Dulceata de corcoduse:
Ingrediente: * 6-7 kg de fructe coapte bine
* 4-5 kg zahar
Se culeg fructele bine coapte,"sanatoase",pe care le vom spala bine si le vom indeparta samburii.
Asezam fructele in cratita,in straturi,cu zahar printre ele.
Se pune cratita pe foc,la intensitate medie si din cand in cand amestecam in compozitie cu lingura de lemn sau cu spatula special destinata dulceturilor,prevenind astfel prinderea dulcetii de fundul cratitei.
Cand a crescut vascozitatea preparatului,probezi intr-o farfurie rece daca s-a legat,trecand cu o lingura prin mijloc.
Dulceata este gata daca partile nu se mai unesc.
Lasam sa se racoreasca apoi il punem in borcane, in prealabil sterilizate in apa fierbinte si uscate complet.
Infiletam capacele borcanelor, si punem borcanele pe tava aragazului introducandu-le in cuptorul incins dinainte pentru 30 minute.
Se stinge focul si se lasa borcanele sa se raceasca in cuptor,sub nicio forma nu trebuie sa le scoteti afara inainte de a se raci complet,altfel exista riscul sa explodeze capacul borcanului pentru ca acestea sunt sub presiune.
O alta metoda mai putin riscanta de a pastra dulceata nealterata este urmatoare:
dupa ce s-a racorit putin compozitia,turnati-o in borcane si infiletati capacul, intoarceti borcanele cu fundul in sus si acoperitile cu o patura, la intervale de 10 min intoarceti-le din nou.Repetati procedeul de cateva ori si depozitati dulceata intr-un loc uscat si racoros.
Dulceta de coroduse: 6-7 kg de fructe coapte bine
4-5 kg zahar
Se culeg fructele bine coapte,"sanatoase",pe care le vom spala bine si le vom indeparta samburii.
Asezam fructele in cratita,in straturi,cu zahar printre ele.
Se pune cratita pe foc,la intensitate medie si din cand in cand amestecam in compozitie cu lingura de lemn sau cu spatula special destinata dulceturilor,prevenind astfel prinderea dulcetii de fundul cratitei.
Cand a crescut vascozitatea preparatului,probezi intr-o farfurie rece daca s-a legat,trecand cu o lingura prin mijloc.
Dulceata este gata daca partile nu se mai unesc.
Lasam sa se racoreasca apoi il punem in borcane, in prealabil sterilizate in apa fierbinte si uscate complet.
Infiletam capacele borcanelor, si punem borcanele pe tava aragazului introducandu-le in cuptorul incins dinainte pentru 30 minute.
Se stinge focul si se lasa borcanele sa se raceasca in cuptor,sub nicio forma nu trebuie sa le scoteti afara inainte de a se raci complet,altfel exista riscul sa explodeze capacul borcanului pentru ca acestea sunt sub presiune.
O alta metoda mai putin riscanta de a pastra dulceata nealterata este urmatoare:
dupa ce s-a racorit putin compozitia,turnati-o in borcane si infiletati capacul, intoarceti borcanele cu fundul in sus si acoperitile cu o patura, la intervale de 10 min intoarceti-le din nou.Repetati procedeul de cateva ori si depozitati dulceata intr-un loc uscat si racoros. Dulceata de zarzare:Zarzare coapte, separate de coaja si simburi. Zeama care rezulta se amesteca cu zahar(kg de zahar /kg de zeama), o lamiie taiata felii.Se fierbe pina se ingroasa.
Da se poate si uite cum:http://retete.acasa.ro/dulceturi-conserve/dulceata-de-corcoduse-136658.html uitate pe siteul asta scrie acolo
Mama face gem de zarzare astfel: zarzarele se spala si se scot samburii, se aseaza pe un prosop (pentru a se scurge apa) apoi se taie zarzarele in bucati si le stropesti cu lamaie. Se pune zaharul intr-o oala peste care torni aprox 100 gr apa si pui la foc vreo 5 min pana cand s-a dizolvat zaharul si s-a facut un sirop. Cand s-a format siropul adaugi fructele si le fierbi, iar cand se formeaza spuma o iei. E gata cand pui pe o farfurie bobilele le dai la rece iar ele raman intacte atunci gemul e legat.
Oana_5036 întreabă: