Iti dau reteta mea ca e destul simpla si te asigur ca e si buna :]
Intr-un castron (preferabil de plastic) mai marisor pui jumatate de pachet de drojdie si o lingurita cu varf de zahar apoi la pisezi pana zaharul si drojdia ajung lichide. Dupa asta pui cam jumatate de kg de faina si jumatate de cana de apa si incepi sa amesteci. La inceput poti folosi o lingura, dar mai apoi trebuie sa bagi si o mana pentru a o omogeniza (sau ceva de genu) bine. Pe parcurs mai adaugi apa si faina ca sa iti iasa o coca care nu se prea lipeste de mana (sau nu se lipeste deloc). Dupa ce ai terminat acoperi castronul si lasi la crescut cam jumate de ora, o ora (vezi sa nu fie curent ca nu mai creste)
Cat timp creste blatul tu poti sa incepi sa tai restul ingredientelor. Eu pun de obicei: salam taiat cubulete, rosii taiate felii subtiri, cascaval dat pe razatoare si masline la care le scoti samburele si le tai nu prea mici.
Dupa ce a crescut blatul scoti o tava si o ungi cu unt sau margarina (e foarte important ca altfel se lipeste) apoi versi blatul de pizza in tava si incerci sa-l intinzi simetric pe toata suprafata. In cele din urma pui un strat nu prea gros pe tot aluatul si peste incepi sa pui tot ce ai taiat inainte.
In cele din urma o lasi la cuptor cam o ora si este gata.
Bafta
Mersi dar eu am lasat-o jumatate de ora si a iesit PERFECTa! ps : am 12 ani
Pizza mexicana
Acum cateva zile am achizitionat o tava pentru pizza, pentru ca n-am rezistat si am luat-o cand ne faceam cumparaturile Deh, daca am gasit-o, era si la reducere si nu refuz (aproape) niciodata ceva nou pentru bucatarie... doar nu era s-o lasam acolo Si pentru ca de mai multa vreme pofteam la o pizza crocanta si picanta, am decis ca inauguram tava cu o pizza mexicana excelenta. Reteta de blat am luat-o de la Ana Maria, cu observatia ca n-am framantat, ci l-am facut in masina de paine... buna achizitie si asta
Pentru o tava rotunda cu diametrul de 32 cm, avem nevoie de:
250 g faina
125 ml apa calduta
1/2 pliculet drojdie uscata
2 linguri ulei de masline
1/2 lingurita zahar
1/2 lingurita sare
cateva felii salam picant (Chorizo)
1-2 linguri cascaval ras
cateva felii rosii
1 lingura masline feliate
1 lingura porumb din conserva
cateva rondele ardei iute
1-2 linguri sos chilli
Mod de preparare:
Mai intai pregatim blatul de pizza si pentru asta punem in vasul masinii de paine ingredientele pentru blat, in urmatoarea ordine: apa calduta, zahar, sare, 1 lingura ulei, faina, drojdie. Pornim masina pe programul pentru aluat si ne vedem de treburi pana cand aluatul e framantat si dospit. In cazul in care nu aveti masina de paine, procedati in felul urmator: puneti faina intr-un vas, faceti o gropita in mijloc in care turnam drojdia si zaharul dizolvate in apa calduta. Amestecati pana aluatul devine consistent, cand e timpul sa adaugati 1 lingura de ulei si sarea. Lasati sa dospeasca 2-3 ore la temperatura camerei.
Cand aluatul este gata, il intindem cu mainile, direct in tava, aluatul e usor de manevrat si nu e deloc lipicios. Ungem aluatul cu cealalta lingura de ulei si cu sosul chilli si punem pizza in cuptorul incins la 250 de grade (la maxim). Dupa 10 minute, scoatem tava, punem restul ingredientelor, astfel incat sa nu avem o pizza prea incarcata si dam la cuptor pentru inca 5-7 minute, pana se topeste cascavalul.
Cine este Ana Maria? Alta data scrie doar reteta si incearca sa respecti munca altora!
http://furnicuti.blogspot.com.es/2011/04/pizza-mexicana.html
Intai trebuiesa faci blatul de pizza care se face astfel(acesta fiind si cel mai important, ca daca dai gres cu blatul, poti sa arunci pizza ca nu mai e buna de nimic, ca se poate intari imediat si mai multe chestii...) si iti trebuie:faina-200g,ulei-35ml,sare-25g,zahar-20g,apa calaie-90 ml, drojdie-1 plic dala de la dr. Oetker(care nu il pui pe tot, ci jumate), 1 ou intreg.Le amesteci bine pana faci coca. Dupa, faci sosul de pizza, care e locul 2 dupa blat, contribuind foarte mult la gustul pizzei.Deci,iti trebuie:sos de rosii, sare, zahar, ulei de masline, busuioc(e bine daca ai verde), un catel de usturoi sau 2(depinde cum iti place), piper, un pic de patrunjel.Le pui intr-un vas pe toate, asezonandu-le dupa gustul tau(de aia nici nu am dat gramaje), si le iei un pic la blender.Si acum iei ce vrei tu sa pui pe ea,si anume,salam,sunca,ciuperci,masline,cascaval,etc,fiecare cu ce-i place,si le tai frumos,subtireanu'. Intinzi blatul, il pui in tava(tava unsa un pic cu ulei), pui sosul, il intinzi pe blat cu o lingura, pui cascavalul si dupa, pui topping-urile.Si dai la cuptor la 250 de grade, timp de 8-9 sau 10 minute, cuptorul incins in prealabil. Dupa ce o scoti, mai pui ea sos din ala care la-i facut mai devreme(daca mai ai), daca nu pui ketchup.Si asta e BON APETIT! nu-ti mai zic de funda, ca vad ca ai dat-o, daca iti dadeam mai din timp raspunsul asta, si daca vedeam intrebarea, sigur imi dadeai mie funda.Dar e bine si asa.Bafto dello dellooooo!
Eu il fac foarte simplu pun o cana de apa jumatate de pachetel de drojdie 15 linguri de ulei putina sare si faina ca cuprinde. Mod de preparare: intr-un vas pui apa in care dizolvi drojdia adaugi uleiul, sarea si treptat incorporezi faina pana obti un aluat ca si de paine, il lasi la frigider 30 de min ca devine mai elastic si e gata. Pofta buna!
Ingrediente reteta Pizza Capriciosa:
pentru topping pizza:
200 g cascaval
4-5 ciuperci
4 felii sunca presata
100 g masline
2 linguri oregano
4 linguri sos de rosii
pentru blat pizza:
500 g faina
250 ml apa
un plic drojdie
3 linguri ulei
1/2 lingurita sare
1/2 lingurita zahar
Modul de preparare a retetei:
Reteta pentru BLAT de PIZZA (cu poze detaliate si explicatii suplimentare) poate fi vizualizata accesand link-ul. Insa, pentru cei care n-au timp sau rabdare s-o citeasca, iata si versiunea rapida: dizolvam un pliculet de drojdie in 250 ml apa calduta, adaugam o lingurita de sare amestecata cu zahar si trei linguri de ulei, apoi incorporam treptat cele 500 g faina. Framantam energic aluatul de pizza si il lasam la crescut minim o jumatate de ora.
Acum, ca am rezolvat-o cu blatul care este acelasi la toate sortimentele de pizza, ne putem apuca de ceea ce ne intereseaza de fapt - toppingul pentru pizza Capriciosa. Dam cascavalul pe razatoare si feliem ciupercile, la fel procedam si cu sunca presata. Intindem aluatul de pizza in patru blaturi rotunde cu diametrul de 25 cm, sau il putem intinde foarte bine intr-un blat mare pentru tava clasica de cuptor.
Ungem uniform blaturile de pizza cu sos de rosii, dupa care presaram oregano. Imprastiem cascaval ras (sau mozzarella) din belsug pe intreaga suprafata a blatului de pizza, apoi adaugam sunca presata. Dupa aceea punem ciupercile feliate si maslinele rondele. Dupa ce am pus toate ingredientele pe blat, ne "desavarsim" pizza Capriciosa presarand inca o lingura de cascaval ras.
Incingem bine cuptorul si doar apoi introducem pizza. Trebuie sa fim un pic atenti atunci cand pizza noastra este la cuptor, asta deoarece blatul de pizza este destul de subtire si se va coace foarte repede. Lasam pizza Capriciosa la cuptor aproximativ un sfert de ora la foc mediu (180-200 grade C).
Spor la gatit!
Scuze daca e prea tarziu, dar stiu o reteta de pizza turnata invatata de la matusa mea.
Ingrediente :
Pentru aluat :
- 1 ou
- 1-2 linguri de ulei
- 200 ml de lapte rece ( preferabil fiert si dupa racit la frigider )
- 1 jumatate de lingurita de praf de copt
- un praf de sare
- 5 -7 liguri de faina ( o sa vezi dupa consistenta )
Pe deasupra :
- 100 g de cascaval razuit
- 100 g de salam taiat cubulete ( poti folosi si 2 sau 3 tipuri de salam, dupa preferinta ta )
- 50-100 g de rosii taiate feliute subtiri
- o jumatate de ceapa taiata feliute subtiri
- cateva masline carora le-ai scos samburii si le-ai taiat nu foarte mici
- ketchup si / sau maioneza
- mozzarela ( daca ai si vrei sa pui )
Mod de preparare :
- se amesteca oul cu laptele si praful de sare intr-un bol. Poti amesteca folosind telul sau o furculita / lingura.
- se adauga praful de copt si uleiul, iar dupa se amesteca si faina pana obtii o consistenta cremoasa.
- se tapeteaza o tava speciala pentru pizza ( daca ai, daca nu, poti folosi si una normala ) iar apoi se unge cu ulei si se toarna in tava.
- se pune la cuptor timp de 5-7 minute pana se intareste un pic la suprafaata
- se unge cu ketkup si se pun restul ingredientelor.
- se mai lasa la cuptor pana se coace xomplet.
Dupa o scoti si Pofta buna!
LisaJulie întreabă: