Din ce știu eu doar levănțica englezească (angustifolia) este folosită în comerț, restul din familia Lavandula sunt mai mult ornamentale. Oricum, dacă o cureți bine bine bine poți încerca să o folosești, nu-i toxică sau ceva de genul. În Iași am văzut petale de levănțică în magazinele Plafar, dar erau destinate ceaiului (uscate și mărunțite) și nu erau scumpe. Dacă te hotărăști să o folosești pe cea pe care o ai în grădină, neapărat las-o la înmuiat, o clătești bine că aerul nostru e realmente otrăvit și doar bunul Dumnezeu știe ce chimicale stau pe floare.
Stiu eu! trebuie s pui intr-un loc special unde sa nu umble nimeni si sa o laci sa se usuce si dupa ai poti sa faci ce dorsti cu ea! asa fac si eu ca am si eu levantica in ograda!
Daca ai vreo distilarie prin urbe, poti sa faci o "vodca de lavanda". Pui petale la macerat, cu nitel zahar si drojdie, si dupa o saptamana o dublu distilezi in instalatie de cupru, neaparat. Iese o esenta minunata, poti sa o bei si asa
Si nu mai fac molii, mda?
Acum, serios, levantica n-am folosit-o in bauturi, ocazional in cocktailuri, mai mult vizual a avut efect. Dar in deserturi, e de vis.
Eu am folosit-o... iese o pinacolada din ea de le imbat si pe nevasta-mea, si pe sora-mea, si vreo 3 verisoare din ea, ha, ha. Si nici nu stiu saracele de unde le-a lovit marfarul
A, şi "...în trecut se credea că florile de levănţică aduc fericirea aceluia care le poartă. Nici puterile sale curative nu au fost puţine – ea a fost folosită de-a lungul timpului ca antiseptic, antibiotic, antidepresiv, sedativ şi detoxifiant."
http://i.imgur.com/rMlthkz.jpg
Să fii sănătoasă, parfumată, fericită şi să fie papa bun!