Este macarea care o facea si mama cand eram acasa, doar ca ea o facea cu afumatura de porc,; aici pancetta este f folosita si destul de accesibila, deci. * 200-300 g pancetta afumata
* 1 cutie fasole alba gata fiarta de 800 g
* 1 ceapa
* 1 ardei
* 2 foi de dafin
* 2 fire de telina
* patrunjel verde
* 3-4 LG de bulion
* sare, piper, putin busuioc
se pune la calit in ulei de masline de preferinta ceapa, ardeiul, foile de dafin si pancetta impreuna, la foc mic vreo 10 min, invartind mereu
se adauga apoi bulionul, busuiocul si se acopera cu apa bine, apoi se da la foc mediu sa fiarba inca vreo 15 min.
se aduga apoi fasolea scursa de apa in care a fost conservata, se amesteca usor, se potriveste de sare( atentie ca afumatura este deja sarata,...) si piper; se face apoi un pic de rantas alb din 2 LG de faina cu apa, amestecata f bine sa nu iasa cocoloase si subtire, se adauga peste fasole si se mai lasa vreo 5 min la foc mic, apoi se stinge focul. se presara patrunjel verde taiat marunt deasupra. gata! e buna cu muratura. Timp de preparare: sub 15 minute pofta buna pa