Inmoaie fasolea o noapte si dimineata o pui in apa cateva legume, ciolan afumat si un galina blanca + bulion si cand incepe sa fiarba s-a facut ciorba
-Speli bine ciolanul afumat,pui la fiert,dai un clocat-doua,arunci apa. Apoi lasi sa fiarba bine de tot.
-Fierbi fasolea separat,aproape fiarta(de trei ori,aruncand apa de doua ori).Pui ciolanu afumat fiert, peste care pui ceapa taiata mic, morcovul, patrunjelul radacina(sau pastarnac)rase, dupa 2 -3 minute pui ardei cubulete, ceapa verde, mai tarziu(adica 2-3 min), pui rosii taiate(sau din conserva) si putina pasta tomate.Acum se potriveste de sare. Dupa ce au fiert toate, stingi focul si pui cimbru.
Pe la noi se face cu bors de putina, adica inainte de a pune cimbrul se pune borsul, se da doar un clocot si apoi se pune crenguta de cimbru.
-
Bună!
Oricare din reţetele de la link-urile următoare este bună :
http://www.laurasava.ro/2012/01/24/ciorba-de-fasole/
http://www.teoskitchen.ro/2008/10/ciorba-de-fasole-boabe.html
http://sotiefericita.blogspot.ro/......fumat.html
La noi în Ardeal ar mai fi de făcut următoarele precizări :
* nu pun tarhon şi oţet
* pun o singură ceapă ( sau, preferabil, chiar deloc )
* pun ţelină şi pătrunjel ( nu păstârnac )
* nu pun usturoi
* fasolea se fierbe separat şi apoi se aruncă o apă DOAR dacă e fasole din alt an
* ciolanul se fierbe separat şi se aruncă o apă DOAR dacă este foarte afumat şi nu-ţi place gustul de afumătură
* se face rântaş
* se "drege" cu smântână!
Toate cele bune.
LisaJulie întreabă: