| TreiSurori a întrebat:

Nu prea ma pricep sa fac cumparaturi cand vine vb de mancare.Mereu cand am faina nu am drojdie (pentru paine), cand am cacao (sa fac ceva dulce) nu am zahar si tot asa.
1.Ce cumparaturi pot face ca sa le am "pe toate"?
2.Ce feluri de mancare va place
3. Ce mancare se gateste cel mai mult in familie
4. si ce aveti acum in frigider?

(fara minciuni sau batjocura, multumesc)

Răspuns Câştigător
| michelia a răspuns:

Mereu am rezerve in camara pe " sectoare": conserve (bulion, ciuperci, mazare, porumb ), cereale ( faina, orez etc), ulei ( cu baxul), gemuri, arome, ingrediente pentru dulciuri: arome, praf de copt, cacao, prafuri de budinci etc.
De aceea nu cumpar niciodata doar o punga de zahar sau de orez, iau macar doua si am grija sa reinnoiesc mereu stocul.
Nu cumpar doar 5 oua, iau un cofraj de 20 sau 30, ca sa ajunga pentru toata familia si sa nu ma stresez.
Cascavalul se maninca aproape zilnic, de aceea cumpar cite 2-3 pachete si fac reaprovizionarea cind mai am unul intreg. Nu lipsesc niciodata laptele, iaurtul, cerealele si ceva mezeluri, pentru masa de dimineata.
Chiar si la carne am rezerve mereu in congelator, ma ajuta cind e o urgenta ( imediat o defrigerez la microunde si am iesit din impas).
Cumpar regulat si dulciuri dar nu le tin pe toate la vedere, altfel se termina imediat.
Legumele si fructele le cumpar insa proaspete, ca pentru 2-3 zile.
Frigiderul meu mereu e cam plin -pe linga ce ti-am zis am mereu si mincare gatita totusi ) si asta imi da o stare de confort si mie si familiei mele.

| TreiSurori explică (pentru michelia):

Multumesc,chiar m-ai ajutat.Suna destul de "scump" dar cred ca merita, decat sa alerg din 2 in 2 zile sa iau ba aia ba aia asa am magazinul in casa mea big grin

| michelia a răspuns (pentru TreiSurori):

Scump e prima oara cind cumperi mai multe din fiecare fel. Dupa aceea doar ai grija sa iti refaci rezervele, pe rind. Cum faci cumparaturile la 2 saptamini, o sa-ti vina de la sine lista noua.
Si mereu pui mai in fata alimentele mai vechi, ca sa nu ajunga sa expire.Succes! happy

11 răspunsuri:
| darrio2007 a răspuns:

Inainte de a iesi la cumparaturi fa-ti o lista completa cu tot ce iti trebuie.

| dani9354 a răspuns:

Pai inainte de a iesi la cumparaturi te gandesti de acasa ce vrei sa gatesti, iei un pix si o hartie si notezi ingredientele si astfel nu ratezi nimic.Este bine sa gatesti zilnic putin, si sa mananci o data din felul respectiv.Ce mancare imi place, imi place toata mancarea in functie de dispozitie si de foame... de la salate si pana la feluri mai complexe.In familie poti gatii in funtie de cerintele membrilor familiei, este foarte importanta ciorba in alimentatie si nu trebuie sa lipseasca.Ce am acum in frigider....lactate, legume, fructe de sezon. Spor la gatit si cumparat!

| TreiSurori explică (pentru dani9354):

Aww ce raspuns frumos si detaliat. Problema e ca x vrea supa y vrea legume z vrea carne si tot asa..si nu pot gati 4 feluri de mancare ca sa ii impac pe toti.Problema la mine in familie e ca ne-am obisnuit unul sa manance la tv altu la pc altu singur de nebun.Aici unde locuiesc (in Italia) nu sunt magazine non stop cu de toate sau supermarketuri aproape de mine - sunt la 1 ora distanta si trebuie sa cumpar pentru 2 saptamani (ies de 2 ori pe luna pentru cumparaturi) si vroiam sa stiu cam ce pot cumpara ca sa "dureze".
Multumesc.

| morningstar a răspuns:

1. E bine sa iti notezi pe o lista atunci cand un aliment se termina. Imediat ce ai terminat faina, chiar daca nu stii daca o sa ai imediat nevoie de ea, trece-o pe lista si cand faci piata, tii cont de asta.
2. Orice mancare cu peste, salata de vinete, ciorbele, gratar, salatele.
3. Nu este o mancare anume, dar in general la mine in familie se prefera orice carne cu sos, ciorbele, canapelele aperitiv, lasagna, etc.
4. Am doar aperitive, trebuie' sa ma apuc sa fac o mancare de limba cu masline happy

| TreiSurori explică (pentru morningstar):

Cum am spus, nu am posibilitatea sa ies la cumparaturi prea des..de aia incercam sa imi iau "notite" despre cum faceti si voi (alte familii). Multumesc de raspuns.

bursuc001
Userul Lunii
| bursuc001 a răspuns:

Bună!

