Ingrediente :
* 7 kg fasole verde păstăi ( preferabil fasolea cu păstaie lată galbenă, "de unt" )
* 3, 5 kg roşii ( sau se poate folosi bulion ori pastă de tomate, dar NU iese aşa de gustoasă )
* sare de bucătărie ( preferabil sare mare, pentru murături )
* 1 legătură ( mărişoară ) de frunze pătrunjel
* 1 legătură ( mărişoară ) de frunze ţelină
* 1-2 l ulei de floarea soarelui
* aspirină ( conservant/salicil ) - se pun 10 tablete de aspirină la toată "compoziţia"
* 3 l apă
* borcane ( de 1, 5-1, 7 l sau de 700 ml ) cu capac cu filet ( preferabil ) pentru a "îmbutelia"/păstra fasolea.
Mod de preparare :
* Se curăţă păstăile de fasole şi se spală, apoi se rup bucăţele.
* Separat, se spală roşiile ( în 1-2 ape ), apoi se taie feliuţe şi se pun într-un alt vas.
* Se spală frunzele de pătrunjel şi ţelină şi apoi se taie mărunt ( tulpina se aruncă, se folosesc doar frunzuliţele ), se toacă ( ori se pot rupe doar frunzuliţele şi se pun aşa întregi în oală ).
* Într-o oală mare ( 15-20 l, cu capac ) se pune apa, uleiul, se adaugă fasolea + frunzele tocate + roşiile tăiate + aspirina ( ruptă/tăiată jumătăţi ori sferturi ) şi se pune la fiert.
Când începe să fiarbă se lasă vreo 15-30 minute, apoi se adaugă sare ( după gust, ai grijă să nu fie prea sărată ).
Eu obişnuiesc să adaug şi piper măcinat + boia ( ori ardei roşu tăiat cubuleţe mici )...
* Când fasolea este fiartă, se ia de pe foc şi se pune fierbinte în borcane ( o pui proporţionat, atât fasole cât şi zeamă, încerci să le împarţi cât de cât egal în toate borcanele ).
Când borcanele sunt pline, le capsezi ( strângi bine capacul ), apoi le pui la dunst umed ( la fiert, pentru "sterilizare" ) într-o cratiţă mare/largă ( pe fundul cratiţei se pune ziar sau un prosop ud, preferabil ca apa să fie fierbinte deoarece va începe să fiarbă mai repede ) - pui apă fierbinte până aproape de nivelul capacului de la borcan ( dacă apa scade în timp ce fierb borcanele, mai adaugi apă fierbinte ), le fierbi 1 oră ( din momentul în care apa începe să fiarbă ), apoi se iau deoparte şi se lasă în cratiţa respectivă ( în acea apă ) la dunst uscat ( se lasă să se răcească treptat ).
Se depozitează în cămară/pivniţă, la loc răcoros şi întunecos.
Se poate păstra chiar şi 1-2 ani FĂRĂ să se strice sau să-şi schimbe aroma/gustul.
Eu şi acum mai am în cămară 2-3 borcane de fasole din vara anului 2013
Tot după aceeaşi reţetă am pus şi conopidă ( ruptă mănunchiuri ).
Se pot folosi la ciorbe, sau la chiveci, tocănuri, etc.
Bună!
Bănuiesc că te referi la fasolea verde ( păstăi )!
Dacă DA, atunci dă-mi o "confirmare" ( să nu mă "obosesc" degeaba şi să fie vorba de altceva ) şi îţi voi scrie o reţetă pe care o folosesc de ani de zile şi fasolea este la fel de gustoasă ca vara
Toate cele bune.
Ingrediente :
* 7 kg fasole verde păstăi ( preferabil fasolea cu păstaie lată galbenă, "de unt" )
* 3, 5 kg roşii ( sau se poate folosi bulion ori pastă de tomate, dar NU iese aşa de gustoasă )
* sare de bucătărie ( preferabil sare mare, pentru murături )
* 1 legătură ( mărişoară ) de frunze pătrunjel
* 1 legătură ( mărişoară ) de frunze ţelină
* 1-2 l ulei de floarea soarelui
* aspirină ( conservant/salicil ) - se pun 10 tablete de aspirină la toată "compoziţia"
* 3 l apă
* borcane ( de 1, 5-1, 7 l sau de 700 ml ) cu capac cu filet ( preferabil ) pentru a "îmbutelia"/păstra fasolea.
Mod de preparare :
* Se curăţă păstăile de fasole şi se spală, apoi se rup bucăţele.
* Separat, se spală roşiile ( în 1-2 ape ), apoi se taie feliuţe şi se pun într-un alt vas.
* Se spală frunzele de pătrunjel şi ţelină şi apoi se taie mărunt ( tulpina se aruncă, se folosesc doar frunzuliţele ), se toacă ( ori se pot rupe doar frunzuliţele şi se pun aşa întregi în oală ).
* Într-o oală mare ( 15-20 l, cu capac ) se pune apa, uleiul, se adaugă fasolea + frunzele tocate + roşiile tăiate + aspirina ( ruptă/tăiată jumătăţi ori sferturi ) şi se pune la fiert.
Când începe să fiarbă se lasă vreo 15-30 minute, apoi se adaugă sare ( după gust, ai grijă să nu fie prea sărată ).
Eu obişnuiesc să adaug şi piper măcinat + boia ( ori ardei roşu tăiat cubuleţe mici )...
* Când fasolea este fiartă, se ia de pe foc şi se pune fierbinte în borcane ( o pui proporţionat, atât fasole cât şi zeamă, încerci să le împarţi cât de cât egal în toate borcanele ).
Când borcanele sunt pline, le capsezi ( strângi bine capacul ), apoi le pui la dunst umed ( la fiert, pentru "sterilizare" ) într-o cratiţă mare/largă ( pe fundul cratiţei se pune ziar sau un prosop ud, preferabil ca apa să fie fierbinte deoarece va începe să fiarbă mai repede ) - pui apă fierbinte până aproape de nivelul capacului de la borcan ( dacă apa scade în timp ce fierb borcanele, mai adaugi apă fierbinte ), le fierbi 1 oră ( din momentul în care apa începe să fiarbă ), apoi se iau deoparte şi se lasă în cratiţa respectivă ( în acea apă ) la dunst uscat ( se lasă să se răcească treptat ).
Se depozitează în cămară/pivniţă, la loc răcoros şi întunecos.
Se poate păstra chiar şi 1-2 ani FĂRĂ să se strice sau să-şi schimbe aroma/gustul.
Eu şi acum mai am în cămară 2-3 borcane de fasole din vara anului 2013
Tot după aceeaşi reţetă am pus şi conopidă ( ruptă mănunchiuri ).
Se pot folosi la ciorbe, sau la chiveci, tocănuri, etc.