1 ) Friptură de iepure :
Ingrediente: O spinare de iepure sau pulpele din spate, cca. 100 g grasime de porc sau 100 ml. untdelemn, 50-100 ml. vin alb, 3-5 catei de usturoi, o ramura de cimbru, un virf de lingurita piper, o lingurita rasa de sare.
Mod de preparare: Carnea, curatata de pielite, se aseaza intr-o tava sau cratita potrivita cu marimea ei, pe un rind de rondele de morcov, patrunjel, telina si ceapa, taiate de 1 cm grosime, se unge bine cu grasimea sau untdelemnul si se presara cu piperul macinat. In cratita se pun 4-5 linguri cu apa, sarea, cimbrul, o foaie de dafin, apoi aceasta se introduce in cuptorul bine incalzit la foc mijlociu, ca sa se friga carnea in vaporii formati. Se intoarce din cind in cind, se stropeste intotdeauna cu sosul din cratita care se completeaza cu apa, cind scade ca sa nu se arda zarzavatul, pina ce acesta se moaie; apoi se adauga vinul sau zeama de la marinare, cind scade lichidul. Durata de frigere variaza intre 1, 5-2 ore sau mai mult, dupa cit de batrin este animalul. Cind furculita intra cu usurinta in carne, pina la mijloc, inseamna ca aceasta este
gata; daca nu s-a rumenit suficient, se lasa putin descoperita, ca sa se
rumeneasca pe toate partile, dupa gust. Cind este gata, in sos se pune usturoiul taiat in felii si cu acesta se stropeste friptura care, de altfel, se aromeaza mai intens decit daca s-ar impana cu usturoi. Se serveste cu sote de sfecla sau de legume, cu piure de cartofi, garnitura de orez etc. Friptura se serveste si
rece.
2 ) BOBOC DE RAŢĂ PE VARZĂ :
1 boboc mare de raţă, 1 varză frumoasă, 2 linguri untură, 1 linguriţă boia sau 1 lingură de bulion, 10 boabe piper, sare.
Pentru friptură se alege totdeauna o raţă tânără. Se curăţă raţa, se sărează şi se pune întreagă într-o tavă cu puţină untură şi 2 — 3 linguri de apă. Se dă la cuptor şi se unge mereu cu sosul din tavă. Se lasă să se frăgezească, dar să nu se frigă de tot. Se taie mărunt o varză frumoasă. Dacă varza este acră, se scurge bine de zeamă, ca să piardă din acreală. Se prăjeşte puţin cu o lingură de untură. Se potriveşte de sare, se pune, după gust, puţină boia de ardei, iar la varza dulce, puţin bulion de roşii şi boabe de piper. Se pune varza în tava în care se frige raţa, se aşază raţa deasupra şi se dă la cuptor să se rumenească cât trebuie.
3 ) Antricot de vaca cu legume
Ingrediente : Antricot de vaca 750 g, ceapa 200 g, morcovi 300 g, mazare (conserva) 350 g, fasole verde (conserva) 350 g, faina 25 g, cartofi 1.5 kg, ulei 150 g, smantana 250 g, sare
Mod de preparare : Antricotul se taie felii lungi, cate una la o portie, se bat putin cu un batsnitel, se sareaza si se prajesc in ulei, rumenindu-se pe ambele parti. Se adauga apa si se lasa sa fiarba o ora sub capac. In uleiul ramas se caleste faina si ceapa tocata marunt. Se stinge cu apa, se adauga smantana si se lasa sa fiarba 15 min., apoi se aduga antricoatele si se fierb inca 10 min. Morcovii se taie cuburi si se calesc in ulei, se pune putina apa si se fierb sub capac, pana ce s-au inmuiat, se adauga mazarea scursa de zeama si fasolea verde taiata bucati si se lasa pe foc inca circa 10 min. Cartofii se curata, se taie cuburi, se
fierb in apa cu sare, apoi se scurg. La servit, la fiecare portie se pune o felie de antricot, o cantitate de legume si una de cartofi natur cat si sos de smantana.
4 ) COTLET CU SPAGHETE SI LEGUME :
Se căleşte ceapa (2-3 buc.) sau prazul (1-2 fire).Se adaugă ardei tăiat cuburi, apoi costiţă afumată +100 ml.vin alb +300 gr. ciuperci şi puţin sos de roşii (bulion diluat cu apă).Se lasă puţin pe foc.Se mai pune după preferinţă puţină vegeta.
Se fierb spaghetele, se răcesc şi se aşează într-un vas.Deasupra se pune cotlet sau pulpă (prăjite sau înăbuşite puţin la cuptor). Peste carne se toarnă sosul de legume apoi caşcaval ras +pătrunjel verde.Se bagă la cuptor la foc potrivit pînă se gratinează caşcavalul.
5 ) Cod cu ciuperci :
Cantitati :
• 800 grame cod
• 2 fire praz taiat marunt
• 200 grame ciuperci din conserva (400 gr ciuperci proaspete taiate lamele)
• 50 gr pasta tomate
• 3 catei usturoi pisati
• 100 gr masline
• 1 lamaie, sare, piper
• 1 legatura patrunjel verde
• 100 ml vin alb
Pestele se taie bucati, se adauga peste el prazul, ciupercile, se condimenteaza si se introduce la cuptor 10 minute. Se adauga maslinele oparite in prealabil, pasta de tomate dizolvata in vin, usturoiul. Se lasa inca 10 minute la cuptor. Se presara deasupra patrunjel verde taiat fin.
Buna!
Ceva destul de simplu, eu zic c-ar merge foarte bine niste,
CIOCANELE DE PUI LA CUPTOR
1 kg. ciocanele de pui (pulpe inferioare), 1 portie marinata de lapte batut, 100 ml. supa de pui sau apa (o cescuta), 2 dovlecei, 2 cepe potrivite, 1 morcov, 1 fir de praz (optional), 2-3 catei de usturoi sau praf de usturoi, sare dupa gust, ulei.
Inainte de preparare se tin pulpele de pui in marinata de lapte batut pentru minim 3-4 ore sau si mai bine, peste noapte.Se scot apoi din marinata si se pun in tava unsa cu ulei ( se lasa pulpele bine "imbibate" cu marinata, nu se scurg).
Se curata legumele. Ceapa se taie julien, mai mare. Dovlecei, daca sunt mici si tineri, se feliaza in bucati nu prea subtiri. Daca sint mai mari, se taie pe jumatate, se scobesc de seminte si se taie feliute sau cubulete. Morcovul se taie rondele. Se calesc separat, in putin ulei, intr-o tigaie incapatoare. Se toarna apoi peste pulpele marinate din tava.Se toarna supa sau apa peste amestecul de ciocanele si legume calite. Se adauga cateii de usturoi, tocati, si sarea si se lasa sa fiarba acoperit (cu folie de Al.) la foc potrivit, timp de 20-35 de minute. Se scoate folia si se lasa la foc mai puternic, pana scade sosul si pulpele se rumenesc frumos.
Inca 20-25 de minute.
Se poate servi cu garnitura de orez sau cartofi piure si salata verde, sau cu lapte batut.
O seara placuta!
Bună! Uite, ai aici mai multe rețete pentru felul doi, toate gustoase și explicate foarte amănunțit, așa că le vei face foarte ușor. Succes! http://zinnaida.ro/retete-culinare-pe-inteles/
LisaJulie întreabă: