Dovlecei umpluti cu branza topita
Ingrediente:
2-3 dovlecei tineri (~200 g bucata)
6 felii de branza topita
1/2 gogosar acru
2 peperoni
1 ou
4 linguri faina
4 felii de paine
3 lingurite seminte de susan
150 ml ulei
sare, piper, condimente pentru friptura, paprika
Mod de preparare:
Curatati dovleceii de coaja, scobiti-i in mijloc cu un cutitas special de scos cotoare (vezi video) si condimentati-i putin. Lasati-i sa stea cateva minute cu condimentele. Intre timp rulati feliile de branza topita in jurul unor fasii de gogosar si preparati din ou, faina si putina apa un aluat putin mai grosut decat cel de clatite (eu l-am preparat intr-un blender). Introduceti cu grija in dovlecei cate doua felii de branza topita rulate si astupati la capete cu cate o feliuta rotunda taiata din miezul pe care l-ati scos.
Tavaliti dovleceii prin aluat si presarati deasupra susan. Puneti-i la prajit intr-o tigaie antiaderenta in care ati incins uleiul cu partea cu susan in jos, apoi presarati susan si deasupra. Lasati 5 minute sa se prajeasca la foc mic, apoi intoarceti-i din cand in cand pana se rumenesc frumos pe toate partile.
Scoateti dovleceii pe hartie absorbanta. Taiati painea baghete, dati-le prin aluatul ramas si puneti-le la prajit in uleiul ramas de la dovlecei. Prajiti baghetele cate 1-2 minute pe fiecare parte, scoateti-le pe hartie absorbanta si presarati-le cu susan.
Asezati pe un platou dovlecei intregi, unul taiat felii de ~2 cm grosime iar de jur de imprejur baghetele si decorati cu verdeata, peperoni, gogosari, etc.
Am fost cu totii surprinsi si incantati de un gust nou si foarte rafinat. Pofta buna.
Pui rasol cu țușpais de dovlecei
Ingrediente:
* 2-3 dovlecei (1 kg)
* 1 pui (850g-1 kg)
* 1 praz
* 1 ceapa
* 2morcovi, 1 albitura (patrunjel, pastarnac, o bucata de telina)
* 2-3 rosii
* 1 legatura verdeata (marar + patrunjel)
* 4 linguri ulei/unt cat o nuca
* 2 linguri faina
* 4 lingurite baza pentru mancaruri
* sare, piper, cimbru, maghiran, 1 lingurita boia
* 3-4 catei de usturoi sau usturoi granulat dupa gust
Mod de preparare:
Acum este sezonul dovleceilor si sunt foarte gustosi in tot felul de combinatii: friganele, ghiveci, țușpais, pane, in salata de vinete. etc. Acum am facut țușpais cu pui rasol si garnitura de orez.
Spalati puiul si puneti-l la fiert intreg in 3 litri de apa rece cu putina sare, 1 morcov si ceapa si albitura curatate. Lasati-l sa fiarba la foc mic 30 minute. Intre timp curatati si tocati marunt prazul si morcovul ramas, curatati dovleceii si taiati-i bucati mai marisoare.
Puneti la calit in ulei (unt) prazul, morcovul si bucatile de dovlecel, iar dupa 5-6 minute, cand incep sa lase zeama adaugati 3-4 polonicie din zeama in care fierbe puiul. Lasati sa fiarba la foc mic 15-20 minute. Adaugati 2 lingurite de baza pentru mancaruri peste pui si 2 peste dovlecei. Acum este timpul sa va ocupati de rosii, astfel: le curatati de pielita (vezi video) si le tocati nu prea marunt. Adaugati-le in țușpais impreuna cu verdeata tocata.
Dupa ~10 minute, cand mai scade, adaugati faina desfacuta in putina zeama de la pui si condimentati dupa gust, adaugand si usturoiul feliat sau granulat. Amestecati sa nu se prinda, cateva minute si țușpaisul este gata.
Asezati pe farfurii cate o bucata de rasol, presarata cu putina boia, țușpais si cine doreste. o garnitura de orez fiert in zeama de la pui. Din zeama ramasa se face o supa delicioasa. Pofta buna.
Vinete si dovlecei gratin
Ingrediente:
O vanata
doi dovlecei
50g unt
100ml ulei de masline
500g iaurt(un pahar mare de iaurt din comert)
sare
piper
50g pesmet.
Mod de preparare:
Se spala vanata si dovlecei, se curata de coaja(un rand da, unul nu), se taie rondele nu prea groase.Se pun intr-o strecuratoare de plastic si se pudreaza cu sare.Se lasa la scurs cam 15 minute. In acest timp pregatim un vas rezistent la cuptor, il ungem cu untul si presaram pesmetul, pe care-l intindem bine pe fundul si marginile vasului. Pe centrul vasului asezam felie langa felie vanata, iar pe margini la fel procedam si cu dovlecelul.Intr-un castronel batem iaurtul cu sare, piper si apoi turnam compozitia pe toata suprafata legumelor.Bagam vasul in cuptor pentru 30 de minute la temperatura de 200 grade. Dupa cele 30 de minute scoatem vasul cu grija, presaram cascavalul tocat, apoi dam iar la cuptor legumele pentru inca 5-7 minute.
Se poate servi cu salata sau mujdei de usturoi dupa preferinta ca fel principal sau la o cina mai lejera.
Pofta buna.
grediente:
O vanata
doi dovlecei
50g unt
100ml ulei de masline
500g iaurt(un pahar mare de iaurt din comert)
sare
piper
50g pesmet.
Buna! pai il poti consuma prajit, snitel, in tocanite, in ciorbe, eu cel mai mult il mananc prajit cand e post si snitel cand am "liber".
O seara buna
Buna! Eu stiu dovlecei umpluti, omleta cu dovlecei, dovlecei prajiti si cu putin usturoi sau otet, chiftelute. Pofta buna!
Dovlecei umpluti cu carne tocata:
Se spala, se taie capetele dovlecelului, se goleste de miez, se face o umplutura ca pentru ardei umpluti si se umplu dovleceii. Se asaza intr-o tava mai inalta, se pune sos tomat ca pentru ardei umpluti, se rade cascaval deasupra, se tine la cuptor pana cand dovleceii sunt copti.
Risotto cu dovlecei:
Se caleste o ceapa la foc mic. Se taie dovlecelul felii, se lasa 2-3 minute cu ceapa, se adauga orezul. Se adauga 3 cani de apa pentru fiecare cana de orez, galina de pui, sare. Se lasa sa fiarba mestecand des. Cand se serveste, deasupra se pune parmezan.
Se taie dovlecelul felii mai groase ( o jumatate cm), se taie morcovul felii f subtiri, se toaca usturoiul f marunt. Se pun toate intr-o tigaie cu putin unt/ ulei la foc mic si se mesteca din cand in cand. La nevoie, se poate adauga o cescuta cu apa, dar daca totul este la foc mic, nu este nevoie. Se adauga sare, patrunjel, se serveste cu carne, garnitura, etc.
Dovlecei pane:
Se taie dovlecelul felii, se trece prin faina cu sare, prin ou batut, prin pesmet, prin ou si se prajeste in ulei incins.
Dovlecelul se poate adauga in ciorba impreuna cu cartofii sau in locul lor.
Dovlecei Pane:
Tai dovlecei in cerculete ii pui intr-o farfurie cu o ou iar dupa pui dovlecelu intr-o alta farfurie cu faina sau cu pesmet, iar pui dovleceii intr-o tigaie cu ulei timp de 5-6 minute.
Eu stiu o reteta super usoara, nu ingrasa si are gust de peste prajit, treci feliile de dovleci prin ou si faina si le prajeti, tai rosii cubulete si le calesti in ulei cu putina sare, si fdaci un castronel de mujdei de usturoi, dupa care intr-un vas aanc asezi un rand de dovlecei pui rosi deasupra si cateva luguri de mujdei, dupa care repeti pana ramai fara mancare, si pui compozitia la frigider, se serveste rece, si se mananca goala. Pofta buna!
Salut, eu stiu o reteta de dovleac care sa faci dulceata.
1) Trebuie sa tai dovleacul cubice mici
2) Sa mui zahar
3)Sa cumperi lamie, si so tai tot cubice ca si dovleacul.
4) Pui la fiert 30 sau 60 de minute.
Se primeste foarte gustos si este foarte dulce.
Succes.
adiynaelena76 întreabă:
ღMyrunaღ întreabă:
Zoey112 întreabă:
JetBlueJet întreabă:
DaciaRomania întreabă: