Pai daca esti la dieta, poti manca legume, chiar ajuta si sunt foarte sanatoase, sau fructe in afara de banane
Sper ca te-am ajutat!
Poti manca fructe si legume, de exemplu la un desert fructe, iar la o masa de pranz sau de seara poti combina pestele sau puiul cu acele legume la punga (le gasesti in aproape orice magazin alimentar) care se fac la tigaie si sunt foarte bune. De asemenea poti incerca diferite seminte (chia, in, goji) sau nuci (alune, nuci normale sau pecan, caju, fistic) pe care le gasesti in magazine sub forma vrac sau la pungute. Sper ca te-am ajutat!
Eu merg la nutritionist si stiu. Poti face noodles(taitei)cu wok la cuptor. Poti sa iti faci si o salata pentru ca macar jumatatr din masa trebuie sa fie legume
Quinoa
Cous cous
Si avocado e foarte bun
Linte
Fasole
Iaurt cu fructe
Budinca de chia
Cartofi dulci la cuptor
Mazare
Sunt foarte multe, asta daca nu prea iti place sa mananci fructe si legume crude.
Stie internetu unde sunt sute de mii de retete, dar de ce sa ne deranjam sa cautam
Mancare sanatoasa este cea pe care ti-o prepari singur tinand cont de cateva reguli de baza:
- ai nevoie de proteine pentru toate tesuturile
- ai nevoie de carbohidrati/fibre pentru tranzitul intestinal si sursa principala de energie
- ai nevoie de grasimi pentru hormoni
Zaharul rafinat si tot ce rezulta din el este aproape inutil si iti face foame
Grasimile au cel mai mare continut caloric (9kcal/g) fata de 4 la proteine si carbohidrati. Deci daca mananci grasime bagi de 2 ori mai multa energie decat daca ai manca aceeasi cantitate de proteine.
Cand prajesti ceva, foloseste temperaturi foarte mari. Astfel se va forma mai repede crusta pe orice prajesti, iar grasimea nu va intra in mancare f mult. Trebuie sa stii ca nu toate grasimile sunt bune pentru prajit. Cauta punctul de fum (smoke point) pe wikipedia ca sa stii ce grasimi se prelucreaza termic si care nu.
Regula de baza este: rafinat e pentru prajit, virgin/extravirgin/presat la rece e pentru salata. Daca prajesti in cele din urma vei manca lucruri toxice si cancerigene.
Fructele sunt bune, dar pana la urma tot zahar sunt, chiar daca nerafinat. Daca vrei ceva util incearca fructe cu ar fi bananele, care se descompun in energie pe termen mai lung.
Legumele sunt bune toate, dar aceeasi regula ca mai sus: cu cat are descarcarea energetica mai indelungata, cu atat mai bine. Ex: spanac (pentru fier/proteine), fasole/mazare (pentru proteine/fibre), broccoli/conopida (fibre/energie pe termen lung)
Proteinele sunt bune toate. Daca vrei control mai bun asupra ce mananci poti sa te axezi pe carne fara grasime (pui/vita/iepure). Pe de alta parte pestele / fructele de mare ofera alte minerale si grasimi esentiale.
Porcul e o leguma f buna, dar trebuie prelucrat termic peste 70 de grade ca sa nu faci trichineloza. De-aia nu o sa gasesti niciodata friptura de porc "in sange".
Mituri precum "combinarea mancarurilor", "nemancatul dupa o anumita ora" etc sunt doar. mituri. Avem nevoie de energie egala cu cat consumam
anonim_4396 întreabă: