Bunica mea a avut mai mult de 10 ani diabet.lua niste pastile pentru scaderea glicemiei.le lua de la doctor.de acolo avea o list cu ce avea voie sa manince si cu ce nu.lua de la farmacie zahar diabetic nemtesc punea in ceai si in lapte.bea ceai de afine este bun pentru diabet.sau lua pastile de afine de la farmacie.nu minca dulciuri decit o prajitura pe an.nu avea voie sucuri; prajeli. mincaruri grase. minca fructe si legume multe.nu avea voie paste fainoase multe; cartofii; nu avea voie bautura; piper; pepene si strugurii in cantati mari.nu are voie carne prajita sau grasimi. mincare fiarta de legume; ciorbe; supe. cu delikat sare multa nu are voie.mazare multa nu are voie. fasole; conopida; ardei; ciuperci; vinete; poate sa manince.si multa varza acra ca scade glicemia si sarmale are voie cu carne slaba
Http://www.lumearetetelor.ro/
http://dieta.romedic.ro/retete/Retete_diabet_080.html
Ciulama de ciuperci
Ingrediente:
# un kg ciuperci
# doua cepe
# doua rosii
# doua linguri faina
# unt (foarte putin)
# sare
Preparare: Se aleg ciupercile, de preferinta mici, se curata, se rup coditele si se pun la fiert cu putina sare. Separat, se prajeste usor faina in unt si se stinge cu o ceasca de zeama in care au fiert ciupercile. Se lasa sa fiarba incet, pana cand sosul devine potrivit de gros. Se amesteca ciupercile, se potriveste de sare si piper si se lasa sa dea impreuna in cateva clocote. Se serveste foarte fierbinte, cu mamaliga.
Supa de toamna
Ingrediente:
# 100 ml ulei
# o ceapa
# 500 gr praz
# sare
# patrunjel verde
# trei cartofi
# crutoane
Preparare: Prazul se curata de foile din afara, se spala si se taie bucati de un centimetru lungime. Morcovii si ceapa se rad. Se calesc in ulei impreuna cu prazul. Cand s-au inmuiat, se adauga doi litri si jumatate de apa, sare si cartofii taiati cubulete. Se serveste cu patrunjel verde si crutoane.
Marinata de peste
Ingrediente:
# un kg de peste
# 100 gr faina
# doua foi de dafin
# doua linguri de otet
# 100 ml ulei
# 12 masline
Preparare: Pestele curatat se taie felii, se presara cu sare si piper, se zvanta, se tavaleste prin faina si se prajeste. In grasimea ramasa (limpezita si scursa) se presara o lingurita de faina, se stinge cu apa, se adauga frunzele de dafin, maslinele, cateva boabe de piper si otet dupa gust. Se adauga feliile de peste si se lasa sa dea in cateva clocote. Se serveste rece.
ATENTIE!
Regimul alimentar al diabeticilor este personalizat in functie de cat de grava este boala. Consultati medicul specialist inainte de a consuma ingrediantele din retetele de mai sus.
De ce dietetici? daca o sa cititi reteta poate o sa spuneti ca nu e foarte dietetica pentru ca contine miere de albine; spun dietetici nu neaparat pentru ca nu ingrasa ci pentru ca se poate consuma de catre cei care tin un regim strict pentru bolile digestive, gen dischinezie biliara (fiere lenesa) o problema cu care ne confruntam cu Carla de o luna in coace... o sa revin asupra acestei probleme (Dischinezia biliara, malformatia la fiara cum afecteaza viata unui copil ) intr-un alt post
http://www.reteteculinare.ro/forum/discutii/lupta_cu_diabetul-1449/
http://www.topretete.ro/retete/categorie/Retete%20pentru%20diabet
http://www.info-ghid.com/......ici-s.html
Mancarurile prajite nu prea ii fac bine, asa ca sa fie cat mai putine.La fel si cu sarea nu trebuie sa fie foarte sarate...deserturile cred ca sti.