Eu cumpar de la supermarketuri pungi cu cartofi pai inghetati, si ii fac la cuptor 15-20 de minute. Aia sunt cei mai ok, uneori mai buni decat cei din oras.
Decat sa te aprovizionezi cu 6 litri de ulei pentru 3 portii de cartofi pe luna, plus sa iti ocupi spatiul inutil in bucatarie (daca erati o familie de 10 persoane avea sens) mai bine iti cumperi airfryer.E si mai sanatos asa.Sau poti alege in continuare sa depui tu un pic de efort: tai fasiile cat mai egal si le lasi intr-o oala cu apa mai multe ore, pentru a deveni crocanti(asa mi-a zis tata ca faceau in armata). Inainte de prajit in tigaie ii lasi la scurs si absorbi apa cu un prosop curat.Foloseste o sita din aia care previne stropii de ulei din a sari peste tot, nu capacul(de la abur se vor inmuia).
Cumperi cuva de aia, baie de ulei cu plasa, incingi uleiul, bagi apoi cartofii acolo in ulei deja incins si ai obtinut cartofi cum is la fastfood.
Daca faci in tigaie asa clasic, si cu foc la mic, si cu ulei neincins, obtii cartofi imbibati in ulei, flescaiti de ulei.
Dar in acea baie trebuie sa pui sticle de ulei nu ca in tigaie, deci bagi acolo cel putin 1 litru de ulei, depinde cit de mare este cuva aia.Treb sa pui ulei ca si cum ai fierbe ceva intr-o oala.
Poti sa faci, tii uleiul ala doar pentru cartofi asa, dupa ceva utilizari schibi uleiul.Nu stiu exact de cate ori poti folosi acel ulei, poti sa cauti pe net, gasesti ceva raspunsuri.
Dar nu cred ca o fi convenabil, poate daca stai bine cu banii, atunci faci orice.
Poti face la fel si peste, daca ai file tai bucatele, dai prin faina de malai, ori special facuta pe peste si bagi in baia aia de ulei, mama mama ce bun iese bagi si o tura de cartofi, maninci ceva f bun.
Se poate doar ca e mult de munca si ai nevoie de un termometru de bucatarie pentru a masura temperatura uleiului.
Ce fac aia e moteoda belgiana de prajire dubla care implica o prajire initiala a cartofilor in ulei la vreo 125 de grade, apoi inca una la 175 de grade. Cand ies din a doua prajire sare pe ei..si aia e. Vezi ca e importanta si grosimea, daca ii faci subtiri gen mec, nu o sa iasa bine, cartofii trebuie taiati la o gorsime de vreun centimetru ca sa ai exteriorul corcant si interiorul moale.
La restaurante le e usor ca pot avea 2 bai e ulei la temperaturi diferite, tu acasa o sa trebuiasca sa faci prima prajire, sa ii scoti pe ceva, apoi sa incingi mai tare uleiul pentru a doua prajire.
LisaJulie întreabă: