Salut,
O sa spun acum ceea ce consider, insa nu sunt convins ca asa este.
Poate la contactul ce ceva umed, la care se adauga procesul mecanic de mestecare, se sparg si se dizolva, eliberand ceva... CO2 presupun, bule incredibil de mici, care scot aceste sunete cand se sparg.
Am citit ceva similar pentru acadele
Mulțumesc!
Ți-am dat fundă pentru că alți puteau spune că așa este și mințeau...
Dar tu ai fost sincer și ai spus,, cred".
Mulțumesc pentru răbdare!
Dar eu încă nu înțeleg de ce nu le pot simți deloc cu degetul...
Nu este nicio problema
Pai mereu am incercat sa nu zic lucrurile sigur, adevarul absolut... in mai toate domeniile este greu de gasit (pe langa regulie logice si matematice).
Pai cum cu degetul? Nu poti sa le simti, ma astept ca este aer
Plus ca incerci in gura? Incearca pe o suprafata mai tare. Desi nici asa nu ma astept.
Dar cine... incearca asa ceva nu ma asteptam
Nu știu dacă mă crezi dar...
Până în prezent din toată școala mea sau clasa mea nu cunosc pe nimeni sub 14 ani care să nu își bage degetul în gură și să spună:
,, De ce dracu nu le simt"
Asta este dilema școlii mele
Chiar și pe unii profesori i-au întrebat unii,, de ce nu se simt''
Noroc că doar cei sub 14 ani fac așa
Nu ma asteptam la asta
Poti sa le zici asta profesorilor, poate isi dau si ei cu parerea.
Numai acum cu pandemia... mai usor cu degetele prin gura
Poate ai incercat, sau daca nu, poți încerca acasă să pui pe o farfurie puțin bicarbonat de sodiu alimentar (se găsește la supermarket) și apoi puțin oțet. Se vor forma bulbuci, sa zic așa, o spuma, apoi se liniștește și rămâne o soluție. Este vorba de o reacție de neutralizare dintre un acid și o bază în care se degaja dioxid de carbon. La fel și în alimente se folosesc diverse substanțe ca aditivi. In cazul asta substanta respectiva reactioneaza cu saliva și se produce acea efervescenta, pe care noi o simțim că ne pișcă de limba (cum e apa minerală, care, de fapt, este apa plata cu dioxid de carbon).
Scuza-ma. Daca încerci acasă să amesteci bicarbonat de sodiu cu oțet o sa vezi că ies bulbuci. La fel este daca una din astea 2 substante (una asemanatoare) este in bomboane, cealaltă în salivă. Degeaba pui mana, pentru că nu pușcă, trebuie să atingă saliva. Sau poate ai luat vreodată comprimate din acelea efervescente, pe care le pui in apă și fac bulbuci. Daca pui mana pe pastile, nu se întâmplă nimic dar daca o pui in apă imediat face spuma aceea și sfârâie ușor. Cam așa e si la bomboane
Acele '' împușcături '' sunt de la zahăr, este un zahar special care conține dioxid de carbon și acid și în franceză se numește '' sucre pétillant'' (zahăr mineral) și când îl pui în gură acesta' 'explodează'' știu asta pentru că muncesc ca bucătar în Franța și am avut și eu o dată zahar din ăsta la restaurantul unde muncesc și îl puneam în desert, dar e foarte scump acest zahar, aproximativ 40 de euro kg.