Pasteurizarea e un procedeu termic de distrugere a microflorei vegetative, exceptand sporii, utilizand temperaturi pana-n 100 grade Celsius. Se realizeaza industrial prin trecerea lichidului (laptelui) in aparate speciale numite pasteurizatoare cu placi, urmata de racire. Laptele astfel pasteurizat se poate consuma ca atare, fara o prealabila fierbere, avand in vedere ca fierberea e echivalenta cu pasteurizarea tehnica. Tu daca il vrei cald e de ajuns sa-l incalzesti, fierbandu-l urmaresti si tu distrugerea microorganismelor. Acest lucru fiind realizat nu mai e necesar.
A nu se confunda pasteurizarea cu tratarea laptelui. Pasteurizarea inseamna strict distrugerea microflorei, dar pastrand calitatile laptelui. Tratare inseamna adaos de substante conservante sau inhibitoare pentru pastrarea laptelui in conditii execelente, depasirea dozelor fiind ilegala.
Pasteurizat înseamnă că a fost tratat termic dar nu a fost fiert. Daca îl preferi fiert, trebuie să-l fierbi.
Buna. Nu, pasteurizat inseamna ca a fost deja tratat pentru a nu avea nici un fel de microbi si esti ok sa-l consumam, ca atare. Bye.
Nu! tocmai pentru ca e pasteurizat. cel direct de la sursa nu e procesat(pasteurizat) si de aceea trebuie fiert pentru ca microbii existent sa piara la o temperatura asa mare (la fierbere).
Laptele Pasteurizat a fost tratat deja termic, la o temperatura mai scazuta fata de UHT(Ultra High Temperature).
anonim_4396 întreabă:
zamfira întreabă: