Buna Florenta,
Pentru a congela conopida ea trebuie spalata si desfacuta in buchete mici; conservarea sa nu depaseasca 6 luni in sac special de congelare. Conopida congelata e mai moale si mai putin apetisanta asa ca trebuie rezervata supelor si cremelor. Conopida e o preferata in bucataria mea...
"În unele cazuri produsele congelate pot fi chiar mai valoroase decât cele neprelucrate.
Cercetătorii din Societatea Austriacă a Consumatorilor au comparat valorile nutritive ale congelatelor cu cele ale legumelor proaspete importate iarna din Italia, Spania, Turcia şi Israel. Conţinutul de vitamine din mazărea congelată, conopidă, fasole, porumb şi morcov a fost cu mult mai rificat decât în legumele proaspete aduse din import. Trebuie să ne amintim că legumele proaspete accesibile iarna provin frecvent din sudul Europei sau din nordul Africii şi au un conţinut de vitamine şi minerale net inferior, în comparaţie cu legumele autohtone produse în perioada de sezon".
Se pare ca conopida e de preferat sa fie congelata... Legumele congelate retin cei mai multi agenti anticancerigeni, deci sunt de preferat legumelor din conserve.0
"Cum sa pastrati mai bine aceste legume in bucataria dumneavoastra? Nimic mai simplu, por fi si congelate in pungi de plastic perforate. Pentru a nu pierde vitamina C folositi-le imediat dupa taiere sau pasare. "
Da, sa se poate congela si se lasa la decongelat usor in frigider pana cand aceasta e total decongelata, apoi se pregateste dupa gust.
Eu obisnuiesc sa pun conopida la congelat. Procedez astfel: desfac conopida in buchetele si o oparesc cu apa clocotita, cateva minute. Apoi o las la scurs, iar cand s-a racit o pun in pungi si apoi in congelator. Nu va fi la fel ca atunci cand e proaspata, dar e foarte buna. Nu recomand sa fie consumata sote, simpla. De obicei, fac din ea budinca sau conopida gratinata - la cuptor, cu cascaval, mai adaug la ghiveci, supe; se poate face si pane, ideea este ca aceasta conopida necesita condimentare si sa fie gatita, ca sa fie buna (CHIAR FOARTE BUNA).
Bineinteles ca si conopida se poate pastra la congelator, la fel ca si alte legume!
Se desface in buchetele si se opareste in apa cu sare, cateva minute. Se lasa apoi la scurs si racit, dupa care se pune in pungi, cat ai nevoie la o portie.
Daca doresti sa ai si zeama cu gust de conopida, atunci, apa in care a fiert, dupa ce s-a racit, o pui in sticle de plastic, la congelator...
Buna Florenta! Conopida ca si multe alte legume se poate congela foarte bine si este o idee buna, mai ales daca-ti ofera gradina un produs natural, zic ca este cea mai buna metoda sa o savurezi si in afara sezonului.
Pentru congelare, trebuie doar sa o cureti, sa o desfaci bucatele cam cum crezi tu ca obisnuiesti sa le prepari, acestea le speli si le pui pe un prosop de bucatarie sa se scurga bine. Dupa ce s-au scurs le asezi pe tava si le introduci cu tava in congelator. Dupa ce s-au congelat le pui in pungi de nailon, pe care le introduci iarasi in congelator.
Nici o leguma nu se opareste inainte sa se introduca in congelator, deoarece isi pierde calitatile.
Cel mai important este sa fie bine curatate, spalate si scurse bine de apa.
Eu am pus la congelat si oparita si simpla si nu exista nicio diferenta asa ca poti sa pui linistita conopida in congelator asa cum este ea.
Da orice leguma sau verdeata se poate congela, isi vor pastra si gustul si calitatile lor nutrtive
Eu sunt Stefania, am 52 de ani, sunt din Brasov. Draga mea, este foarte buna conopida congelata nefiarta. O desfaci in bucatele, o speli, o lasi la scurs pe un prosop de bucatarie, apoi o bagi in pungi de plastic, putin intepate cu o furculita. Dupa ce le scoti de la congelator, le pui la fiert in APA CLOCOTITA. Incerci cu furculita sa vezi daca s-a fiert si apoi o pui la scurs intr-o strecuratoare cu ochiuri mari. Iar acum iti dau o reteta gustoasa si rapida: dupa ce s-a scurs bine, o mai apesi usor (ai grija sa nu o strivesti). Separat faci o maioneza dintr-un galbenus de la un ou fiert si un galbenus crud, sare, ulei si o jumatate de lamaie. Amesteci in maioneza conopida, gusti de sare si adaugi 2-3 catei de usturoi facuti maioneza, adica striviti bine in mojar. Amesteci totul si ai sa gasesti un deliciu pentru orice festin. Pofta buna, draga mea!