Hmm adica intrebarea e pentru mama o sa faca ca de obicei carnati, sarmale, racituri + cozonac. Pe langa friptura de curcan ca mie imi place plus neaparat salata de sfecla cu hrean
Mancare traditionala: o ciorbita, sarmale, friptura.Ca si desert chec, negrese si traditionalele turte.
Eu de Crăciun fa următoarele Rețete: sarmale,răcituri, cârnați, turta dulce, cozonac, chec aperitiv si mai multe. Sper ca te-am ajutat!
Vad ca sarmalutele sint la putere! Eu m-am gindit sa fac o friptura cu sos de hrean si salata boeuf (sau salata de telina cu piept de pui, inca nu m-am decis). Evident si o salata de sfecla rosie cu hrean pentru ca imi place foarte mult, cum ii place si lui "suntserios". Preparate traditionale din porc nu fac, dar o sa primesc de la prieteni asa ca, pentru o masa traditionala bogata de Craciun, o sa fie problema rezolvata.
Salata boeuf (sau de telina) ar merge mai mult de Revelion, insa anul asta cred ca am s-o fac de Craciun. Ca desert va fi un tort si salata de fructe.
Bauturi, de care puneti pe masa? Eu am un vin alb de casa excelent, iar ca tarie pentru musafiri (si nu numai) vodca Absolut.
Bună!
De Crăciun am în vedere un meniu tradiţional :
* platou cu aperitive incluzând chifteluţe, cartaboş, cârnaţ de porc prăjit şi crud-uscat ( cârnaţul este preparat în casă, nu e de cumpărat ), tobă şi bacon ( preparate în casă ), şniţele, diverse mezeluri, etc.
* sărmăluţe în frunze de varză murată ( servite cu smântână ),...
* tradiţionalii cozonaci cu diverse umpluturi : nucă, mac, rahat, stafide, scorţişoară
* prăjitură cu brânză de vaci şi cu stafide, etc.
* Alte "mărunţişuri" : cornuleţe cu nucă/gem, saleuri cu brânză de burduf şi chimin, etc.
Evident că, de Anul nou meniul se va schimba puţin şi va cuprinde doar platouri cu semipreparate ( preferabil de casă ), inclusiv salate ( de boeuf, de vinete, ciuperci cu maioneză, etc. ), carne & cârnaţ prăjite, şniţele & chifteluţe,...
De asemenea, apar alte sortimente de prăjituri : cremeş, tiramisu cu mascarpone, tort de portocale, etc.
Toate cele bune.
Desigur.Iei foi de placinta si le coci la cuptor, astfel incat sa devina crocante.La foc mediu le lasi maxim 2 minute pana prind o culoare aurie.Acest proces se efectueaza cu 2 saptamani inainte de Ajun. Apoi cu 2 zile inainte de Craciun se insiropeaza.Siropul il fac din apa cu zahar (dupa gust poti adauga si esente) si il las la foc pana se dizolva zaharul. Apoi sfaram nuca la robot sau la masina de tocat si fac o pasta in care adaug coaja de lamaie si zahar.Se ia fiecare foaie si se baga in sirop, dupa care le asezi pe un platou si pui pe fiecare in parte umplutura facuta. Dupa ce termini, le tai in 4 si e gata.Foile se pun una peste alta.
Ciorbă de perişoare acrită cu zeamă de varză, care e preferata mea. Câteva sărmăluţe şi o salată de boeuf.