| iulius21 a întrebat:

Poate cineva sa-mi spuna de ce atunci cind punem la murat, spre exemplu : gogonele trebuie ca imediat sa anchidem ermetic borcanele si nu a doua zi? Care ar fi diferenta?

Răspuns Câştigător
| LIN2010 a răspuns:

Depinde de reteta, depilda noi nu punem solutie fierbinte peste legume decat la gogosari si la ardei cu varza, in rest doar cu apa rece(de fantana) iar microorganismele nu rezista in mediul salin si acid(sare si otet)iar pentru a nu fermenta folosim conservant (acid salicilic-de la farmacie). Respecte

6 răspunsuri:
| sabin89 a răspuns:

Cand inchizi imediat, solutia este inca fierbinte si microorganismele din spatiul ramas intre solutie si capac mor, datorita temperaturii inalte. Daca inchizi dupa ce solutia s-a racit, lucrul acesta nu se mai intampla, iar microorganismele ramase acolo pot compromite lucrarea.

| LIN2010 a răspuns (pentru sabin89):

Depinde de reteta, depilda noi nu punem solutie fierbinte peste legume decat la gogosari si la ardei cu varza, in rest doar cu apa rece(de fantana) iar microorganismele nu rezista in mediul salin si acid(sare si otet)iar pentru a nu fermenta folosim conservant (acid salicilic-de la farmacie). Respecte

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Se face grava confuzie intre legumele murate (cu apa si sare) si cele marinate (cu apa si otet).
Cele puse la murat, nu se inchid ermetic. Dar cele marinate, da. Mai ales cit sint inca fierbinti, tocmai pentru a distruge microorganismele. Si se mai intimpla un fenomen: prin racire, compozitia isi restringe volumul. Atunci, capacul este tras fortat spre interior si se inchide ermetic. Tot din acest motiv se face si sterilizarea, adica fierberea borcanelor in baie de apa timp de 30-50 minute (in functie de marimea borcanelor). Din toti cei care au raspuns, fiecare are dreptate in felul sau, numai ca unii se refera la muraturi iar altii la marinare.

| iulius21 explică (pentru anonim_4396):

Sa inteleg ca microorganismele traiesc in mediul construit de otet si apa? Daca as stii ca ca da are destula logica ceea ce spui si pe deasupra ma ajuti si pe mine sa invat ceva. Oricum multumesc pentru raspuns!

| anonim_4396 a răspuns (pentru iulius21):

Ei, eu acum nu stiu care microorganisme rezista in otet si care nu. Am vazut un documentar unde se arata ca sint si microorganisme dar chiar si pasari (da, pasari) care traiesc intr-un mediu pe care noi il credem ucigator: acid sulfuric. Este un lac undeva in America (am uitat statul, dar este in zona montana) unde se intilneste acest fenomen.
Dar din practica femeilor din familia mea (bunici, matusi, etc) de-a lungul anilor, cea ce ti-am spus, sigur asa este. Dar, atentie, la muraturile cu apa si sare, moarea trebuie vintutata periodic pentru a nu face floare. In rest, nimic special. Iar mie mi se par cele mai sanatoase.

| LIN2010 a răspuns:

Nu este obligatoriu acest lucru, noi de obicei lasam borcanele umplute cu lichid pana a doua zi si nu se intampla nimic, chiar de multe ori mai trebuie completat cu lichid.Succes

| Cristian20034 a răspuns:

Asa e nu trebuie sa le inchizi imediat pentru ca noi le incidem peste o zi si sunt tot la fel...