Timp de preparare:
15 minute (complexitate redusa)
Ingrediente:
4 oua,
300g zahar tos,
1l lapte rece (din frigider),
2 pliculete zahar vanilat,
1 pachet unt sau margarina,
12 linguri faina.
Mod de preparare:
Se amesteca cele 4 galbenusuri cu zaharul, untul si zaharul vanilat pana se omogenizeaza (2-3 min.). Se adauga laptele rece si apoi treptat faina (faina se amesteca cu telul, ca sa nu se faca cocoloase). Nu e nici o problema daca ingredientele nu se amesteca cum trebuie, daca se separa untul de lapte. E normal. Pe urma se incorporeaza albusurile batute spuma (se amesteca albusurile destul de bine in compozitie) si se toarna compozitia in tava unsa si tapetata cu faina. Albusurile care s-au ridicat deasupra se netezesc cu lingura pe cat posibil. Se coace la foc potrivit 90 minute si se taie numai dupa ce se raceste. Nu am introdus la "durata de preparare" si timpul cat sta la cuptor, ceea ce m-a atras la aceasta prajitura (o fac foarte des) e simplitatea prepararii, timpul scurt de pregatire(pana se baga la cuptor) si nu in ultimul rand, faptul ca iese ca un cremsnit, cu crema in mijloc. Sau prajitura cu smantana:ai nevoie de 4 oua intregi, 250 g zahar, 4 linguri miere de albine, 1 lingurita bicarbonat, 1 varf cutit sare, si 1 kg faina apoi din asta 6 incrediente faci un aluat si-l imparti in 3 parti egale.se coc pe dosul tavii tapetata cu faina
crema:se obtine amestecandu-se
100 de nuci (date la robot)
500g smantana
4 pliculete zahar vanilat
crema obtinuta se aseaza intre foi.
mie imi plac amandoua. funda?
Http://www.femei-moderne.ro/images/articles/big/20slZ-delicatese.jpeg
Pentru blat se separa galbenusurile de albusuri, iar acestea din urma se bat spuma. Se adauga zaharul in ploaie, apoi se pun galbenusurile, faina si praful de copt. Se omogenizeaza bine si se toarna compozitia intr-o tava unsa si tapetata cu faina. Se coace blatul la foc potrivit, 45 de minute, apoi se lasa sa se raceasca. Se amesteca ingredientele de la crema 1 si se intinde crema uniform pe blat. Pentru crema 2 se amesteca ingredientele pe baie de aburi, mai putin margarina, si cand crema s-a
ingrosat, se lasa la racit. Se intinde uniform peste crema 1 si se pune prajitura la rece.
Prajitura Alba ca Zapada
http://www.femei-moderne.ro/......apada.jpeg
Mod de preparare:
Foile:
1.Se cerne faina impreuna cu praful de copt si un praf de sare. Intr-un castron se amesteca (cu mixerul) laptele, ouale si zaharul, apoi se adauga si uleiul. Se pune faina, pentru inceput 400 g, si se framanta cu mana. Daca inca se lipeste de maini se tot adauga faina pana incepe sa se ia de pe maini.
2.Se imparte coca rezultata in trei parti egale, din care rezulta trei foi de marimea tavii de la aragaz. Daca aveti tava mai mica (de exemplu 27 cm X
34 cm), ies patru foi. Se tapeteaza masa cu faina si se intinde foaia cu facaletul. Se unge dosul tavii (tava intoarsa cu fundul in sus) cu unt, margarina sau ulei. Daca aveti pergament, cu atat mai bine: decupati o coala de marimea unui "dos" de tava si o puteti folosi pentru toate foile si nu mai aveti nevoie sa ungeti tava.
3.Coaceti foile una cate una in cuptorul preincalzit la foc mic. O foaie se coace cam in sapte minute; verificati-o din doua in doua minute pentru ca se arde foarte usor. Foaia e gata cand devine aurie.
Crema:
4.Se amesteca intr-o craticioara de 1 litru faina cu laptele. Amestecati bine, sa nu aiba cocoloase. Ca sa fie mai usor, puteti sa amestecati faina si cateva linguri de lapte separat, intr-o cana, pana dispar cocoloasele, si apoi sa varsati amestecul in restul de lapte. Se pune apoi pe foc mic si se amesteca continuu sa nu se prinda. Dupa ce a inceput sa se ingroase se mai fierbe inca 5 minute. Calda, crema are consistenta laptelui batut. Se lasa la racit.
5.Intr-un castron se freaca margarina cu zaharul. Se adauga faina si laptele, dar numai dupa ce s-au racit bine (daca puneti amestecul de faina cald peste margarina se va taia). Amestecati bine. Se da lamaia pe razatoarea pentru coaja, apoi se stoarce sucul; se adauga la compozitie si se amesteca. E nevoie cam de jumatate din coaja si de tot sucul; gustati si ajustati dupa preferinta. Se imparte in doua parti egale (trei, daca aveti patru foi).
Etapa finala:
6.Pe un platou de marimea foii se aseaza prima foaie, jumatate din crema, foaie, celalalta jumatate de crema, foaie. Peste prajitura se aseaza un tocator, iar pe tocator o greutate de 800 g-1 kg. Se lasa 12 ore (peste noapte) sa se inmoaie foile ca sa o puteti taia fara probleme.
7.Se amesteca zaharul pudra cu zaharul vanilat si se pudreaza deasupra. Se taie in forma de romb.
Sugestii:
La inceput, foile sunt tari si crema pare prea moale. Presati bine prajitura si lasati-o cel putin 12 ore; foile absorb o parte din crema si se inmoaie. Puteti inveli prajitura in folie de plastic inainte sa o puneti la presat.
Daca vreti o prajitura mai inalta, sau daca nu aveti un tocator atat de mare cat foaia, impartiti crema in cinci. Puneti o foaie, doua cincimi de crema, a doua foaie, inca doua cincimi de crema, si a treia foaie. Taiati cu grija prajitura in doua, puneti restul de crema pe una dintre jumatati, si puneti cealalta jumatate deasupra. Lasati 12 ore la presat.
Prajitura cu portocale
http://www.femei-moderne.ro/......ocale.jpeg
Se incalzeste cuptorul la 180 de grade. Se topeste untul. Se toarna intr-o salatiera faina cernuta si praful de copt. Se face o gaura in mijloc. Se sparg ouale si se amesteca cu telul. Se adauga untul topit si coaja de portocala rasa. Se amesteca pana se obtine o pasta moale si omogena.
Se unge cu unt o tava rotunda. Se toarna compozitia in tava si se da la cuptor, 25 de minute. Se verifica daca s-a copt, cu lama unui cutit. Daca lama nu iese curata, se mai lasa cateva minute. Se scoate p
rajitura si se lasa sa se raceasca. Se pune zaharul pudra intr-un bol. Se adauga 2 linguri de suc de portocale, pana se obtine o pasta fondanta groasa, dar lichida. Se pune prajitura pe un platou nu foarte adanc. Se toarna restul de suc de portocale. Se adauga pasta fondanta in centru si se intinde pe toata suprafata, cu o spatula. Se presara coaja de portocala confiata, taiata marunt si se serveste.
Prajitura Narcisa
http://www.femei-moderne.ro/......cisa-.jpeg
Cantitati pentru foi: - 350g de nuca macinata; - 200g de zahar; - 7 albusuri; - 4 linguri de faina; - unt pentru uns tava; - hartie de copt.
Mod de preparare: Se bat albusurile spuma cu zaharul, se adauga treptat faina si nucile macinate fin, amestecandu-se de jos in sus. Se imparte compozitia in trei parti. Se unge dosul unei tavi (25x35cm) cu unt si se tapeteaza cu hartie de copt. Se intinde 1/3 din compozitie si se coace o foaie in cuptorul preincalzit, la foc potrivit, timp de 15 min
ute. La fel se procedeaza si cu celelalte doua parti. Dupa ce s-au copt si racit cele trei foi, se ung cu crema, iar deasupra prajiturii se intinde glazura calda. Prajitura se pastreaza la rece pentru o zi, apoi se taie in bucati folosind un cutit cald si umezit.
Cantitati pentru crema: - 7 galbenusuri; - 250g de unt sau margarina; - esenta de vanilie. Mod de preparare: Se fierbe galbenusurile cu zaharul la bain-marie, pana se ingroasa crema. Se freaca untul sau margarina spuma cu esenta de vanilie, apoi se incorporeaza in crema racita.
Cantitati pentru glazura: - 50g de unt sau margarina; - 2-3 linguri de apa; - 5 linguri de zahar; - 2 linguri de cacao. Mod de preparare: Se amesteca pe foc toate ingredientele pana se ingroasa glazura.
Cred ca iti vor place
sunt foarte simple
Pofta buna!:D
Va multumesc tuturor celor care mi-ati acordat ajutorul si chiar daca am declarat un castigator, pentru mine toti cei ce va implicati si sunteti activi pe acest site, sunteti cu totii castigatori! Cu respect, o persoana BIO, care detesta chimicalele aflate produse de pretutindeni! O zi excelenta sa aveti si multa sanatate tuturor!
Salut!
Incearca urmatoarea reteta:
CREMA LA PAHAR
1l de lapte, 2 oua de gaina, 4 linguri de faina, 2 lingurite de cacao, zahar dupa gust.Frecati spuma galbenusurile cu zaharul, adaugati cate putin din laptele fiert si racit si faina. Puneti castronul pe un vas care fierbe in clocot, amestecati continuu pana ce crema se ingroasa. Puneti crema in cupe.Separat, bateti albusurile spuma cu 4 linguri de zahar, apoi cand spuma se tine bine de tel, puneti-o cu castronul pe un vas cu apa ce clocoteste.Asezati spuma de albus peste crema si ornati cu ciocolata rasa.
Te pup!
User252426 întreabă:
Radu132ysys întreabă: