Buna
Timp gătire 4 h
Complexitate medie
Ingrediente
12 kg de vinete
2 kg ardei galben (cei de umplut de ex)
2 kg gogosari
2 kg ardei capia(rosu)
1 1/2 ulei (pentru prajit)
1/2 ulei (pentru deasupra in borcan)
4 kg rosii
3 kg ceapa
1 litru suc de rosii
sare, piper, foi de dafin
Mod de preparare
Vinetele, ardeiul galben si gogosarii se coc si se curata de coaja. Se lasa la scurs dupa care se toc marunt impreuna cu ceapa curatata si cu ardeiul capia. Intr-o cratita mare se pune uleiul ( 1 1/2) la incins, dupa care se adauga ceapa, urmata de ardeiul capia tocat (crud). Se calesc bine impreuna circa o jumate de ora.
Intre timp punem apa la fiert ca sa oparim rosiile cateva minute. Dupa ce le oparim, le curatam si le tocam marunt. Ca sa obtinem un bulion proaspat adaugam rosiile intr-o tigaie in care am incins un pic de ulei, si subtiem cu apa.Peste ceapa adaugam bulionul proaspat, dupa care vinetele, ardeiul si gogosarul (coapte) toate tocate. Amestecam bine. Le lasam sa fiarba un pic si amestecam destul de des ca sa nu se prinda de fundul cratitei folosite. Adaugam si suc de rosi (1 litru sau chiar mai mult depinde de consistenta pe care dorim sa o aiba zacusca ). Potrivim de sare, piper si punem si frunze de dafin...lasam la fiert o ora pe foc mic si amestecam foarte, foarte des sa nu se prinda.
Scoatem frunzele de dafin afara din zacusca si bagam blender-ul si o facem fina.
Punem zacusca in borcanele curate si uscate asezate pe o tava, lasam gol borcanul de un deget si ceva... dupa care le bagam in cuptor la 50°, 15 minute, dupa care ridicam temperatura incet la 70° si le lasam acolo o ora sa prinda o crusta in borcan.
Intre timp incalzim 1/2 de ulei, punem cateva foi de dafin, boabe de piper si un pic de sare (o lingurita).
Scoatem borcanele un pic afara si punem in fiecare borcan 2-3 linguri de ulei fierbinte.
Punem capacele si strangem bine cat putem de tare fiecare borcan.
Le mai lasam sa stea asa cel putin o ora la 70° dupa care marim temperatura la 90° pentru inca o ora, stingem cuptorul si lasam borcanele in cuptor pana a doua zi dupa care se pun la rece in camara de iarna.
Mod de servire
Pofta buna! Sper ca te-am ajutat`.
o dupa ` amiaza frumoasa
Ingrediente: 5 kg vinete, 3 kg gogosari rosii, 1 kg ceapa, 1l sau 750 ml ulei(depinde cat vrei de uleioasa), 1l bulion sau (750ml, dupa gust), sare, piper, foi de dafin, conservant.
Se coc, se curata si se scurg vinetele apoi se dau prin masina de tocat. Pana se scurg vinetele se curata ceapa, se da prin masina de tocat si se pune la foc cu o parte din ulei; se amesteca pana se alege putin uleiul. La fel se curata gogosarii, se toaca, se pun la foc in alta cratita cu o parte din ulei. Se amesteca pana cand nu mai lasa apa si se alege putin uleiul. (Se pot pune gogosarii copti si tocati). Se pun toate, cu restul de ulei, intr-un vas mai mare si se mai fierb tot pana se alege putin uleiul. Se adauga bulionul, sare, piper, foi de dafin si se mai fierb putin impreuna. Se pun calde in borcane, se presara deasupra conservant si apoi se dau la sterilizat cam o ora.
DANAD357 întreabă:
lovitacufurca întreabă:
LisaJulie întreabă: