Eu nu am incercat-o dar o colega o face si ii iese bine :Rahat lokum
Se fierbe 1 litru de apa cu 1 kg de zahar, 2 plicuri de zahar vanilat si cateva felii de lamaie.Se fierbe cam jumatate de ora la foc mic, si se ia de pe foc.Separat se amesteca 200 gr. De gustin cu 1 litru de apa, dar foarte bine, fara gogoloase, si se adauga la siropul de zahar, se amesteca foarte bine, si se pune din nou totul pe foc, si se fierbe pana se dezlipeste compozitia de cratita. Dupa ce e fiert, adaugam ce aroma si culoarea preferata.Eu adaug doar esenta de lamaie.Se unge o tava cu ulei de migdale si se toarna compozitia, inalta cam de 3 cm.Se lasa sa se raceasca intr-un loc racoros, nu la frigider.Cand e racita foarte bine(cam 10-12 ore) se taie cuburi si se dau prin zahar pudra(cam 150 gr).
Ingrediente: 2 cani apa (500 ml.), 4 cani zahar (800 gr.), coaja si zeama de la 1 lamaie si 1 portocala, 8 pliculete de gelatina (55-60 gr.), 6 lg. rase amidon, 2 lg. rase faina alba, 10 lg. gem de fructe (diferite culori ca zmeura, portocale), 1 lingurita de vanilie, colorant
Se prepara o tava cu pereti de 2-3 cm. Se unge tava cu ulei dupa care se taie foaie de aluminiu care sa acopere tot fundul tavii, dupa care se unge si aceasta cu ulei.
Intr-o cratita se pune la fiert apa, zaharul, zeama si coaja de citrice, vanilia si se fierb cam 5 minute la foc mijlociu sau pina lichidul devine foarte siropos.
Se dizolva gelatina in putina apa calda cit sa fie umeda si foarte groasa, se adauga la sirop, mestecati pina se dizolva bine. Se dizolva si faina amestecata cu amidonul in apa rece atit cit sa devina ca o pasta groasa si curgatoare. Se adauga la sirop in timp ce mestecati.
Lasati sa dea in clocot 2-3 minute.
Se adauga gemul de fructe se lasa inca 1-2 minute pe foc dupa care se da de-oparte.
Adaugati colorantul dorit pina obtineti culoarea necesara.
Se strecoara siropul prin sita si se pune in tava preparata. Se da la frigider 48 de ore.
Se taie rahatul in bucati mici de 2x2 cm si se pudreaza din plin cu zahar pudra pe toate partile.
Se aseaza pe tavi cu zahar si se da neacoperit la loc racoros pentru 3-4 zile. Se controleaza tot timpul pina simtiti la deget ca a prins crusta. Daca zaharul pudra se topeste pe ici pe colo se adauga.
Se pastreaza in cutii preferabil de carton, cu cit are mai mult aer cu atit mai bine.
Daca se intareste foarte mult se poate transfera in cutii de metal, pudrat din plin cu zahar amestecat cu 1 lingura de amidon.
Mersi Daniela pentru reteta, dar mai am o intrebare, ce este Gustin? Si de unde poti procura ulei de migdale?
DaciaRomania întreabă: