Pisica-de-mare cu sos de citrice :
autor: LUMEA RETETELOR
timp de preparare: 45 min
grad de dificultate: usor
Ingrediente - 4 persoane :
* 675 g cartofi noi de dimensiuni relativ egale, razuiti si taiati in jumatati
* 1 lingura ulei de masline extravirgin
* 600 g pisica-de-mare
* 250 ml supa simpla de peste, preferabil preparata in casa
* 3 bucati portocale
* zeama de la 1 lamaie
* 30 g unt
* 4 linguri miere
* 1 lingura patrunjel tocat, pentru ornat
* sare si piper
Posarea pestelui in supa este foarte simpla, iar sosul de portocale si lamaie nu-i nici el greu de preparat. Serviti aceasta mancare ca o cina rapida, cu felii de cartofi sau dovlecei copti, ori cu fasole.
Posarea (citeste "sh" de la "shaorma") potenteaza gustul pestelui si ii pastreaza suculenta. Supa simpla de peste, apa, vinul sau laptele pot fi, toate, folosite pentru posare. Lichidul va retine vitaminele solubile in apa, asa ca nu trebuie aruncat – el poate fi utilizat la prepararea unui sos sau a unei supe. La posare, lichidul nu trebuie sa dea in clocot. Pestele intreg se pune intr-o oala, se toarna deasupra lichid rece, se acopera cu un capac, se incalzeste, dar se mentine sub punctul de fierbere. Se poseaza 8-12 minute, dupa care se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca, in lichid.
Se incinge cuptorul la 200°C. Se pun cartofii noi intr-o tava, se stropesc cu ulei si se asezoneaza cu sare si piper, dupa gust. Se amesteca bine. Se coc in compartimentul superior al cuptorului, timp de 25-30 de minute, sau pana ce se fac fragezi.
Intre timp, se aranjeaza „aripioarele" de peste, pe un singur strat, intr-un vas termorezistent putin adanc si se toarna peste ele supa simpla. Se acopera fest cu folie de aluminiu si se poseaza in cuptor timp de 25 de minute, sau pana cand carnea se poate desface cu mare usurinta.
Cat timp se gatesc pestele si cartofii, se prepara sosul. Se stoarce zeama de la 2 portocale si se toarna intr-o craticioara. Se adauga zeama de lamaie, untul si mierea. Se indeparteaza coaja si membrana alba ale celei de-a treia portocale, folosind un cutit ascutit. Lucrand deasupra craticioarei, se taie printre membrane, pentru a elibera feliutele; acestea se lasa deoparte.
Cand pestele este facut, se scoate cu grija din lichid si se aranjeaza pe farfurii.
Se incalzeste sosul cu grija, ca sa se topeasca untul, dar fara a-l lasa sa dea in clocot. Se adauga feliutele de portocala, se asezoneaza cu sare si piper, apoi se toarna peste „aripioarele" de peste. Se presara deasupra patrunjel si se serveste preparatul imediat, alaturi de cartofii copti.
Sursa : http://www.lumearetetelor.ro
Buna!
PISICA DE MARE CU SOS DE CAPERE
Ingrediente:
2 linguri de faina
sare si piper
2 jumatati pisica de mare
90 g de unt
2 linguri zeama de lamaie
2 linguri de capere, strecurate
2 linguri de patrunjel
felii de lamaie pentru garnisire
cartofi noi si fasole verde pentru garnitura
Pune faina pe o farfurie si amesteca cu mirodenii din belsug. Spala, apoi usca pisica de mare si inveleste-o in faina, scuturand excesul.
Incalzeste cam jumatate din cantitatea de unt intr-o tigaie si prajeste pisica de mare timp de 4-5 minute pe fiecare parte. Ia pestele din tigaie si pune-l deoparte la cald. Ia untul din tigaie si curat-o.
Adauga restul untului in tigaie, incalzeste-l bine pana incepe sa devina aramiu, apoi amesteca sucul de lamaie si adauga caperele si patrunjelul. Asezoneaza dupa gust.
Pune pisica de mare pe 2 farfurii, apoi toarna sos de capere peste. Garniseste cu felii de lamaie.
Servesti alaturi de cartofi si fasole verde.
Te-am pupat!
Rinorac7928 întreabă:
Dana_plescau întreabă: