Tiramisu: Igrediente:
400 g piscoturi
crema Mascarpone 250 g
patru oua
patru linguri de zahar
trei cescute de cafea fara zahar
cacao pudra, pentru ornat
Mod de preparare:
Amestecati intr-un bol galbenusurile de ou cu zaharul, pana se deschid la culoare;
Adaugati crema Mascarpone si omogenizati amestecul;
Bateti intr-un bol separatalbusurile de ou pana se umfla;
Turnati albusurile peste crema cu Mascarpone si amestecati pana la incorporarea completa a acestora;
Evitati mixerul pentru ca albusurile se vor lasa;
Inmuiati piscoturile putin in cafea dupa care se aseazati-le intr-o tava unul langa altul, fara spatii intre ele;
Dupa ce ati pus primul strat de piscoturi turnati peste ele jumatate din crema;
Puneti alt strat de piscoturi imbibate in cafea si deasupra restul cremei;
Pudrati din belsug cu cacao, astfel incat sa se formeze un strat uniform, si lasati prajitura in frigider peste noapte.
Baclava (foarte buna) :Ingrediente:
foi de placinta 350 gr.
miez de nuca 300 gr.
margarina 200 gr.
esenta de rom 200 ml
apa plata 200 ml
miere 150 gr.
zahar 250 gr.
o lingura de praf de scortisoara
4 linguri de praf de cocos
Mod de preparare:
Macinati nucile in masina de tocat;
Impartiti foile in trei parti;
Amestecati nucile cu scortisoara;
Impartiti amestecul de nuci si scortisoara in doua farfurii diferite;
Asezati prima treime de foi in tava ungand fiecare foaie dupa ce a fost pusa in tava si punand peste ea urmatoarea foaie;
Puneti o jumatate din amestecul de nuci si scortisoara peste foi;
Asezati a doua treime de foi peste nuci, repetand procedeul anterior. Puneti foaie pe foaie, adaugand peste margarina;
Peste a doua transa de foi adaugati a doua jumatate de nuci si apoi puneti ultima treime de foi unse in acelasi mod ca si celelalte;
Puneti tava cu foi timp de 40 min. la frigider;
Incalziti cuptorul cat timp tava sta la frigider;
Scoateti tava de la frigider dupa terminarea celor 40 min. si taiati prajitura in portii egale;
Dupa portionare, puneti tava la cuptor pentru 30 minute;
Scoateti prajitura dupa ce s-a rumenit;
In acest timp, fierbeti apa si zaharul;
Dupa ce au dat in clocot apa si zaharul micsorati focul, adaugati mierea si lasati sa dea din nou in clocot;
Stingeti focul si adaugati esenta de rom;
Atunci cand baclava este gata turnati peste ea in mod uniform siropul preparat din miere, zahar si apa;
Lasati prajitura sa se raceasca si cand ajunge la temperatura camerei puneti-o la frigider;
Prajitura se consuma rece punand peste fiecare bucata de baclava putin sirop si praf de cocos.
Negresa : Ingrediente:
400 g zahar
50 g cacao
1 pach margarina sau unt
5 oua
200 g faina
1 ceasca lapte sau apa
Sare
Mod de preparare:
Negresa – Se pun intr-o cratita 300 g zahar, 50 g cacao, o ceasca lapte sau apa, 1 pachet unt.
Cratita se pune pe foc mic, se amesteca continuu pana cand compozitia se omogenizeaza si incepe sa fiarba. Se ia cratita de pe foc si se scot 10 linguri din compozitie care se pastreaza la cald. Restul de compozitie se lasa la racit.
Dupa ce s-a racit, in compozitie se adauga pe rand galbenusurile, apoi faina cernuta.
Separat se bat spuma albusurile cu un varf de cutit de sare. Dupa ce se intaresc se toarna zaharul ramas (100g), se bat in continuare pana cand albusurile se intaresc din nou.
Albusurile se amesteca cu restul compozitiei, cu miscari usoare, de sus in jos.
Compozitia se toarna in tava unsa cu ulei si se tapetata cu faina. Se introduce in cuptorul incins in prealabil, la 180 grade C.
Dupa ce s-a copt se lasa putin sa se raceasca si se toarna compozitia pastrata la cald.
Sper sa-ti iasa o prajitura delicioasa. :*
Buna,Aliison!
Uite aici:
1.TORT DE LAMAIE
Blatul:1 ou, 50 g de miere, 50 g de zahar, 20 g de unt, 1 varf cutit de bicarbonat, 100 g de faina.
Crema:250 g de unt, 250 g de zahar, 1/2 l de lapte, 1 lamaie, 3 linguri de faina.
Blatului pe planseta faina, adaugi mierea, zaharul, bicarbonatul stins cu putina zeama de lamaie, framanti un aluat potrivit de moale, pe care il imparti in 4 parti egale. Faci apoi 4 foi pe care le coci pe spatele unei tavi la foc mic.
Cremaui faina intr-un vas si torni incet laptele, amestecand mereu pe foc pentru a nu ramane cocoloase.
Separat, freci untul cu zaharul.Cand ciulamaua de lapte s-a racit, se combina cu zeama si coaja de lamaie, apoi se ia cate o lingura din aceasta si se pune in castronul cu unt si zahar, frecand continuu.
Ungi foile de tort cu aceasta crema, suprapune-le si imbraca tortul cu restul de crema.
Dupa 24 ore, se poate servi!
2.PRAJITURA KRISTA
250 g de margarina sau unt, 2-3 oua, 200 g de zahar, 500 g de faina, 1 praf de copt, 3-4 linguri de gem, 150 g de nuca, coaja de la o lamaie.
Se freaca untul sau margarina cu zaharul, se adauga galbenusurile, faina si praful de copt stins cu zeama lamaii.Se rade o treime din coca intr-o tava unsa si tapetata cu faina, deasupra se pun albusurile batute spuma in care s-au incorporat gemul si nuca(daca gemul e mai acru, se mai adauga 50-70 g de zahar!)peste care se rade restul de coca.Se coace. Dupa ca s-a scos din cuptor, se taie patratele sau romburi potrivit de mari.
3.TORT CU FRAGUTE, CAPSUNI SAU PEPENE GALBEN
o cana de fragute de padure, capsuni sau pepene galben(taiat in cuburi mici), 3 albusuri, o cana de zahar.
Blat:6 oua, 6 linguri de zahar, 6 de faina, 1 praf de copt, o lingurita de zeama de lamaie sau otet.
Se freaca foarte bine zaharul cu albusurile pana se obtine o spuma tare, dupa care se adauga fructele alese.Separat se pregateste blatul din oua frecate cu zahar si faina, in care se adauga praful de copt bine stins cu zeama de lamaie sau otet.Copt pe dosul unei tavi, blatul se lasa la rece, apoi se insiropeaza cu putin rom.Se taie in doua bucati egale, se unge prima parte cu spuma de albus si de fructe, se adauga cealalta si se repeta.Tortul se serveste numai dupa ce 1/2 ora a stat la frigider.
Sper ca te-am ajutat!
Pa, pa!
M-am gandit la o "prajitura cu smantana si visine". Este destul de simpla si delicioasa.
Uite si o reteta:
http://www.ghid-culinar.ro/......isine.html
DaciaRomania întreabă: