| AlexTudoseMarian a întrebat:

Cum se transeaza un Calcan (este un peste)?

Răspuns Câştigător
| Zazu a răspuns:

Se face o crestatura longitudinala cu 3 cm inaintea cozii, bagi degetele sub piele si tragi cu putere de ea.Ca sa il poti jupoi mai bine este indicat sa-l lasi 10-15 minute la congelator.

| anonim_4396 a răspuns (pentru Zazu):

Scuzati-ma ca intreb, asa, de amorul timpului trecut: dar de ce tineti toti motzis sa jupuiti bietul peste?

| Zazu a răspuns (pentru anonim_4396):

Pentru ca a intrebat cum se transeaza, nu cum se gateste.As fi putut sa-i explic si cum se fac fileuri, dar nu se obisnuieste, fiind un peste de carne fina se rupe foarte usor.Asta ar fi una la mana, alta ar fi ca pielea il face sa se stranga la gatit si ramane diform, nu ca nu ar fi gustos.(N-am spus nimic de curatat burta pentru ca are un ficat bestial de bun.)

4 răspunsuri:
| LookIntoMyEyes a răspuns:

Calcanul se jupoaie de piele, după ce a fost opărit în apă clocotită. Se scot apoi branhiile. Pentru a scoate intestinele, se face o tăietură longitudinală de-a lungul burții până la ultima aripioară dinspre coadă. Se taie cu grijă să nu se spargă fierea; se scot icrele, lapții, apoi intestinele. Se taie aripioarele și coada cât mai scurt și se spală apoi sub jet de apă până iese apa limpede. Se freacă cu sare pe dinăuntru și pe dinafară și se lasă să stea 1-2 ore, după care se poate pregăti.
Dacă peștele se va pregăti a doua zi, nu trebuie ținut în apă. După ce i s-au scos măruntaiele, se șterge uscat, se sărează și se lasă învelit la gheață.

| anonim_4396 a răspuns (pentru LookIntoMyEyes):

Ai innebunit! Bulesti frumusete de calcan cu tampenia asta copiata de pe google... tu ai mancat (sau ai vazut macar cum arata) un calcan?
Deci il cureti de matze si il tai in cruce, bucati mari (6/8 pe kil) ca e plin de oase, si atat! Restul e tigaie si ulei incins...
PS. sa nu carecumva sa incerci sa ii jupoi pielea, ca va bat pe amindoi! rolling on the floor
Odata ca pielea e savuroasa, iar mai apoi ca fara piele se desface ca o papadie la gatit.