Uite aici un link unde se vorbeste numai de prajirea cartofilor cu minimum de ulei:
http://www.culinar.ro/......ei-incins/
Cartofii dietetici cu 3 linguri de ulei se pot obtine numai in friteuza(au aparut mai nou unele unde se pune foarte putin ulei)Cred ca sunt mai sanatosi cu mai putin ulei. O duminica frumoasa!
Se fierb cartofii pe jumatate s e curata de coaja sau nu (daca sunt noi si bine spalati). se pudreza cu arome si se stropesc cu cateva linguri de ulei de masline sau de floarea soarelui. se pun in tava si la cuptor.sau cartofii in coaja se spala foarte bine si se taie in doua se pudreaza cu sare de mare, boia dulce su putin rozmarin, se "stropesc " cu cateva picaturi de ulei de masline, se pun in tava de la cuptor si se acopera cu foaie de aluminiu sau hartie vegetala pentru a nu se arde sau a nu se usca, in ultimele 5 minute se scoate folia de aluminiu pentru a se rumeni putin.
1/2 kg cartofi, 30-40 g. ulei, unt sau margarina, cca.250 ml. apa, 1/2 lingurita sare, patrunlel sau marar taiat marunt.Cartofii, curatati de coaja se spala si se taie in felii de 1 cm grosime, iar acestea suprapuse in bastonase de 1, 1 si jumatate cm grosime. Apa, grasimea si sarea se pun intr-o cratita sau intr-un ceaun de 2l. Cand clocoteste apa, se adauga cartofii, amestecandu-se cu furculita, apoi se lasa sa fiarba acoperiti la foc mic (nu direct pe flacara). Din cand in cand, se intorc usor cu furculita pana se inmoaie; cand sunt gata, apa scade complet (in cca.15 min.) La nevoie se mai adauga putina apa. Se aromeaza cu marar sau patrunjel.Cartofii,frageziti de grasimea pe care au absorbit-o, vor avea un gust excelent.Se cervesc ca atare, cu salate crude sau muraturi(iarna), sau ca garnitura la orice preparat e din carne... Din cartea Silviei Jurcovan"Carte de bucate"