"Pe de altă parte, în prezent tot mai mulți consumatori acordă atenție calității alimentației lor decât cantității. Această atenție generează o filtrare a produselor specifice și o cerere de produse agricole sau alimentare a căror origine geografică este specificată. IGP (Indicație Geografică Protejată) și DOP (Denumire de Origine Protejată) sunt două niveluri de referință ce se referă la produsele agricole ți alimentare pentru care există o legătură între caracteristicile produsului agricol sau alimentar și originea lui geografică.
...
IGP (Indicație Geografică Protejată) - produsul trebuie să fie:
originar din această regiune, loc specific sau țară;
a cărui calitate sau caracteristici sunt în mod esențial sau exclusiv datorate unui anumit mediu geografic cu factorii săi naturali și umani;
a cărui producție, prelucrare și preparare au loc în aria geografică delimitată.
DOP (Denumire de Origine Protejata)- produsul trebuie să fie:
originar din această regiune, loc specific sau țară;
care posedă o calitate specifică, reputație sau alte caracteristici care pot fi atribuite zonei geografice respective;
a cărui producție și/sau prelucrare și/sau preparare au loc în aria geografică definită."