anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Salutare,
Diseara vrem sa ne intalnim cativa prietenii si sa gatim ceva... dar problema e ca nu prea stim ce... ne-ati putea ajuta cu cateva retete, propuneri?big grin

2 răspunsuri:
| angeldevil_7103 a răspuns:

Poti incerca niste gogosi :Reteta de gogosi de la bunica-mea. Cum le recunoasteti? Sunt rumene, umflate si au acel braulet alb, elegant de jur imprejur semn ca au crescut foarte bine. Haideti sa ne bucuram sufletul de copil cu o gogoasa.
Uitati ce pufos si galben mi-a iesit aluatul de gogosi! E cu oua de la bunica-mea, ca sa iasa gogosile cat mai autentice.
Ingrediente pentru Gogosi
500 gr faina alba
4 galbenusuri de ou
50 gr unt topit
25 gr drojdie proaspata
240 ml lapte caldut
2 linguri cu varf zahar
1/4 lingurita sare
coaja de la 1 lamaie
1 l ulei (pentru prajit)
Bucati: 20 (+ marginile)
Preparare
Se dizolva drojdia si zaharul in laptele caldut. Se lasa la loc cald (eu pun langa un ochi pornit al plitei) pana vedeti ca face spuma deasupra, semn ca drojdia s-a activat (cca 15 minute).
Punem in cuva masinii de paine maiaua de mai sus, galbenusurile batute si untul topit. Deasupa se pune faina, apoi se rade coaja de lamaie si la final se presara sarea. Se seteaza masina pe programul de framantat si crescut.
* aluatul se poate framanta si de mana, apoi se lasa acoperit la crescut la loc caldut timp de 1 ora.
Cand aluatul e crescut, il scoatem din cuva si-l punem pe masa de lucru data cu faina.
Se intinde o foaie groasa de un deget (cca 1 cm).
Se decupeaza gogosile cu un pahar cu gura subtire (cca 7-8 cm diametru). Din cand in cand treceti gura paharului prin faina.
Scoateti marginile de aluat dintre gogosi si taiat-le bucati potrivite. Acoperiti aluatul decupat cu o punga si lasati sa creasca cca 20-30 minute.
Incingeti foarte tare mult ulei intr-o tigaie adanca. Dati focul la mic sub tigaie apoi puteti incepe sa puneti gogosile la prajit. Adaugati doar cate 4-5 o data in tigaie, ca sa nu fie inghesuite si sa scada temp. uleiului. Prajiti gogosile pe ambele parti pana sunt frumos rumene.
Scoateti gogosile cu o paleta cu gauri pe servetele de bucatarie, sa se absoarba excesul de grasime.
Serviti gogosile presarate cu zahar pudra vanilat sau zahar pudra cu scortisoara. Sunt bune caldute sau reci.
Sau ceva dulce catonguerima data am facut ciocolata de casa cu ajutorul soacrei mele si a iesit tare buna, am dus-o la un party unde a fost in centrul atentiei. Ea m-a invatat ca siropul e cel care da consistenta ciocolatei.
Eu am folosit lapte praf neindulcit, dar daca gasiti doar indulcit va trebui sa scadeti cantitatea de zahar.
E atat de buna incat in timp, ciocolata mea de casa a devenit cea mai votata reteta postata de mine.
Ingrediente pentru Ciocolata de casa
150 ml apa
400 gr zahar
100 gr unt topit si racit
250 gr lapte praf (neindulcit)
50 gr cacao
1 esenta vanilei (sau 1 esenta rom)
alune de padure (sau alune, nuci putin prajite, migdale, stafide etc)
Preparare
Laptele praf il amestecam cu cacaoa si eventula il puteti cerne ca sa fie mai fin.
Punem apa la fiert cu zaharul. Amestecam pana se dizolva zaharul. Cand incepe sa fiarba siropul va face o spuma alba. Din acest moment in functie de cat fierbeti siropul asa va iesi ciocolata. Daca o vreti mai moale si "cauciucoasa" faceti un sirop subtirel. Daca vreti o ciocolata faramicioasa faceti un sirop gros, ca mierea aproape. Ca sa vedeti cum e siropul luati cu o lingurita si treceti cu degetul pe spatele ei. Veti simti cat de lipicios e si care e consistenta.
* mie imi place sa fie intre, nici prea moala nici prea faramicioasa, dar am fiert putin cam mult siropul si ciocolata a iesit exact ca cea care se gasea pe vremuri in comert, doar putin mai inchisa la culoare; gustul insa e identic.
Cand siropul e gata, stingem focul si adaugam laptele praf in cateva transe, pana se omogenizeaza bine. Adaugam untul si esenta si amestecam bine.
Punem repede compozitia intr-o tava unsa cu unt si o nivelam cu dosul unei linguri pe care o inmuiem frecvent in apa rece, apoi presaram deasupra alunele. Sa le apasati sa intre bine in ciocolata.
Dupa ce s-a racit dati la frigider pana se intareste. Daca ati facut siropul subtire va trebui sa o lasati peste noapte sa se intareasca, daca insa ati facut siropul gros va dura doar 2-3 ore pana sa o puteti taia.(ciocolata de casa)
Su poti opta pentru inghetata de casa:Sodou de vanilie
Vanilie 19.06. 2009Nu exista comentarii
Ingrediente:
trei galbensuri
trei linguri de zahar
jumatate de L de lapte
un pliculet de zahar vanilat
Modul de preparare:
Galbenusurile se freaca putin cu zaharul, si se subtiaza cu laptele. Se pune 2 cm baton de vanilie. Castronul se pune pe un vas cu apa clocotita se­ bate cu telul inoxidabil 10 minute continuu, se leaga ca o smantana subtire. Se ia de pe foc si se pune zaharul vanilat in cazul cand nu s-a pus ba­ton de vanilie. Se lasa sa se raceasca, apoi se serveste cu preparatul pen­tru care s-a pregatit.
Inghetata de zmeura
Fructe 23.12. 20087 Comentarii
Ingrediente:
- trei pahare cu lapte
- doua pahare cu zmeura pasata
- trei oua
- zahar tos – 1pahar
- faina – 1 lingura
Modul de preparare:
Bateti ouale intr-un castron, adaugati zaharul tos combinat cu faina iar apoi turnati lapte caldut putin cate putin. Amestecati continuu, asezand castronul la bain-marie, la foc domol, pana cand se ingroasa amestecul. Inchideti focul iar cand compozitia s-a racit, combinati-o cu zmeura zdrobita, puneti-o in forme si bagati-o la congelator pentru cateva ore.
Inghetata de cacao
Ciocolata 23.12. 2008108 Comentarii
Ingrediente:
- zahar 150g
- doua linguri cu faina
- doua linguri de cacao
- apa 250ml
- patru oua
- patru linguri de zahar
Modul de preparare:
Se amesteca cele 150g de zahar, faina, cacao si apa la foc mic pana se face ca o ciulama, apoi se pune la rece. Intre timp se bat spuma albusurile de la patru oua cu patru linguri de zahar, Amestecati cele patru galbenusuri ramase in compozitia cu cacao, apoi adaugati albusurile si se incorporeaza usor. Puneti inghetata la rece in castronase sau pahare si lasati-o cateva ore in congelator.
Inghetata de vanilie
Vanilie 23.12. 200827 Comentarii
Ingrediente:
- patru galbenusuri
- lapte 250ml
- frisca 250g
- zahar 150g
- vanilie
Modul de preparare:
Frecati galbenusurile cu zaharul, turnati putin cate putin laptele clocotit cu vanilia, amestecind bine. Dupa ce ati turnat tot laptele iar compozitia s-a racit, adaugati frisca batuta. Turnati compozitia in forma dorita si bagati-o la congelator pentru cateva ore. Inainte de servire puteti sa ornati inghetata cu frisca.

Răspuns utilizator avertizat