1. Iniţial, trebuie să te aprovizionezi cu tot ce este necesar în gospodărie - te costă mai mult, cam 200-400 lei, dar apoi cumperi doar pe rând câte 1-2 bucăţi ( când se termină )...

Apoi, în momentul în care începi ( sau ajungi la ) ultima pungă/pachet/kg/bucată/etc., NOTEZI acel produs pe o LISTĂ de cumpărături ( deoarece în următoarele 1-2 săptămâni mergi "la cumpărături" ).

Sfat : acum poţi face un "recensământ" al produselor alimentare/nealimentare pe care le ai şi îţi NOTEZI pe o listă ce NU ai şi produsele care le ai DOAR într-un singur "exemplar".
Cu această listă mergi la cumpărături şi te aprovizionezi "la zi", apoi vei face cumpărături mai rar.

Eu, spre exemplu, fac aprovizionarea din 2 în 2 săptămâni ( cu toate produsele necesare, cele de pe listă ) şi întotdeauna am "pe stoc" cel puţin 2 bucăţi din fiecare produs!
Doar pâine şi fructe + lactate + legume cumpăr mai des ( la 2-3 zile ).

2. Prefer :
* ciorba de perişoare sau supa de găluşte de griş
* cartofi piure cu şniţel de porc ( din cotlet, sau cu cârnaţ de casă afumat ) şi sos de vişine
* cartofi prăjiţi cu mici şi muştar
* omleta cu şunculiţă afumată ( kaizer ).

3. Ciorbă sau supă gătesc săptămânal, zilnic avem în "meniu".
Pentru celelalte mâncăruri NU există o cuantificare de această natură, deoarece încerc să DIVERSIFIC meniul zilnic ( deci, un anumit fel de mâncare se repetă cam la 3-4 săptămâni ).

Iar la stabilirea meniului, la sfârşit de săptămână ( duminica ) fac "consiliu de familie" şi vedem ce doreşte fiecare în meniul de săptămâna viitoare, apoi încerc să pregătesc ceva care să COMBINE "pretenţiile" tuturor.

Şi, am o REGULĂ : toată familia mănâncă ÎN bucătărie!
Şi, obligatoriu ce s-a gătit, ideile de moment "rămân" pe săptămâna viitoare sau pentru momentul în care "încropim" ceva de "completare"!

4. În frigider am cele menţionate : fructe, legume, diverse alimente pentru mic dejun ( ouă, brânză/caş, mezeluri, etc. ), supă de găină cu tăieţei, spaghete milaneze, dulciuri.

În congelator am 3 sertare cu diverse cărnuri/cârnaţ ( carne de porc, pui, viţel, peşte ) şi câte un sertar cu legume ( vinete, conopidă, mazăre, fasole ) şi fructe congelate.

În cămară, un alt mic "depozit" de conserve diverse ( preparate acasă ) : compoturi & dulceţuri/gemuri diverse sortimente, bulion, fasole verde/conopidă/mazăre verde conservate ( pentru ciorbe sau mâncare scăzută ), murături diverse ( castraveţi, conopidă, gogoşari ), zacuscă, pastă ardei roşu + alte conserve cumpărate ( peşte, pateu, conservă de carne, etc. ).
Pe lângă acestea mai sunt şi băuturi diverse ( apă minerală, suc, bere, 2 butelii de vin, şi nişte alcoolice cu mai multe grade... ).

Toate cele bune.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Pai eu fac o supa foarte simpla si se gateste in 30 de minute: deci vreo 5 cartofi ii curati si tai marunt, prjesti morcovul cu ceapa iar pina cind ceapa cu morcovul se prajesc pui cartofii in apa fiarta sa mai fiarba dupa aia eai un cascaval topit si pui in apa aia cu cartofi si cu morcov si cu ceapa si pui sare si niste spetii si se primeste un fel de supa happy

| Andrei_Birceanu_Ionut_1991 a răspuns:

Eu zic sa faci un fel de sondaj cu ce vrea fiecare sa manance, si care iasa castigator aia faci, si daca nu sti cauti reteta pe internet scrii pe un biletel exact ingredientele, te gandesti si ce vrei sa mai pui la masa pe langa acea mancare si cam atat. big grin spor la cumparaturi

| Prietenul a răspuns:

Aaa, pai