Brigaela
| Brigaela a întrebat:

Sotul meu a cumparat niste ghimbir. N-am folosit niciodata in bucatarie si chiar nu stiu ce sa fac cu el. Ati facut vreodata ceva? Dati-mi si mie, va rog, reteta.

Răspuns Câştigător
| larapopa a răspuns:

Ghimbirul are multe intrebuintari, pe langa condiment, se foloseste si ca medicament in multe afectiuni, este un bun antiinflamator, diuretic, stimulent sexual si multe altele, dar cea mai mare calitate al ghimbirului este de oxigenare a creierului, de aceea se foloseste pentru memorie, in diferite salate si mancaruri. Pus in mancare iuteala lui se pierde mult, la salate se pune mai putin, pentru a nu iuti prea tare (nu este foarte iute, poti sa-l gusti inainte). O reteta, dietetica, cu ghimbir: se taie 2 cepe solzi si se pun la calit, intr-o tigaie, cu 3 lingur de ulei, cand ceapa s-a inmuiat putin se adauga bucatile de pui de la care s-a indeparata pielea. Se lasa sa se rumeneasca carnea de pui si se adauga seara, ghimbir ras catva catei, intregi, de usturoi, si putin vegeata, se adauga un pahar de apa si putin vin alb(facultativ), se acopera si se lasa la foc mic sa fiarba jumatate de ora.Cand faci diverse salate de rosi, castraveti, ardei grasi poti sa adaugi o lingurita de ghimbir ras. Nu se pune in salata verde sau in cea de varza. Sunt multe retete cu ghimbir, se poate face sirop si dulceata de ghimbir, ceai de ghimbir, totul e sa-ti placa gustul lui, dar daca nu incerci nu vei stii daca iti place sau nu.

14 răspunsuri:
Brigaela
| Brigaela explică:

Va multumesc tuturor. Am sa fac pui cu ghimbir, compiland din retetele voastre, purcelul recomandat de eileen si neparat ceai.
Eileen, daca vrei, iti trimit cu posta de la Bucuresti niste ghimbir adevarat...

| elena a răspuns:

Ai gustat vreodata ghimbir? Este, ca un fel de hrean, la gust, iuuuuuuuuuuuute, n-am facut niciodata mancare cu el, nici nu simt nevoia...

mlm
| mlm a răspuns:

Eu il folosesc la multe:la cartofi copti, la carnea de miel in special si cea de oaie, uneori mai folosesc si la peste, mama mea are chiar si o reteta de chec cu ghimbir va pot spune ca este buna, sau sub forma de ceai, este bun pentru raceala, dureri de gat, ajuta foarte mult la tonus, persoanele care consuma ghimbir isi reiau pofta de viata, este un bun calmant al durerilor stomacale, stimuleaza memoria, are actiune benefica asupra sterilitatii.

rroxi44
| rroxi44 a răspuns:

Se face pui foarte bun cu ghimbir. Se pune in sosul de la tocana... Iese ceva condimentat. De aceea nu trebuie sa pui foarte mult. Vezi ca am gasit o reteta foarte asemanatoare cu ceea ce am gatit eu la adresa
http://www.condimenteweb.ro/index.php?module=retete&categorie=pui&rid=367
Nu iti dau reteta mea pentru ca nu-mi amintesc cantitatile... dar sa stii ca eu nu am pus sos de stridii si nici lamaie verde - ci lamaie obisnuita iar ustoroi am pus putin, doar de gust... pentru ca ai mei nu-l prea vor in mancare

Anna
| Anna a răspuns:

Poti sa faci o salata de paste cu ton, ceapa, rosii, lamaie.etc.

mira
| mira a răspuns:

Poate fi adaugat la salate, cum s-a mai spus, de asemenea in blaturide tort(o lingurita rasa)pentru aroma si gust.Este foarte potrivit in turta dulce, daca obisnuiesti sa prepari asa ceva.Pe Gustos ro. s-au adus recent elogii ghimbirului. Exista o intreaga bibliografie pe aceasta tema.Chinezii de la noi il cumpara in disperare. Mira

eileen
| eileen a răspuns:

Oaa, eu am cautat ghimbir si nu am gasit...am o reteta se numeste porc dulce acrisor cu orez, este super bun http://eileen-cuisine.blogspot.com/2009/04/porc-dulce-acrisor.html din pacate eu am pus ghimbir la plic, nu am avut intreg.

tundenana
| tundenana a răspuns:

Eu folosesc ghimbirul la orice... in loc de piper... e ffff bun ca e mai aromata... se razuie si se pune nu mult ca e tare, daca ai praf atunci e mai ok ca nu e asa tare... de preferat pentru mancare e mai bun praful de ghimbir ca nu e asa de tare... eu radacina de ghimbir il folosesc la ceai... cum fac? iau un bulb... de 5 cm (rupi de pe radacina o buc) o spal si o razuiesc la razatoarea mica... pun 1l de apa la fiert cand fierbe pun ghimbirul si fierb 1 min, dupa care sting si acoper cu capacul las asa 30 min dupa care obligatoriu se strecoare... se bea 3 cani (vezi ca e iute asa ca se bea incet) pe zi ai grija sa nu bei seara ca e energizant, e fff bun pentru diferite boli: rinichi (eu am scapat de crizele de rinichi cu acest ceai in jumatate de an, am nisip si era tare nasol ca mergea cu hematurie si ma tavaleam pe jos de durere, a functionat 100 %), inflamatii, raceli, reumatism, e un antibiotic natural... iar mirosul e minunat... sper ca te-am putut ajuta... spor la gatit si sa imi spui si mie ce ai gatit...

| andreutz a răspuns:

Dar eu stiu ca nu are reteta proprie...se foloseste doar pe post de condiment pentru cei care mananca mai iute...

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Bună.
Ghimbirul se folosește ca toate celelalte condimente/mirodenii în rețele culinare.
Ex.: salate, fripturi pe grătar sau coptor, la prepararea cârnaților de casă se poate pune puțin, etc.
Totul depinde de imaginația fiecăruia.
Poftă bună.
Pa, pa.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Ghimbirul este un condiment f, f folosit in tarile asiatice, are f.multe proprietati benefice, e un izvor de sanatate.Se foloseste o bucata cat o nuca, ras sau taiat f. mic si poate fii adaugat in f.multe mancaruri, se pune la prajeala, impreuna cu ceapa si usturoi, la orice fel de tocanita, cu carne, de legume, poate fii adaugat la chiftelute, odata ce ai veti da de gust il veti indragi.La gatit ai dispare iuteala, ramane doar o aroma extraordinara. O limonada f. f buna si sanatoasa se poate face dint-un bulb de ghimbir, 3 lamai, zahar dupa gust di o mana de menta.Se rade ghimbirul curatat de coaja pe razatoarea cu gauri mari(pe cea mica iese un pic iute, dar mai aromata si si cu proprietatile amplificate), se pune intr-un vas, se adauga zaharul si zeama de lamaie si se amesteca f bine, se strecoara prin tifon intr-o carafa in care s-a pus menta spalata, doua trei fasii de coaja de lamaie si multa gheata. E f.aromata si racoritoare si are efect afrodisiac, mai ales pentru.barbati,probat pe sotul din dotarelaughing.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Unde gasesc ghimbir? plzzz epentru o prietena zicea ca e bun pentru par happy

| Hosu_Mioara_1962 a răspuns:

In ce salate este bun ghimbirul

| Geeta a răspuns:

Ce retete mai stiti cu ghimbir? Este foarte bun ...Eu am cumparat de la prafar radacina de ghimbir si ne-a facut bine! Multumesc "larapopa" si "tundenana"... a fost bun ceaiuwinking!