O prietena de-a mea are un blog super, acolo vei gasi tortul de mere la retete dulciuri pe : reteta-de-acasa.blogspot.com Incearca si sigur vei reveni!
Uite aici doua retete:
Timp de preparare:
1 ora (complexitate redusa)
Ingrediente:
8-10 mere
depinde de marime
200 g margarina
9 linguri zahar
5 oua
5 linguri faina
1/2 plic praf de copt
frisca
optional visine (din compot) sau nuci
Mod de preparare:
Intr-o oala inalta cam de 15 cm se topeste margarina cu 4 linguri de zahar. Se curata si se gauresc merele, inlaturand cocianul. Se aseaza merele in oala cu margarina si zaharul topit, gaurile se pot umple cu bucatele de mere, visine sau nuci.
Se pune la cuptor sa se inmoaie merele, cam 20 min. Din cand in cand se stropesc merele cu margarina topita din oala, sau daca reusiti chiar sa le intoarceti.
Se bat albusurile, apoi se adauga pe rand 5 linguri de zahar, apoi adaugam galbenusurile. Praful de copt se amesteca cu faina. Cu o ligura de lemn adaugam cele 5 linguri de faina pe rand, amestecant usor, sa nu ramana cocoloase.
Cand s-au inmuiat merele, turnati deasupra aluatul, si bagati in cuptorul incalzit. Se tine la foc mic. Verificati cu o scobitoare aluatul: cand nu ramane numic lipit de ea, e gata.
Se rastoarna tortul, se lasa la racit, apoi se orneaza cu frisca. Cel mai bune e rece, tinut la frigider!
Ingrediente reteta Tort de mere coapte cu zahar ars:
5 mere
5 linguri zahar pentru zahar ars
5 linguri zahar pentru compozitie
5 linguri gem
5 linguri faina
5 linguri ulei
5 linguri apa
5 oua
1 plic praf de copt
esenta de rom si vanilie
Ingrediente reteta sirop pentru blat:
150 g zahar
300 ml apa
esenta de rom
Modul de preparare a retetei
Reteta este usor de tinut minte si de adaptat pentru orice tip de vas deoarece folosim aceeasi cantitate din toate ingredientele (in functie de numarul merelor).
La inceput caramelizam zaharul si tapetam cat mai uniform vasul cu zahar ars. Se pune zaharul intr-un vas la foc mediu, amestecand mereu si atunci cand se topeste si face putina spuma il luam de pe foc si il intindem pe vas rotind cu grija vasul.
Se curata merele de coaja si cotor iar locul ramas liber il umplem cu gem. Eu am folosit gem de gutui si gem de mere cu stafide insa se poate folosi orice gem sau dulceata.
Punem merele umplute cu gem in vasul cu zahar ars si le bagam la copt pentru zece minute, cat sa se inmoaie putin merele.
Pregatim acum compozitia. Spargem ouale si separam albusurile de galbenusuri. Galbenusurile se pun intr-un vas alaturi de zahar, ulei, apa si esente si se freaca bine. Albusurile se bat spuma si cand s-au intarit se adauga galbenusurile. Se incorporeaza cu grija, amestecand de jos in sus, pentru a nu se lasa albusul. Amestecam cele cinci linguri de faina cu praful de copt si apoi presaram in ploaie in vasul cu compozitia, amestecand in acelasi fel.
Compozitia o turnam peste vasul cu merele coapte si bagam vasul la cuptor. Tortul de mere coapte cu zahar ars se tine la cuptor aproximativ o jumatate de ora (dar testul scobitorii este cel mai sigur).
Acum este momentul sa preparam siropul pentru tort. Apa si zaharul se fierb pana cand scad la jumatateste. Punem esenta de rom atunci cand siropul se opreste din fiert. Tortul se insiropeaza turnand incetisor siropul pe toata suprafata imediat ce a fost scos din cuptor. Dupa ce a fost insiropat, punem un platou sau o farfurie intinsa deasupra tortului si apoi il rasturnam. Trebuie manipulat cu atentie, pentru a nu se rupe.
Eu nu am ornat acest tort de mere coapte cu zahar ars pentru ca imi place foarte mult felul in care arata, adica arata exact asa cum se numeste si nu prea vad rostul sa-l "ascund". Dar il puteti orna, dupa preferinte, cu frisca sau cu ciocolata.
Funda?
Http://www.reteteculinare.ro/......regi-2727/
http://www.reteteculinare.ro/forum/discutii/tort_de_mere_intregi-1638/
http://al3xandra-miches.blogspot.com/2009/06/tort-cu-mere-intregi.html
http://simplufeminin.com/site/node/40
http://www.gustos.ro/retete-culinare/tort-de-mere-cu-nuca-si-frisca.html
http://www.petitchef.ro/......fid-269238
http://iulianaflorentina.blogspot.com/2011/12/tort-cu-mere.html
(asta nu e cu merele intregi)
Retetele sunt asemanatoare din cate am observat, iti alegi si tu una.:D
Sper ca te-am ajutat.
Bună! Te rog să încerci această rețetă, iese ceva delicios http://zinnaida.ro/2011/02/12/torta-de-mere-retete-culinare/