Ste dulceata copilariei mele. O facea bunica insa acum ea nu isi aminteste nimic si eu nu am fost atit de isteata sa ii cer reteta cind inca se mai putea... Am gasit insa reteta asta si la gust este identica cu cea pe care mi-o aminteam... Avea mai mult sirop dulceata bunicii mele insa nu asta era important pentru mine.
Reteta am luat-o din cartea de bucate scrisa de Silvia Jurcovan dar am mai gasit-o si pe net.
ingredientele sunt necesare numai ca sa va puteti orienta in functie de greutatea cojilor.
o sa scriu cu verde reteta originala, copiata din carte ca sa nu se amestece cu notele mele...
Ingrediente :
1 kg de coji de pepene cintarite dupa ce au fost fierte in apa cu otet
1 kg de zahar
1/2 l de apa
zeama de la o lamiie mare (50 ml) sau 100 gr glucoza
vanilie
De la pepenii verzi se intrebuinteaza partea alba de la coaja ( care poate fi oricit de groasa ) impreuna cu o portiune foarte subtire de miez rosu 2-3 mm; coaja verde se indeparteaza. Eu am curatat-o cu cutitul pentru curatat cartofi. Un pepene rosu pentru o familie formata din 2 persoane e cam mare. deci daca si la voi se intimpla sa nu il puteti minca intr-o singura zi atunci sa faceti cum am facut eu. dupa ce mincam o felie, coaja o curatam de partea verde si puneam in punga de plastic la congelator. Cind a sosit ziua X de am reusit sa mincam tot pepenele am scos toate cojile din congelator, le-am dezghetat -fara grija caci nu se "fleoscaiesc" - si apoi le-am taiat cubulete si am continuat dupa cum spunea reteta.
Partea alba se taie in felii cu latimea 3-4 cm si cu grosimea cit grosimea cojii albe, apoi feliile se taie pe grosime ( trnasversal) in felioare de 1 cm latime. Este preferat sa se taie cu cutitul riglat ca sa fie cit mai aspectoase; in acest caz felioarele vor fii mai late de cca 2 cm. Pentru 1 kg si jumatate de coji fasonate se pun la fiert 2 l de apa cu 300 ml de otet de 9 grade ( eu am folosit otet de vin alb de numai 6 grade si a fost de ajuns). Cind apa clocoteste, se adauga cojile si se lasa sa fiarba in clocot circa 1 ora sai sau mai mult ( eu le-am lasat sa fiarba putin peste 2 ore ), pina cind acestea capata un aspect sticlos, transparent. Otetul le intareste imediat; de aceea fierb greu. Dar acesta este si scopul acestui procedeu ca sa mentina forma. Daca se fierb direct in sirop, fara sa fie fierte, in prealabil, in apa cu otet, se vor inmuia prea mult si se vor deforma. Dupa aceea, se pun in strecuratoare, se limpezesc bine la un jet de apa, se scurg, chiar se preseaza putin cu mina in strecuratoare, apoi se cintaresc. Greutatea cojilor va fi egala cu greutatea zaharului adaugat. Eu am facut aceasta operatiune seara, inainte de culcare ( motiv pentru care am uitat sa fac poze ). Am fiert cojile in apa cu otet, le-am spalat de mai multe ori in jet de apa rece si chiar intre doua jeturi le-amlasat putin in apa. imi era frica sa nu miroasa a otet. Apoi le-am pus in strecuratoare si le-am lasat asa peste noapte. Dimineata le-am presat cu mina in strecuratoare ca sa iasa si ultimul fir de apa. oare din cauza asta ca erau prea scurse nu prea am avut sirop la sfirsit?
Zaharul ( 1 kg) se divolva in 1/2 l de apa. eu am avut numai 700 gr de coji oparite si scurse si deci am pus 700 gr de zahar si 350 ml apa. si cind siropul da in clocot, sde pun cojile de pepene, zeama de lamiie ( sau glucoza) si vanilia. Din nou am facut o modificare, vanilia am pus-o aproape de sfirsit, caci ma gindeam sa nu isi piarda aroma prin fierbere indelungata. Se fierb pina se leaga siropul, Nu trebuie sa se lege prea mult, caci se va ingalbeni si va avea gust de caramel. Am fiert, amestecind din cind in cind, dar nu prea era nevoie, caci nu se lipeste. pina cind siropul glasa dosul lingurii si se vedea ca e legat cind il scurgeai din lingura. se simte si la mina caci se lipesc degetele intre ele, face un pic de fir daca iei intre doua degete (mare si aratator) un strop de sirop ( atentie sa nu va ardeti). La sfirsit am pus in borcane pe care le-am spalat si le.am pus la cuptor sa se ususce, dar nu am continuat ca orice dulceata sa fierb borcane inchise ( ale mele erau din cele cu filet ) la bain marie... Voi tine dulceata in dulap la racoare... nu are viata lunga caci deja am inceput sa maninc din ea, am pus si umplutura la cornulete.
Este usor de facut caci nu tb sa mesteci incontinuu, sa o pasesti sa nu se lipeasca.Mai dificil e ca pierzi ceva vreme cit fierbe in apa si otet, eu m.-am uiatt la tv in vrmea asta si mai ma uitam din cind in cind in pauza publicitara daca sunt un pic transparente sau nu. Cu adevarat transparente au devenit insa cind le-am fiert in siropul de apa cu zahar...
Au rezultat 2 boprcane de 580 gr ( unul plin si unul cam 3/4 ).
Buna uite aici dulceata de pepene verde foarte simpla de preparat pui 1k coji de pepene, 500g zahar,apa,zeama de la o lamaie,sau gel fix,se curata cojile de suprafata verde inchis,cojiile curatate le tai in bucati si le pui la fiert in apa(suficient cat sa le acoperi). Cand cojile de pepene devin moi se adauga zaharul si gel fix,darse lasa pe foc pana dulceata se incheaga,dulceata fierbinte se pune in borcane,se infileteaza capacele, iar borcanele se pun cu fundul in sus pana a doua zi, sper ca te-am ajutat
Din pepenele rosu nu se prepara gemuri /peltele caci au un continut de peste 90% apa--- prin fierbere impreuna cu zaharul vei obtine un sirop cu ceva suspensii filiforme in el si fara aroma.
Dulceata de pepene rosu
Ingrediente:
- 1 kg zahar;
- 1 farfurie adanca plina cu varfde pepene verde, taiata cuburi mici;
- 1/2 lamaie, vanilie.
Mod de preparare:
1. Se curata de coaja verde si de miez, iar partea alba care ramane se taie in cuburi mici.
2. Se fierb in putina apa pana se inmoaie, se scot apoi si se scurg.
3. Se face un sirop legat in care se pune coaja de pepene, se fierbe la foc iute.
4. Cand e aproape legata, se adauga vanilia si zeama de lamaie.
5. Se aduna spuma, se lasa sa se raceasca si se pune in borcane. Pofta buna!
TangerineP întreabă: