Pai sunt o gramada de mancaruri delicioase(nu trebuie sa faci mancaruri tarditionale in fiecare an pentru ca nu e o regula).eu zic ca desert ai putea face ciocolata de casa, sau ciocolata in 2 culori ai aici reteta: Ingrediente
500 gr lapte praf
500 gr zahar
1/2 cana apa
200 gr unt
5-6 linguri de cacao
1 esenta vanilie
nuci, fistic, stafide etc. (optional)
putin ulei
Bucati: 4 rulouri de 25 cm x 5 cm
Preparare
1. Se freaca untul un pic pana e cremos. Se imparte ochiometric in doua.
2. Se intind pe masa de lucru 4 folii de plastic sau celofan. Se ung cu un strop de ulei.
3. Se amesteca intr-un bol mare 250 gr lapte praf cu cacaoa.
4. In alt bol se pune restul de lapte praf.
5. Se pune intr-o oala zaharul cu apa si se lasa la foc mic sa se topeasca zaharul. Cand incepe sa fiarba compozitia, adica incepe sa faca spuma deasupra, mai lasati la fiert cca 1 minut.
6. Urmatorii pasi se fac cat mai rapid posibil, pentru a nu avea timp sa se intareasca ciocolata. Se toarna jumatate din acest sirop peste laptele cu cacaco si se amesteca repede (amestecul inca nu e inca "legat" de tot, dar e ok) apoi se adauga jumatate din unt (de abia acum, dupa ce untul e topit, compozitia va deveni ca o lava groasa in care se amesteca mai greu). Se freaca totul pana compozitia e omogena si nu se mai vede unt.
7. Se imparte compozitia de ciocolata cu cacao pe cele 4 folii. Apoi cu degetele trecute prin ulei intindeti movilitele sub forma de foaie dreptunghiulara subtirica.
8. Siropul care a ramas il mai incalziti un pic pana vedeti ca incepe sa fiarba si rapid il turnati peste restul de lapte praf. Adaugati esenta de vanilie si omogenizati. Adaugati restul de unt si amestecati bine.
9. Impartiti ciocolata alba in 4, peste foile cu cacao si tot cu degetele trecute prin ulei intindeti foaie deasupra. Lasati totul macar 15 minute sa se racoreasca ciocolata.
* daca ciocolata alba iese o idee mai moale decat cea de cacao nu e problema, o puneti cu lingura pe stratul de ciocolata si in 15-30 min. se va intari astfel incat sa puteti rula ciocolata
** peste ciocolata alba, daca doriti presarati stafide, nuci sau orice altceva preferati; apsati-le putin cu mana sa se lipeasca de ciocolata
10. Apoi, cu ajutorul foliei rulati fiecare bucata, pe partea lunga, sub forma de rulou. Dati la frigider cateva ore.
11. Se taie felii si se serveste. Se pastreaza la frigider
sau o supa de varza daca iti place...eu una iti recomand si ciupercile la cuptor care sunt foarte delicioase, salata de conopida.ai mai putea face pizza si pui ce ingrediente vrei pe ea iar acum iti spun una din mancarurile mele preferate, si zic ca aceasta merge si de Craciun.aici ai reteta pentru paine umpluta:Ingrediente
1 franzela mica de 250 gr
200 gr cascaval ras
200 gr sunca (bacon sau piept de pui afumat)
4 castraveciori murati
2 oua fierte
2 linguri pline smantana (unt, sau branza topita)
sare
piper
Preparare
1. Se taie franzela la un capat si se scobeste tot miezul.
2. Miezul se sfarma int-un bol, sa obtineti bucatele mici. Se adauga restul ingredientelor taiate cubulete mici si branza sfaramata sau data pe razatoare. Se adauga smantana, cat sa lege compozitia. Se condimenteaza cu sare si piper.
3. Se umple painea cu compozitia de mai sus avand grija sa apasati dupa fiecare lingura ca sa nu ramana goluri.
4. Se invarte in folie si se da la frigider peste noapte.
5. Se feliaza si se serveste.
La aceasta reteta poti inlocui unele ingrediente.In plus mai poti adauga si marar, crede-ma iese foarte bine! Sper ca o sa faci macar una dintre aceste retete pentru ca sunt foarte gustoase si destul de usor de facut
Mie nu îmi place să gătesc și îți voi recomanda câteva care nu se fac foarte greu : pasăre cu ciuperci, pește, creier, brânzeturi cu cașcaval ras și cu smântână+diverse.
Eu pot să îți scriu orișice, dar ai constrângerile legate de bani și de timp de realizare al produsului / preparatului respectiv!
Traiasca sarmaua! Pe aia o sa o aveam si noi "invitata" la masa, dar pe langa or sa mai fie si niste pulpe de curcan( sau pui, nah, buget de criza!) la punga\la cuptor, toba, piftie, carnati de casa, ciorbita taraneasca, ca sa mai diversificam mai facem si niste pui ca la KFC( reteta aici http://www.retete-gustoase.ro/......?/link.php ), cozonac, chec, paine de casa(ca-i mai buna si mai gustoasa). Probabil o sa ne mai hotaram noi si la altele, dar asta asa, de inceput. dar vorba aia, degeaba-i masa plina, daca-i casa goala. Deci trebuie neaparat sa corupi cativa amici cu care sa inchini un paharel( doua, trei, patru...zece...doisprezece...hic!)
Nu se pune problema de gurmanzi, raman singur in sensul ca n-o sa-mi fie nimeni de ajutor...gen mama, tata acum sunt certat si cu prietena si trebuie sa fac singur dar de Craciun se gasesc degustatori.
))))) e bine atunci! Chiar ma gandeam ca mananci mai mult ca mine
Incearca ceva retete de mancare noi, gen, sa nu le fi facut inainte.
Poti sa faci prajitura de casa (cu mar, cu ciocolata etc).
Alimentele de casa sunt cele mai sanatoase.De obicei de sarbatori prajiturile si alte feluri se comanda de la ceva restaurant, daaar nu sunt la fel de bune.
DaciaRomania întreabă: