Nuci,alune,rahat,visine din visinata sau conservate in zahar, coaja de lamaie si portocale.
Reteta:
Prajitura cu blat de biscuiti si crema de iaurt cu frisca
Ingrediente blat:
200g pesmet de biscuiti(biscuiti mai tari macinati in robot sau pusi intr-o punga legata la gura si trecut cu sucitorul peste ei )
150g unt sau margarina
2 linguri zahar tos
1 plic zahar vanilat
Crema:
1 iaurt cu fructe(500g)
500g frisca
2 linguri zahar
2 plicuri de gelatina
Eu am pus in plus:50g branza de vaci si 1 banana,se poate pune si alte fructe din compot(ananas,caise,pere,mere,piersici )dar scurse foarte bine.
Preparare:
Amestecam pesmetul,untul,zaharul si zaharul vanilat cu mixerul. Rezulta o compozitie sfaramicioasa,pe care o intindem cu dosul unei linguri intr-o tava tapetata cu o folie de celofan(sa treaca putin de marginea tavi) si dam la rece, pana pregatim crema.
Amestecam intr-un vas iaurtul, frisca batuta, zaharul si branza.
Dizolvam gelatina in 6 linguri de apa si o lasam 15min, apoi o punem pe foc pana nu mai are granule(atentie nu trebuie sa fiarba), o amestecam cu 2 linguri din compozitia de iaurt, apoi o turnam in crema pe toata, amestecand usor.Acum se adauga si fructele (in cazul meu, banana), taiate bucatele.
Scoatem tava cu blatul de la rece si punem aceasta crema, intinzand-o umiform.Dam din nou la frigider pentru 2-3 ore. Apoi scoatem prajitura din tava (cu ajutorul foliei) si o portionam dupa preferinte.
Se orneaza cu frisca.
Este o prajitura foarte buna care se face repede(30min, fara timpul de asteptare), dar merita, va asigur!
Reteta 2:
Tort de biscuiti si fructe confiate
Ingrediente:
750 g biscuiti, 50 g nuci taiate fin, 1 paharel rom sau lichior, fructe confiate, 3/4 pahar zahar, 2 pahare apa, 1 lingura cacao, 200 g unt, 3 linguri faina, 3 linguri cacao, 1 pahar lapte, 1 pahar zahar, 1 galbenus.
Mod de preparare:
1. Se leaga nu prea tare un sirop din zahar, cacao, apa si se lasa sa se raceasca. Se piseaza biscuitii, se amesteca cu nucile, fructe confiate taiate marunt, cu romul si siropul rece.
2. Crema se obtine din faina, cacao, zahar si lapte si se aseaza pe foc mestecand in continuu pana ce devine ca o smantana groasa, cand se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca.
3. Separat se freaca spuma untul cu galbenusul, apoi se adauga treptat crema rece. Din aceasta crema se scot 3-4 linguri care se amesteca in compozitia cu biscuiti.
4. Se aseaza aceasta compozitie pe o farfurie lunga si se da forma unui tort dreptunghiular, cu ajutorul cutitului.
5. Cu restul de crema se imbraca tortul care se garniseste deasupra cu fructe confiate.
@Mulțumesc gbrltdr.
Dar și celelalte răspunsuri îmi sunt de ajutor, chiar doresc să încerc cu nucă de cocos și mai ales cu rahat turcesc.
Poti pune si nuci prajite, vor da o aroma mai aparte salamului de biscuiti si oricarei prajituri.