Mg si ardnaxur au dreptate, nu e vorba despre anii pari sau impari, ci despre evolutia vremii in podgoria respectiva. Calitatea vinurilor depinde de foarte multi factori, dar in cazul aceluiasi vin sunt preferati anumiti ani, caracterizati in special de seceta.
Cunoscatorii tin astfel evidenta anilor secetosi, care duc automat la o cantitate mai mica de apa in boaba de strugure, deci implicit o concentratie mai mare a altor substante, in special a zaharurilor.
Mai mult decat atat, sunt anumiti producatori care tin foarte mult la brandurile premium, astfel incat in anii in care productia de struguri nu se incadreaza in anumite standarde prefera sa nu imbutelieze sub acel brand. Nu stiu daca informatia este reala sau este un simplu mit urban, dar am auzit ca acest lucru s-a intamplat cativa ani la rand la Murfatlar, acesta fiind motivul pentru care nu se gasea "Lacrima lui Ovidiu".
Aici se aplica dictonul cu cit mai vechi cu atit mai bun, nu conteaza ca e par sau impar.
N-are nicio treaba ca e an par, impar, bisect.
De obicei, vinurile din anii secetosi, cu toamna lunga si calda, sunt mai tari. Si asta e valabil pentru anumite soiuri de struguri.
Vinurile bune sunt cele din butuci cu peste 15 ani. Cei cu varsta de 15 au o productie acceptabila, iar cei intre 25-30 de ani sunt butuci care dau vinuri execelente.Calitatea vinului depinde de aciditatea solului, clima si de concentratia zaharului. Din pacate romania nu are vinuri de calitate, standardele europene sunt destul de ridicate, procesul, clima si varsta butucilor nu permit vinuri cu un nivel calitativ ridicat. Cele mai bune productii de vin europene au fost cele din anii 1995-1997.In romania este preferata cantitatea si nu calitatea. Dar si lipsa fondurilor care sa sustina mentinerea butucilor cu peste 15 ani, la acestia prodcutia fiind mai mica dar incomparabila calitativ cu cei care au doar cativa ani. Unul din vinurile (est-europene) cele mai cunoscute de catre specialistii in catas(degustari)este TOCAY(tocaji), care de fapt este un vin unguresc care este inregistrat oficial in cartile de catas.Romanii nu au vinuri de origine si probabil ca o sa se intampla ca si cu Palinca, cand s-au trezit sa o declare inregistrata oficial, deja era prea tarziu, ungurii au fost mai rapizi si au trecut-o de partea lor.
Nu stiu ce sa iti spun, probabil ca magnetismul lunar actioneaza cumva, dar daca concentratia de zahar este mica, degeaba poate fi vorba de un anumit an, par sau impar.
As vrea totusi sa va impartasesc o curiozitate.
Vinul negru -nu are un gust sau un mix specific, senzatia pe care ne-o da, si noi o cunostem ca si gust, este o senzatie de DURERE! Aceasta senzatie de "gust" este data de acizi, care au efect distinct asupra papilelor gustatile.Acelasi lucru se intampla si cu mustarul,"gusut picant si aromat" de fapt este o senzatie de durere, stimuli care ajung la nivelul central nervos si care sunt "intorsi" la creier cu efectul de durere.De aceia ni se face gura"punga" cand savuram un vin negru de calitate sau un mustar antic frantuzesc.