot.
Sta oprit, pana cand in casa temperatura daca faci rece, creste cu 2-3 grade, apoi pleaca iar si face iar temperatura setata de tine.
Deci la un aparatr clasic tu intr-o incapere vei avea mereu temperaturi diferite.
Iti dau un exemplu. Setezi tem la 20 de grade ok? aparatul pleaca, functioneaza pana cand in incapere se face 20 de grade si apoi se opreste.
Mai departe ce se intampla? Temperatura creste, daca este vara, creste, crerste si ajunge la 22 sau 23 de grade, moment in care aparatul pleca iar si face din nou 20 de grade si tot asa.
Deci in acest caz vom avea temperaturi de 20 de grade, de 21 de grade de 22 de grade sau de 20.5 si tot asa.
Vom avea mereu porniri si opriri ale acestui aparat clasic de aer conditionat, orice functionare avand loc la capacitate maxima.
La aparatele converter, nu mai avem aceste porniri si opriri, aparatul functioneaza intruna, dar nu la capacitate maxima, pentru ca avem motoare variabile.
Ce se intampla la aparatul cel ai si tu? Tu setezi cit ai spus 22 de grade ok? Ei din acel momemt tu in acea incapere vei avea tot timpul, se cunda de secunda, sau minut de minut mereu 22 de grade, pentru ca aparatul asta converter asta face.
El porneste, cand se ajunge la temperatura setata de tine, incetineste, dar atit de mult ca tu nul mai auzi, nul mai simti ca ar functiona, dar el acolo se invirte, functioneaza.
Cind temperatura da sa creasca, el pleaca nitel mai repede si tine mereu teperatura aia setata de tine.
Acu ai priceput? Daca ar functiona ca la cele clasice, ar trebuie sa functioneze la maxim mai mult timp, sa aduca temp la setare. Dupa ce se opreste, iar va trebui sa mearga fortat, pentru ca cele clasice trebuie sa aiba aceasta diferenta intre pornire si oprire de cateva grade.
Cind ai converter, tu ai pus 22 de grade, ok? Temperatura creste sa zicem la 22.1, sau 22.2 grade, el se invirte nitel mai repede, dar nu la maxim, odata pornit, doar prima data va functiona la turatie si la putere maxima, dupa va functiona la turatie f scazute.
Una este sa faci de la 24 sau 25 de grade sa aduci la 22 iar, si alta sa mentii tot timpul 22.2 sa duci la 22 iar, e nimic toata pentru acel motor sa faca asta.
Acum daca incaperea este bine izolata, sau mediu izolata, tu daca pui OFF aparatul asta, pur si simplu ii anulezi acea functie de converter este ca si cum ai avea un aparat clasic adica ai dat banii degeaba pe apatrat, mai bine cautai unu clasic, costa mai putin si nu mai stateai tu sa o faci pe intrerupatorul, sa inchizi si sa deschizi
Cum am spus, daca izolezi acel tavan, asta daca nu este izolat, dupa, pui temperatura la 22 sau la 23 -24 de grade si acolo o lasi, nu mai opresti tu.
Sau ai alta optiune. Nu opri aparatul, doar ridicai setarea, ridicind setarea, el nu se va opri, va continua sa functioneze asa cum am aratat mai sus ca si converter.
Pe linga chestia asta ca acest converter, nu lucreaza la capacitate maxima, sa eliminat si acele porniri reptate, car am spus mai sus, orice pornire trage foarte mult curent, de obicei de la 8 ori in sus mai mult decat dupa ce intra in sarcina.
Tu oprind si pornind adica ON/OFF ce faci? Consumi energie, faci ca acel aparat sa porneasca mereu si sa consume cum am zis de fiecare data de 8 ori mai multa energie, decat daca l-ai lasa asa, ori daca ai jongla din temperatura, din setare.
Eu asta te sfatui, sa nu faci ON/OFF sa folosesti doara setari, sa ridici, sau sa cobori temperatura la cit doresti.
Nu stiu daca ai priceput ceva din ce am spus, dar chestia este simpla.
Daca ai converter, nu folosi functia ON/OFF foloseste doara setarile, adica sau cobori temperatura.
Sa zic, tu ai pus 22 de grade, dupa ceva vreme simti tu cum ai spus ca e cam frig, ce faci? Nu te duci si pui OFF, te duci si setezi 23 asau 24 de grade, chestia asta poate sa te ajute sa economisesti.
Dar inca odata o spun, cel mai important lucru la o casa, este izolatia acelei case, atit pentru caldura cit si pentru rece, asta este factorul determinant care poate sa reduca consumul sau dimpotriva sa nul reduca.
Mai degraba dai bani pe o izolare f buna, decat sa stai sa cumperi aparate f scumpe, ori sa te inebunesati citind pe net ce sfaturi, ce fac uni si alti sa faci si tu sa iesi mai ieftin.
In Ro is f putin care stiu sa izoleze termic o cladire, is f putin oamenii care stiu cei aia izolare termica, de aia majoritatea consuma energie la greu.
Nu te lua dupa ce fac si spun altii, tu fa cum te simti tu mai confortabil, tii aparatul la cate grade te simti tu bine, nu la cate grade se simte mai stiu eu ce nene sau copil fiecare suporta temperatura altfel.
Deci setezi si faci cit crezi tu ca esti ok, dar fa asta din setari nu punind ON/OFF aparatu de aer conditionat.
Cred ca chestia asta ai intenels, restul poate ca nu te intereseaza pe tine ce se consuma sau ce nu, ca merge ala intrruna sau nu.
Eu am spus pentru tot poporu, cum functioneaza un aparat clasic si unu, cu tehnologie inverter.
Daca ai intrebari, spune, de stiu te ajut.Ca idee eu cu asta ma ocup pe aici instalez, repar, intretin, aparate de aer conditionat de toate neamurile si marimile.
Am zis ca nu am experienta deci nu ma mai certa
Stiu cum functioneaza centrala termica ca ii dau la 24 grade de ex si ea isi face treaba, porneste si se opreste singura sa ramana la temperatura aia dar nu stiam ca asa e si la aerul conditionat.
Totusi nu mi-e clar cum as putea sa il tin tot timpul aprins. In primul rand nu ma lasa inima sa il las sa mearga incontinuu pentru ca ma gandesc ca se consuma mult curent. Eu de obicei platesc 200 lei la enel pe luna si daca ating pragul ala de nu stiu cati kw, chiar si cu 1 singur kw peste, factura sare la peste 400 lei.
In al doilea rand, am venit azi acasa, era o caldura de ma sufocam, am dat drumul la aer la 25 grade si dupa jumatate de ora a trebuit sa il inchid ca s-a facut prea frig.
Si stiu treaba cu izolatia, dar ai uitat ca traim in Romania. Casa e deja facuta, nu ma apuc eu acum sa scot mii de euro din buzunar si sa fac santier aici pentru cateva grade la aerul conditionat
La fel este si cu aerul conditionat, de fapt la aer e mult mai bine decat la centrala, la aparatul de AC aerul este circulat, amestecat, termostatul arata mult mai corect decat la centrala.
Nu te lasa inima sa lasi aparatul ON? Daca il inchizi tot aia este. Daca il lasi ON, si pui temp 24 de grade, sau 22, cand se fac aceste temperaturi normal el reduce, sau se opreste singur, depinde ce aparat ai.
Sa mearga 25 de minute, e destuld e mult, de aia nu trebuie sal inchizi, il setezi la o temperatura mai mare cand pleci de acasa, dar nu il inchizi, aparatul porneste si opreste el singur.
De obicei il pornesc cu 2 grade mai putin decat este temperatura in camera. Am si ambientul de la centrala in camera si pot sti temperatura.
Intr-adevar, nu trebuie pornit si oprit des. Consuma mai mult pana temperatura va ajunge la cea setată.
Si nu se face frig? Am venit azi acasa, era caldura de ma sufocam, am pornit aerul la 25 grade si dupa jumatate de ora a trebuit sa il inchid ca s-a facut prea frig
In principiu la 25 grade pe ventilatie mica se pastreaza o temperatura constanta de 25 grade...
Cat platesti pe luna la curent daca nu te superi?
In lunile de vara bănuiesc că te intereseaza, nu am platit mai mult de 220 lei
Bine, am sa il las toata vara la 25 grade. Daca vine factura mai mult de 300 lei te caut
Pai na, am zis eu undeva că îl las mereu deschis?
Banuiesc ca daca pleci de acasa sau dormi il inchizi
Logic. La fel și noapte. La fel și dimineața