Bună!
Pentru cât mai multe idei, atât despre aspectul exterior, cât şi despre conţinut, vezi linkul :
http://torturilelissei.blogspot.ro/
Toate cele bune.
Bună!
TORT CU CREMĂ DE CIOCOLATĂ
Pentru blat: 6 ouă, 180 g. zahăr, 80 g. cacao, 80 g. făină, 1 linguriţă praf de copt.
Pentru însiropat: 100 ml. apă, 50 g. zahăr, 1 linguriţă granule de ness sau un pliculeţ de cappuccino, 1 lingură lichior de cafea sau câteva picături esenţă de rom.
Pentru crema de ciocolată: 300 g. ciocolată cu lapte sau amăruie, 100 g. smântână (acră, de gătit), 100 g. unt, 200 ml. smântână pentru frişcă sau frişcă lichidă.
Pentru glazura de ciocolată: 100 g. ciocolată neagră (minim 45% cacao), 75 ml. lapte, 1 lingură frişcă nebătută (frişcă lichidă sau smântână pentru frişcă), 20 g. zahăr, 20 g. unt, tăiat în cuburi.
Blatul: Se amestecă gălbenuşurile cu jumătate din cantitatea de zahăr până se dizolvă zahărul şi se obţine o cremă de consistenţa smântînii. Albuşurile se bat cu restul de zahăr. Se amestecă cele două compoziţii. Se adaugă, treptat, cacaua cernută împreună cu făina şi praful de copt şi se amestecă totul uşor. Aluatul se toarnă într-o formă tapetată cu hârtie de copt şi se coace în cuptorul preîncalzit, la foc potrivit (175-180 grade C), 25-30 de minute. Blatul copt se lasă să se răceasca puţin apoi se scoate din formă. Se lasă să se răcească complet pe un grătar de bucătărie.
Siropul: Se pune apa cu zahărul, într-o crăticioară, la fiert. Când zahărul s-a topit, se adaugă nesul sau pliculeţul. Se lasă să dea în câteva clocote, după care se ia de pe foc. Se adaugă lichior de cafea sau esenţă de rom.
Crema de ciocolată: ciocolata pentru cremă se rupe în bucăţele şi se pune să se topească în bain-marie. Se dă deoparte şi se înglobează smântâna, apoi se lasă să se răcească. Untul se bate spumă şi se adaugă cremei de ciocolată. Frişca se bate bine şi se amestecă şi ea cu crema de ciocolată.
Asamblare tort: blatul se taie pe orizontal în trei părţi egale. Se însiropează fiecare blat, pe măsură ce se "clădeste" tortul. Se împarte crema în trei părţi, cu una se "unge" blatul de jos, cu cealaltă cel intermediar şi cu ultima se acoperă tortul. Se lasă la frigider minim 2-3 ore sau peste noapte (într-o formă cu capac).
Glazura: se topeşte ciocolata la bain-marie (într-un castron, deasupra unei alte cratiţe cu apă care fierbe la foc mocnit). Se pune într-o crăticioară separată laptele, frişca nebătută şi zahărul şi se aduce la punctul de fierbere, amestecând uşor. Se adaugă untul tăiat în bucăţele şi se amestecă continuu.
Se toarnă apoi în ciocolata topită, amestecând până când amestecul capătă luciu.
Aşa arată într-un final
http://4.bp.blogspot.com/......olata5.jpg
Te pup!
Www.gustos.ro
Gasesti la retele pe site-ul asta, cu duiumul! Trebuie doar sa cauti
Pot sa iti dau eu o idee ca si mie imi face mama. dar nu stiu intreaga reteta, insa poti sa cauti pe net si sa vezi daca se potriveste cat de cat cu reteta mea. Se numeste Tort Diplomat [ in caz ca nu ai auzit de el :) ] Paii. stiu de la mama ca iti trebuie un pahar de iauri danone mai acrisor, gelatina, frisca, si fructe. gen : ananas deja feliat; taiat. cum vrei tu, portocale, banane, kiwi. etc... A. daaa. si iti mai trebuie si piscoturi. :) Faci un blat din piscoturi daca pot sa zic asa. frisca o amesteci cu iaurtul si gelatina si pui fructele si in el dar si pestee... Nu stiu sa zic mai mult, dar daca gasesti ceva pe net si hotarasti sa il faci iti urez. Bafta si Pofta buna! :*. Funda? Ar trebui sa arate cam asa. http://www.google.ro/......tp?/imgres t%3D329837&h=821&w=1094&sz=227&tbnid=daGebzDtWueAxM:&tbnh=96&tbnw=128&zoom=1&usg=__pOHN7dp92bmLQeAxD-J5ybNdiM0=&docid=pJ3UlJ4H6FUHWM&hl=en&sa=X&ei=cpMOUb35O4jZsgb8z4CICw&ved=0CDkQ9QEwAw&dur=500. >:D<, iar reteta cam asta ar fi. http://www.laurasava.ro/2011/06/06/tort-diplomat/ Sper ca te-am ajutat.
natalia_olimpiu întreabă: