| Sarcopt a întrebat:

Scuze categoria! Am probleme legată de electrică. Am un comutator "ciudat", dacă aprin un bec celălalt nu se mai aprinde, trebuie să sting primul bec ca să-l aprinde pe al doilea, am schimbat comutatorul cu faza unde trebuie şi nimic. Ce pot să-i fac? Mulțumesc anticipat!

7 răspunsuri:
| relian a răspuns:

Nu stiu ce vrei sa intrebi de fapt. Spui ca ai o lumina cu 2 becuri corect? Ai un intrerupator dublu cred.Adica apesi pe unu se aprinde un bec, apesi peal doile se aprind amundoua becuri corect? Deci nu vad care sa fie problema. Vrei sa se aprinda amindoua becuri si sa stea asa sau doar unu ori nu stiu exact ce doresti sa stii sau sa faci. Explica mai bine sa pot intelege. Spui cai avea un comutator ciudat ca aprinzi un bec alantu nu se aprinde.Care alantu,despre ce vorbesti? Trebuia sa spui cum am inceput eu, trebuie sa spui ce comutataor ai e dublu e simplu si ce doresti sa aprinzi mai exact. Unde sin cele doua becuri, sint puse pe aceiasi lumina lustar sau ce-o fi sau sint in incaperi separate? Asta trebuie sa spui sa te poata ajuta cineva.Ce pot sa iti spun esta ca in RO cind se foloseste un intrerupator dublu se aduce acolo la ele doar o faza atit care da curent la ambele comutatoare si nulu se leaga acolo in cutie sau ce ai in locul unde sta comutatoarele. Apoi din partea opusa fazei se duce cate un fir de la fiecare comutator la cate un bec, la dulie, si se intoarce inapoi unde se leaga de nul acolo in cutie.Deci comutataorul are curent pina la el.Cind apesi si inchizi circuitul adica inchis in limbaj electric inseamna sa faci legatura sa aprinzi lumina cum spui popular atunci curentul trece prin comutator, ajunhe la bec si se intoarce la nul.Deci problema ta mai mult ca sigur se afla acolo in cutia aia unde sta comutatorul prins in perete.Desfa acolo da afara comutatorul si desfaci toate firele si apoi le verifici sa vezi care are curent care n-are etc.Iti trebuie insa ceva un creion de tensiune sau aparat de masura mai bine sa poti verifica ce fire sint si unde duc. Daca deja te incurci in amanunte mai bine cheama un electrician.

| Sarcopt explică (pentru relian):

Salut! Sper sa fiu mai explicid : aprind primul bec il aprind si pe al doilea merg perfect, dar daca il sting pe primul se stinge si al doilea cu toate ca e aprins. Deci al doilea bec e mort ca sa zic asa daca primul e stins.

| relian a răspuns (pentru Sarcopt):

Sint legate rau firele la intrerupator.ai intrerupator dublu si trebuie sa ai doar o singura faza la tot intrerupatoru, asa sint facute. Apoi in partea opusa la fiecare contact buton cum sa-i zic legi un alt fir ce il duci la cate un bec de obicei la fundul duliei. Apoi de partea duliei care se fileteaza becu mergi cu fir de la fiecare dulie inapoi sil legi de nul.Si asta e tot o sa se aprinda apoi indivdual.E simplu dar trebuie sa descurci firele alea cumva.Iti trebuie aparat de masura sa poti masura continuitatea firelor fiecare care unde duce.Am avut exact aceiqsi chestie la un cumnat care sia spar lustra, eavea dloua becuri, si-a luat alta si eram la el sia zis sa pun eu ca el nu se pricepe, Si exact asa pateam cum spui tu.Am incercat asa sa leg cablurile in diferite pozitii degeaba. Apoi am zis dale incolo le-am desfacut pe toate, aveam aparat de masura le-am vazut unde merg si am rezolvat problema cum am spus.Cgestia ca lustra veche mergea totusi pentru ca era altfel facuta, altfel era firele legate la ea, dar o aruncasae si doar asa am putut sa-i dau de cap.

| Florentina9210 a răspuns:

Si eu am avut o problema asemanatoare. La fel se intampla. Fa si tu ce am facut si eu. Cheama un electrician.

| Sarcopt explică:

Salut! Sper să fiu mai explicid acuma

| Sarcopt explică:

În comutator îmi bine dar o fază

| MitroAlex94 a răspuns:

In primul rand trebuie sa ai trei fire care sa intre in întrerupător si sa mearga la becuri. Din cate stiu eu faza trebuie sa fie pe stanga si cele doua nuluri pe dreapta. In caz ca e asa inseamna ca becurile nu sunt legate corect si trebuie sa urmaresti cum sunt legate la intrerupator. Faza o gasesti cu surubelnita de control.