| Tinna_Cristina_1989 a întrebat:

Saluut,Daca pun prea mult zahar la un blat de tort,acesta devine mai sfaramicios? Am mania asta sa pun mai mult zahar decat trebuie si mi se cam rupe blatul, as vrea sa fie mai inchegat putin si cu porii mai micuti..cum sunt alea de cofetarie.Ideea e ca blatul se rupe fara sa-l insiropez, dar mai ales dupa aceea..mentionez ca nu pun unt, ulei.Asta sa fie cauza? FUNDITA

Răspuns Câştigător
bursuc001
Userul Lunii
| bursuc001 a răspuns:

DA, am găsit o "mică" problemă : observ că adaugi şi 6 linguri de suc...
Acesta fiind mai subţire decât uleiul, generează un blat mai fraged şi POATE cauza fărâmiţarea blatului.

PREFERABIL ca să foloseşti 6 linguri de ulei, în locul celor de suc!

Apoi, ar fi indicat să foloseşti DOAR 6 linguri de zahăr ( în loc de 8 ), prin topire şi zahărul subţiază coca şi obţi un blat prea fraged; oricum, mai faci şi cremă, la care adaugi zahăr IARĂŞI.

De asemenea, NU ai precizat ce tip de făină foloseşti...
Bănuiesc că ai folosit făină "3 nule" ( făină "000" ).

În general se folosesc făini de tip 450/480, 550 ( făină recomandată pentru patiserie ), deoarece făina tip "000" este prea "fină" şi din acel motiv blatul a ieşit prea FRAGED.

Făinile indicate ( 450/480, 550 ) sunt puţin mai "uscate" şi absorb mai multă umezeală/lichid, în momentul preparării aluatului - motiv pentru care aluatul/coca nu rămâne prea fraged/ă.

Sau, cel mult, se poate combina 50-50 % ( făină "000" + făină de patiserie )...

Vezi diverse tipuri de făină & informaţii despre ea la linkul :
http://www.lumearetetelor.ro/......l_de_faina

În rest, este ok!
Într-adevăr, după ce scoţi blatul din cuptor, el se mai lasă puţin, dar nu e nimic.
Totuşi, să NU îl pui direct la rece, să-l păstrezi în bucătărie la temperatura camerei, până se răceşte complet.
Apoi îl scoţi din tavă.
În momentul în care îl vei însiropa, vei observa că va "CREŞTE" ( se va "umfla" ) înapoi.

O zi frumoasă.

5 răspunsuri:
bursuc001
Userul Lunii
| bursuc001 a răspuns:

Bună!

DEPINDE de reţeta după care prepari blatul.

Şi zahărul poate frăgezi blatul, dar pot fi mai multe cauze...

Eu adaug puţin ulei în cocă şi atunci când îl însiropezi devine "elastic" şi "creşte" mai mult.
Apoi, blatul de tort NU se însiropează prea tare ( atunci chiar că se rupe, orice-i faci ).

Eventual, scrie reţeta ( completă ) pe care o foloseşti ( şi modul de preparare ) şi vedem care ar putea fi cauza.
Precizează şi ce tip de făină foloseşti.

Toate cele bune.

| Tinna_Cristina_1989 explică (pentru bursuc001):

Bat 6 galbenusuri cu 8 linguri de zahar(normal ar trebui 6 de zahar) esenta si 6 linguri de suc. apoi adaug 6 linguri de faina in care am amestecat jumatate de plic de praf de copt.Omogenizez apoi adaug 6 albusuri spuma.Tortul meu se umfla ce se umfla, apoi cand il scot se cam lasa(oricum, tot pufos ramane) dar e cam lipicios pe deasupra, cand incerc sa-l tai pe 3 nivele se sfarama, se rupe rapid...As vrea un blat cat de cat pufos, dar sa-l pot insiropa precum sunt amandinele zemoase.Multumesc happy

| bursuc001 a răspuns (pentru Tinna_Cristina_1989):

DA, am găsit o "mică" problemă : observ că adaugi şi 6 linguri de suc...
Acesta fiind mai subţire decât uleiul, generează un blat mai fraged şi POATE cauza fărâmiţarea blatului.

PREFERABIL ca să foloseşti 6 linguri de ulei, în locul celor de suc!

Apoi, ar fi indicat să foloseşti DOAR 6 linguri de zahăr ( în loc de 8 ), prin topire şi zahărul subţiază coca şi obţi un blat prea fraged; oricum, mai faci şi cremă, la care adaugi zahăr IARĂŞI.

De asemenea, NU ai precizat ce tip de făină foloseşti...
Bănuiesc că ai folosit făină "3 nule" ( făină "000" ).

În general se folosesc făini de tip 450/480, 550 ( făină recomandată pentru patiserie ), deoarece făina tip "000" este prea "fină" şi din acel motiv blatul a ieşit prea FRAGED.

Făinile indicate ( 450/480, 550 ) sunt puţin mai "uscate" şi absorb mai multă umezeală/lichid, în momentul preparării aluatului - motiv pentru care aluatul/coca nu rămâne prea fraged/ă.

Sau, cel mult, se poate combina 50-50 % ( făină "000" + făină de patiserie )...

Vezi diverse tipuri de făină & informaţii despre ea la linkul :
http://www.lumearetetelor.ro/......l_de_faina

În rest, este ok!
Într-adevăr, după ce scoţi blatul din cuptor, el se mai lasă puţin, dar nu e nimic.
Totuşi, să NU îl pui direct la rece, să-l păstrezi în bucătărie la temperatura camerei, până se răceşte complet.
Apoi îl scoţi din tavă.
În momentul în care îl vei însiropa, vei observa că va "CREŞTE" ( se va "umfla" ) înapoi.

O zi frumoasă.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Buna!
Incearca sa nu mai pui atat de mult zahar si vezi.
Acum depinde si ce tip de faina folosesti, totul conteaza.
Te pup!

| AndreeaDeya11 a răspuns (pentru anonim_4396):

Buna! Depinde de reteta, si sa incerci sa nu mai pui mult zagar!winking Success!

| Burca_Paul_1999 a răspuns:

Cei de la cofetarie au indulcitori