Eu gatesc destul de des peste la cuptor. Cel mai mult imi plac crapul (de Dunare, nu novac) si pastravul. pastravul il fac la pergament, adica il sarez, il ung cu ulei de masline si cateva picaturi de zeama de lamaie, il invelesc in hartie de copt umezita si il pun la cuptor.
Crapul (sau salaul) il gatesc cu legume. Toc 2-3 cepe juliene, 2 morcovi rondele, o telina cam cat pumnul meu cubulete mici, 7-8 ciuperci champignon mari cubulete mici si un pastarnac rondele. le pun la fiert intr-o cratita pe aragaz cu o lingura de ulei, sare dupa gust si o cana de apa. le las cam o ora, adaugand din cand in cand apa calduta (numai cat sa aiba in ce fierbe). Dupa o ora adaug 3-4 rosii decojite taiate cuburi (sau o cutie de rosii decojite), 5-6 boabe de piper si o foaie de dafin, le mai fierb o jumatate de ora. Apoi pun legumele calde intr-o tava de cuptor, pun deasupa 4-6 felii de lime sau lamaie, si apoi bucatile de peste sarate. la nevoie pun un pic de apa, ca sa nu se arda. las la cuptor pana se rumeneste pestele. iese un sos de legume gros si foarte consistent, dulce-acrisor, extrem de potrivit cu un peste mai gras. Cand am musafiri servesc alaturi si cartofi natur sau orez negru fiert in apa cu sare.
O varianta mai simpla este sa cureti mai multe cepe, sa le toci juliene, sa le fierbi 30 de minute cu putin ulei si apa, apoi sa adaugi 3-4 linguri de suc de rosii, sa mai dai 2-3 clocote si sa faci un pat din acest amestec, presarat cu boabe de piper, pe care sa pui pestele sarat si uns cu putin ulei. E o reteta mai usor de facut, dar mai greu de digerat, din cauza cantitatii mari de ceapa.
Multumesc pentru reteta, Gabriela! Simbata dimineata am facut prima reteta recomandata de tine si, nu stiu daca a fost norocul incepatorului, dar mi-a iesit foarte bine! Pestele meu cu legume la cuptor a fost apreciat inclusiv de doua familii de prieteni care au venit pe la amiaza in vizita. Nu am folosit crap de Dunare (crapul de Dunare este salbatic) ci crap romanesc de crescatorie cumparat de la Real. In plus fata de reteta ta, am mai adaugat un ardei rosu, iar in loc de dafin (pentru ca imi lipsea din casa si mi-a fost lene sa mai merg sa cumpar) am folosit un mixt de condimente luat de la Lidl - DeLuxe.
Sa stii ca cea mai grea problema a fost sa intuiesc cam cit de mare este pumnul tau, astfel incit sa aleg telina potrivita! Pina la urma am ales una aproximativ cit pumnul meu! Data viitoare am sa fac cea de a doua retea a ta, cu multa ceapa juliene (imi place termenul!), si apoi reteta colegului mixxjim.
Multumesc inca o data!
Orice peste merge la cuptor, depinde si de buget, si de gusturi. Unii au mai multe oase, altii mai putine, deci depinde si cat chef ai sa alegi la oase. Eu il fac foarte simplu, tai cartofi rondele mai grosute din care fac un "pat" pe care se aseaza peste in tava, sa nu se lipeasca de fundul tavii si, in acelasi timp, asigura si o garnitura mai consistenta. Deci pe patul de cartofi asez pestele si peste mai tai tot juliene 1-2 cepe, niste adei gras, daca ai 2-3 rosii (asta mai mult vara, ca au si gust) sau, daca nu, niste bulion, morcov taiat rondele subtiri, sare, piper, si niste usturoi daca iti place, da o aroma foarte faina. Ideea e ca poti pune orice legume iti plac in tava pe langa peste. Pui si putin ulei, daca e un peste mai slab, apa cam la nivelul pestelui si bagi la cuptor. Asta merge bine in special daca vrei sa pui pestele intreg. La sfarsit poti pune si patrunjel verde proaspat tocat pe deasupra. Deci lasa-ti imaginatia libera, pune ce legume vrei si ai la indemana prin casa, daca are sare iese bun oricum, chiar si asa, simplu
O sugestie (nu-mi da mie funda, mai sunt 2 persoane care au raspuns frumos) ar fi Salmone, sau somon asa cred ca se pronunta, sti pestele aceela rozaliu, personal in Franta sau Italia mancam la dala pana nu mai puteam Bafta
puppy16 întreabă:
Adrian_Tudor_1999 întreabă:
Maddalinapunct întreabă: