Mod de preparare al acestei retete de prajituri:
Se amesteca cu telul 2 oua intregi, 300 ml de lapte, 200 g de faina, 200 ml de apa minerala, putina sare si cand este neted se adauga 50 ml ulei. Nu se adauga zahar, altfel se va lipi de tigaie.
Modul de prajire a clatitelor:
la prima clatita se unge tigaia cu ulei; la restul ajunge uleiul adaugat in aluat. Daca se lipeste de tigaie, partea arsa se indeparteaza cu un cutit, se sterge doar locul respectiv si se unge cu ulei.
Clatitele se pot umple cu gem, cu miere. Pentru mai multe idei vezi celalte tipuri de clatite.
Ingredientele acestei retete de prajitura:
Ingrediente:
2 oua
300 ml de lapte
200 g de faina
200 ml de apa minerala
Putina sare
50 ml ulei
In aluatul de clatite poti pune afine, stafide sau nuca pisata. Cantitatile sunt pentru 15-20 de clatite, prajite intr-o tigaie cu diametrul de 25-26 centimetri.
Ingrediente: 350 de grame de faina, 300 ml de lapte, 2 oua, 1 lingura rasa de praf de copt, un varf de cutit de sare, 3 linguri de zahar pudra, 4 linguri de ulei (sau aceeasi cantitate de unt topit).
Preparare: amesteca intr-un vas, faina cu praful de copt si mirodenii dupa gust (dar in functie de siropul sau garnitura pe care o adaugi la clatite), plus un varf de cutit de sare. Bate cu mixerul ouale cu zaharul pana se fac o crema groasa, apoi pune incet uleiul si omogenizeaza foarte bine. Adauga o parte din amestecul cu faina, apoi o parte din lapte. Repeta operatiunea. Amesteca bine cu mixerul, la viteza mica. Aluatul trebuie sa fie gros, dar sa curga din polonic. Se pune o lingura mare de aluat in tigaia unsa cu putin ulei, si se prajesc pe ambele parti. Tigaia trebuie sa fie foarte bine incinsa. ---http://www.cevabun.ro/clatite-pufoase/
Uite o reteta mai deosebita
Ingrediente
1 mar acrisor
2 linguri unt
Aluat
1 ou
100 gr faina alba
200 ml lapte
2 linguri unt topit
1 priza sare
2 linguri zahar
Pentru ornat
zahar aromat: 2 linguri cu varf zahar pudra + 1 lingurita scortisoara + 1/2 lingurita cuisoare macinate
sirop de zahar (sau sirop de artar, miere, smanatana)
Portii: 2
Preparare
Se bate oul bine impreuna cu zaharul, folosind telul. Se adauga laptele si se omogenizeaza. Se adauga faina si se amesteca bine. Se adauga sarea si untul topit.
Marul se curata de cotor folosind instrumentul acesta. Se curata apoi de coaja si se taie rondele subtiri. Am folosit razatoarea de aici pentru a taia felii subtiri egale.
Intr-o tigaie larga (de 26 cm diametru) se incinge 1 lingura de unt, la foc mediu. Se aseaza frumos feliile de mere, fiindca ele vor fi "fata" clatitei. Se prajesc 1 minut, apoi se intorc. Imediat ce le-ati intors, turnati aluat peste mere (2 polonice). Aluatul nu trebuie sa fie gros, dar sa fie suficient astfel incat sa acopere merele. Daca raman gauri in aluat, nivelati-l cu dosul unei linguri. Prajiti clatita timp de aprox 3-4 minute, pana deasupra aluatul este inchegat. Puteti verifica asta atingand aluatul cu degetul in cateva locuri iar daca nu va ramane aluat pe deget e ok.
Intoarceti clatita folosind o farfurie mai larga decat tigaia. Coaceti pe a doua parte inca 2 minute.
* o tigaie dubla este ideala pentru aceste clatite, se intorc usor, insa si metoda cu farfuria functioneaza bine, trebuie sa fiti doar atenti sa faceti miscarea de intoarcere rapid.
Pudrati cu zahar aromat si stropiti cu sirop de zahar.
* eu am pregatit clatita si intr-o alta varianta: nu am mai adaugat zahar in aluat; am inceput prin a carameliza 2 linguri de zahar in tigaie, apoi am adaugat untul si apoi am continuat conform metodei descrise mai sus... in aceasta varianta le-am pudrat doar cu scortisoara
Repetati operatiunile si pregatiti a doua clatita.
NGREDIENTE
- 3 oua
- 200 g faina
- 200 ml lapte
- 100 ml apa minerala
- coaja rasa de la 1 lamaie
- 100 ml ulei(100 g unt)
- 200g nuca macinata
- 200 g miere
- scortisoara
- un praf de sare
- optional, zahar vanilat
MOD DE PREPARARE
- Se prepara clatitele conform retetei clasice si se aseaza pe o farfurie plata, acoperite.
- Nuca macinata se amesteca bine cu mierea, scortisoara si se umplu clatitele cu acest amestec.
- Se pune in mijlocul fiecarei clatite pcate o cupa de inghetata apoi se pun cateva cubulete de pepene in interior, presandu-se usor.
- Se impaturesc clatitele bine si se aseaza pe un platou.
- Se pudreaza cu zahar vanilat sau se lasa simple.
clatote cu nuca si miere
Pe acest site, sunt mai multe rețete de clătite (pentru diverse tipuri): http://gastronomie.ele.ro/Clatite_--rc877.html.
Poftă bună!
Ingrediente:
* 250 gr faina
* 500 ml lapte
* 3 oua
* 40 gr unt
* 70 gr zahar
* 2 plicuri zahar vanilat
* un varf sare
Preparare:
* Mixam faina impreuna cu laptele, zaharul, zaharul vanilat si un varf de sare
* Separat batem ouale cat sa se amestece dupa care le turnam treptat peste compozitia anterioara, si mai mixam cateva minute.
* Lasam o ora aluatul la frigider (aluatul este un pic mai subtire dar nu mai adaugati faina).
* Dupa o ora scoatem aluatul de la frigider. Topim untul si cand este usor caldut il adaugam treptat aluatului de clatite si amestecam foarte bine.
* Incingem o tigaie de teflon pe care o ungem atunci cand este foarte incinsa cu un cubulet de unt.
* Turnam cu un polonic aluat in centrul tigaii, lasam 2 secunde aluatul nemiscat in tigaie dupa care rotim tigaia in asa fel incat aluatul de clatite sa imbrace toata tigaia iar spre margini sa fie mai subtire.
* Ca sa iasa crocantele nu se mai unge tigaia cu unt decat dupa cea de a patra clatita.
* Eu le-am umplut cu dulceata de zmeura si cu zahar
Mai simplu de atat nu se poate;) http://culinar.bzi.ro/cum-sa-faci-clatite-4667 dupa aia poti sa le umpli cu ce vrei tu
AleXxXEA întreabă:
ioana10andreea întreabă: