Http://gospodini.blogspot.com/
http://www.retete-gustoase.ro/retete-retete%2Busoare
O reteta buna si usor de facut, eu o fac de multi ani si are mare succes la noi in familie si printre prieteni.
Prajitura turnata cu mere sau branza (reteta mamei mele)
2 oua intregi
9 linguri zahar
9 linguri ulei
9 linguri lapte
12 linguri faina
1 lingura de praf de copt
Se freaca ouale cu zaharul, se adauga uleiul si se freaca pana se incorporeaza. Se amesteca faina cu praful de copt si se pune peste amestecul precedant alternand cu laptele.
Aluatul trebuie sa curga cand e luat cu lingura dar sa fie mai gros decat cel de clatite.
Se unge tava cu unt si se presara cu faina. Se toarna jumatate din aluat si se baga pentru 10-12 minute la 350F (180C) in cuptor prea-ncalzit. Se scoate si se pune branza sau merele, se toarna restul de aluat si se pune la copt pentru +/- 40minute. Cand este gata se pudreaza cu zahar pudra, se taie cand este racita complet.
Daca se umple cu branza :
500 g branza de vaci (eu folosesc Ricotta) se amesteca cu 4 oua, un praf de sare, 5 linguri de gris si o mana buna de stafide; se lasa deoparte si se adauga 5-6 linguri de zahar (sau mai mult, dupa gust) si un plic de zahar vanilat numai inainte de a o pune peste aluat (deci cand prima jumatate din portia de aluat a fost coapta 10-12 minute).
Daca se umple cu mere :
1 kg de mere (aprox. 6 mere) se curata, se taie si se calesc cu zahar (cantitate dupa gust) pana scade sucul pe care-l lasa. Cand sunt calite se adauga un pic de scortisoara si se pun peste aluat.
Piept de pui cu legume
Ingrediente pentru retea:Piept de pui cu legume2 bucati de piept de pui2 dovlecei1 ardei gras rosuo vanata mica5 rosii cherry100ml apa100ml vin alb4 cepe mici4 linguri ulei2 lingurite miererozmarin, boia dulce, sare, piperCum se prepara:Piept de pui cu legume
Pieptul de pui se curata de piele, se spala, se usuca si se cresteaza din loc in loc. Se condimenteaza cu sare, piper si boia, dupa gust. Se ung cu miere si putin ulei si se dau la rece pentru 30 min.
Legumele se curata, se spala si se taie bucati potrivite sau dupa dorinta. Se aseaza intr-o tava si se condimenteaza cu sare si piper. Se stropesc cu patru linguri de ulei si se amesteca bine. Se adauga apa si vinul, se pun crengute de rozmarin si se aseaza bucatile de carne.
Se introduce tava la cuptor pentru 40-45 de min, la foc potrivit. Optional, se pot servi cu mujdei de usturoi.
Inghetata de cacao sau ciocolata
Ingrediente pentru reteta:Inghetata de cacao sau ciocolata500ml lapte100g zahar5 ouaesenta de rom sau vanilie50g cacao sau 30g ciocolata rasaCum se prepara:Inghetata de cacao sau ciocolata
Albusurile se bat spuma tare, se adauga zaharul si romul si se bate in continuare pana cand se intaresc din nou. Se adauga galbenusurile si laptele. Totul se bate cu telul timp de 8-10 minute pe un vas cu apa clocotita.
Se amesteca incontinuu, ca sa nu se formeze cocoloase si se lasa pana se ingroasa ca o maioneza fina.
Se ia de pe foc si se pune esenta de vanilie, cacaoa si optional se adauga un pahar de lichior de diverse arome.
Compozitia se rastoarna imediat in pahare de sticla si se lasa sa se raceasca bine. Dupa aceea se baga la congelator 3-4 ore, pana cand ingheata. Inainte de servire se poate orna cu frisca.
Tort cu mere
Ingrediente pentru retea:Tort cu mere5 oua160g zahar5 linguri fainalamaie1, 5kg mere75g unt250g friscascortisoaraCum se prepara:Tort cu mere
Se freaca galbenusurile cu 100g zahar pana se obtine o crema spumoasa, apoi se adauga treptat faina, coaja de lamaie, albusurile batute spuma, amestecand usor.
Compozitia astfel obtinuta se pune intr-o tava rotunda si se da la cuptorul preincalzit timp de 50-60 min. Cand blatul este gata se scoate, se lasa la racit si se taie in doua pe orizontala.
Intre timp se curata merele de coaja, se dau pe razatoare si se calesc impreuna cu zaharul ramas, se adauga si untul si se calesc pana scade sucul. La final se adauga si scortisoara.
Se umple tortul cu crema astfel obtinuta si se orneaza cu frisca.
Tort cu fructe
Ingrediente pentru retea:Tort cu fructe6 oua500g zahar5 linguri fainaulei30g lapte prafgelatina500g iaurt mai gras1l frisca300ml apao esenta de lamaie500g fructe: capsune, zmeura, cirese, caiseCum se prepara:Tort cu fructe
Se bat spuma albusurile de la 3 oua adaugand treptat 4 linguri de zahar. Se adauga 125ml ulei, galbenusurile si faina. Se amesteca usor compozitia astfel obtinuta si se toarna intr-o tava rotunda, unsa cu ulei si tapetata cu faina. Se lasa la cuptor circa 30 de min. Se obtine astfel un blat subtire./li>
Pentru crema se amesteca 400g zahar cu laptele praf, galbenusuri de la 3 oua si apa. Se dau in clocot, apoi se adauga gelatina dizolvata in apa rece. Se lasa crema la racit, apoi se adauga iaurtul, esenta de lamaie, 600ml frisca vatuta si albusurile batute spuma. Se amesteca cu lingura, nu cu mixerul.
Se imbraca o cratita in ceolofan, se toarna jumatate din crema obtinuta si se adauga jumatate din cantitatea de fructe. Apoi se adauga cealalta jumatate din crema si restul fructelor. In final se adauga blatul.
Se da tortul la rece, timp de 8 ore, dupa care se insiropeaza blatul cu suc de fructe. Se rastoarna pe un platou si se decoreaza cu restul de frisca si fructe.
Sunt foarte simple de preparat, nu-ti trebuie rabdare.Incearca-le si o sa-ti placa:-*. Si eu le-am incercat si nu m-au dezamagit.;))
Stiu eu o reteta pentru fursecuri
Ingrediente: 3 oua
3 cescute de ulei
3 cescute de zahar
6 cescute de faina
1 zahar vanilat
esenta de vanilie
Se foloseste aceiasi ceasca pentru ingrediente
Se bat ouale cu zaharul, se adauga uleiul, esenta si apoi faina.
Deoarece aluatul are o consistenta mai cremoasa se pune pe o tava(care nu trebuie sa fie unsa sau tapetata cu faina) cate o lingurita de aluat(te ajuti cu degetul) la o distantade cativa centimetri una de cealalta deoarece in cuptor se incalzesc si capata forma de fursec.
adaugi in cuptorul incalzit in prealabil(la 180 de grade)
si sunt gata in maxim 10 minute
ca sa incerci sa vezi daca s-au copt introduci o scobitoare si daca nu ramane urma de aluat sunt gata.
Le desprinzi cu furculita deoarece calde se rup
Bafta
Placinta cu iaurt (iaurt, ou smantana, zahar, esente). racoritoare ca mine cand esti tu fierbinte.
DaciaRomania întreabă: