Sake este o bautura alcoolica obtinuta prin fermenatrea orezului. Desi se aseamana mai mult cu berea decat cu vinul in ceea ce priveste procesul de preparare, Sake nu este acidulat. Seamana foarte putin la gust cu vinul, avand "ceva" si din aroma ginului. Continutul de alcool este de obicei intre 15% si 17%.
Prepararea bauturii dureaza aproximativ o luna. In acest timp procesul fermentarii devine complet, iar un Sake de calitate este "imbatranit" ulterior pentru cel putin 6 luni. In foarte putine cazuri "imbatranirea" dureaza mai mult. De obicei, dupa ce se imbuteliaza pentru a fi comercializat, Sake este vandut si se recomanda sa fie consumat cat mai repede.
Depozitata la rece, intr-un spatiu intunecos, Sake isi pastreaza calitatile pentru inca 6 luni. De aceea este foarte important sa verificati data expirarii inainte de a cumpara o sticla cu Sake. Spre deosebire de vinuri, in cazul acestei bauturi nu se tine cont de varsta, tocmai din pricina "sensibilitatii" ei. Cea mai buna metoda de pastrare a unei sticle cu Sake este congelarea, care nu se recomanda neaparat daca produsul este pasturizat.
Am vazut ca la adresa postata mai inainte de moiadaniela traducerea era cam... greoaie si m-am gandit sa caut si eu
http://www.askmen.ro/Sake_pur_si_simplu_delicios-a337.html
http://www.yuppy.ro/......ipone.html
http://www.askmen.ro/Bauturi_alcoolice_din_lumea_intreaga-a7154.html
Nu stiu daca se incadreaza... dar oricum iti da o idee. Probabil ca e mult mai usor sa cumperi o sticla de sake decat s-o faci.
Poate gasesti ceva interesant aici
http://translate.google.com/....../translate microsoft:*:IE-SearchBox%26rlz%3D1I7GGLR%26sa%3DG
De fapt eu stiu ca se face din orez si apa si daca vrei mai pui si alchool, dar care sunt cantitatile? Ca doar din ochi nu cred ca iese. Nu stiu daca ati baut, e extraordinar de bun, dar proaspat facut, fara alchool si usor incalzit.
Buna ziua
Scriu si eu o reteta, neprobata inca, luata de pe un forum de specialitate din Austria: 3 kg orez nefiert (mai multe persoane recomanda orezul Basmati, pentru aroma), 6 pungi de zahar diluat in apa calduta si 500 gr. stafide, toate puse intr-o damigeana de 25 l, se adauga apa calduta (nu total, pentru a se lasa loc pentru fermentare). Se adauga in damigeana un cub de drojdie, deja diluata in putina apa. Se pune dop cu serpentina din sticla pentru fermentare sau varianta batraneasca cu dop cu furtun pus intr-o sticla cu apa. Dupa ce se termina fermentarea, se trage de pe "boasca" intr-o alta damigeana curata, pentru limpezire. Apoi se trage in sticle si se lasa intr-un loc racoros si intunecat. Daca gustul nu este pe plac, se poate distila, rachiul am inteles ca este foarte aromat. Mai exista si varianta cu orezul fiert moale, zahar, apa si drojdie si se lasa la fermentat, dar era fara cantitati. O zi buna, sper ca este folositoare.