Prajitura desteapta
8 oua
250 g margarina
225 g faina
2 linguri apa
1 litru lapte caldut
2 pliculete de zahar vanilat
300 g zahar tos
zahar pudra pentru pudrat
mod de preparare
Luam o cratita si punem cele 250 g margarina la topit, dupa care o lasam la racit.
Albusurile le punem intr-un castron si le batem spuma cu mixerul.
Intr-un alt castron, mai incapator, punem galbenusurile, adaugam 300 g zahar tos, 2 pliculete zahar vanilat, cele 2 linguri de apa si mixam totul pana la omogenizare.
In compozitia obtinuta adaugam margarina topita si racita si mixam din nou pana la omogenizare. Apoi adaugam faina in ploaie si mixam pana se incorporeaza complet.
Adaugam in compozitia rezultata laptele caldut si mixam bine.
In final, adaugam in compozitie albusurile batute spuma, amestecam bine cu un tel pana sunt complet inglobate. Compozitia rezultata este lichida, avand aspectul unei ciorbe, si asa trebuie sa arate si in cuptor. In timpul coacerii, prajitura isi alege singura doua foi, de aici si IQ-ul ei ridicat.
Ungem o tava cu ulei si o tapetam cu faina, turnam compozitia obtinuta in tava si o introducem in cuptorul preincalzit pentru 1 ora, la foc mic spre mediu.
Atentie! Supravegheati prajitura pentru a nu se arde. De preferat ar fi sa nu deschideti usa cuptorului in timpul coacerii.
Dupa ce prajitura s-a copt o scoatem din cuptor, o lasam in tava la racit, o pudram cu zahar si apoi o putem servi.
Este o prajitura care se pregateste foarte rapid si este tare gustoasa.
Pofta buna!
Prajitura Carpati
5 oua
300 g zahar
200 ml ulei
400 ml lapte
1 plic praf de copt stins intr-o lingura de otet
1 fiola esenta de rom
faina cat cuprinde (in jur de 1 - 1, 5 kg)
750 g zahar
1 l lapte
1 fiola esenta vanilie
13 linguri faina
1, 5 pachete margarina
Mod de preparare
Se freaca galbenusurile cu zaharul pana se topeste si se adauga albusurile batute spuma.
Se adauga uleiul, laptele, praful de copt si esenta.
Se adauga faina pana iese un aluat potrivit.
Se imparte aluatul in 6 parti egale care se coc pe dosul tavii tapetata cu faina in jur de 20-25 minute.
Din litrul de lapte se opreste o cana in care desfacem faina.
Zaharul se caramelizeaza, dupa care se adauga restul de lapte si se amesteca pana cand se dizolva caramelul.
Cand tot zaharul s-a topit adaugam faina desfacuta in lapte si lasam sa fiarba la foc mic 10 minute.
Cand se raceste se adauga esenta si se incorporeaza in margarina frecata spuma si se mai lasa 15 minute in frigider.
Se asambleaza o foaie, un strat de crema si se da la frigider cel putin 3 ore (de preferinta chiar mai mult). Pastrati cateva linguri de crema pentru decor.
Dupa ce am asteptat, taiem prajitura in dreptunghiuri sau triunghiuri.
Pofta buna!
Budinca cu branza
200-300 g de paste
500 g de branza
4-5 oua
zahar
coaja de lamaie
1 plic de zahar vanilat
putin lapte
stafide
Mod de preparare
Se fierb pastele, se scurg, se clatesc cu apa rece, si se calesc putin in ulei.
Se rastoarna apoi intr-un vas de yena.
Separat se amesteca branza sfarmata cu cele 5 oua, lapte, zahar, coaja de lamaie, zahar vanilat, stafide si se omogenizeza foarte bine.
Se amesteca compozitia cu pastele fierte si calite si se baga la cuptorul bine incins pentru cca 30-35 de minute.
Pofta buna!
Buna!
Poti incerca, de pilda
CHEC
6 oua, 0 cana de zahar, o cana de faina, o lamaie, 1/2 praf de copt, 1 pahar(de tuica) de ulei, o lingurita de cacao.
Freaca galbenusurile cu 3/4 din cantitatea de zahar mentionata impreuna cu praful de copt, zeama de lamaie si uleiul se picura.Se freaca pana se dizolva zaharul.Se bate apoi albusul separat cu sfertul de zahar ramas si se incorporeaza in amestec.La sfarsit, se adauga faina in ploaie.Se unge o tava cu ulei si se tapeteaza cu faina.Se opresc 1-2 linguri din compozitie, se amesteca cu cacao si se orneaza pe mijlocul aluatului.Se coace la foc potrivit 45 de minute.Se pot pune deasupra cateva nuci sau stafide.
Sau
TORT DIN ALBUSURI
Blat:8 albusuri, 200 g de zahar, rom, 50 g de cacao, un pachetel de zahar vanilat, 150 g de nuci macinate.Bati albusurile spuma, adaugi zaharul si romul, bati in continuare pana cand spuma se intareste ca o zapada.
Adaugi galbenusurile, cacao cernuta, nuca si combini usor cu albusurile.Pui compozitia in tava tapetata si coci blatul la foc potrivit.Cand este gata, il scoti, il tai in 3 fasii si le insiropezi.
Crema:2 albusuri, 120-140 g de zahar, 200 g de unt, 30 ml de rom, un pachetel de zahar vanilat.Bati albusurile spuma, adaugi zaharul si romul, apoi pui vasul peste un altul cu apa ce clocoteste si bati crema 7-8 minute.Pui zaharul vanilat, iar cand crema s-a racit adaugi untul frecat spuma. Ungi cu crema fiecare foaie de blat insiropata, imbraci tortul pe margini si il ornezi cu ajutorul unui cornet.
Pofta mare!
Pa, pa!
Checul este un dulce usor de facut si foarte bun. Daca nu se consuma tot odata, se pastreaza foarte bine pana a doua zi. Delicios este cu un pahar cu lapte sau o cana de ceai.
Ingrediente:
Ingredientele sunt pentru un chec mare, asa ca al meu, sau 2 mici.
6 oua
6 linguri ulei
2 cani zahar pudra
2 cani faina
12 linguri apa fierbinte
1 praf de copt
zahar vanilat, esente, coaja rasa de lamaie sau portocala
cacao
Galbenusurile se separa de albusuri. In galbenusuri se pune uleiul si se bate foarte bine, se adauga apoi o cana de zahar pudra.
Se mixeaza totul foarte bine, iar apoi se adauga 6 linguri de apa fierbinte. Se mai bate cu mixerul pana ce zaharul este topit.
Albusurile se bat bine cu un praf de sare, punem si cealalta cana de zahar pudra, iar in final celalalte 6 linguri de apa fierbinte.
Eu mai procedez si altfel, daca nu am zahar pudra, pun pe foc apa cu zaharul si cand acesta s-a topit pun jumatate in galbenusuri, jumatate in albusuri.
Galbenusurile se pun peste albusuri si se mixeaza foarte bine.
Se adauga aromele, iar apoi faina cernuta amestecata cu praful de copt. Se amesteca totul de jos in sus pana se incorporeaza faina.
Din copozitia rezultata, se opreste o parte si se amesteca cu cacao.
Se toarna compozitia in tava unsa si tapetata cu faina, sau hartie de copt.
Se da la cuptor la 170 grade pentru 30-40 minute.
Deasupra am pus glazura de ciocolata si lamaie de la dr Oetker.
Tarabostes întreabă: