Ceaiul cu zahar ars : carameliza zaharul intr-o olicica si lua de pe foc, apoi turna apa rece si amesteca pana se dizolva zaharul caramelizat- din nou pus la foc moale, la final o lingurita sau doua de rom depinde cat vrei de aromat, (se poate pune si un pliculet de ceai de fructe)
Eu nu am auzit de ceai de zahar ars, in schimb stiu cum se face zaharul ars.Banuiesc ca peste acesta, se pune apa si gata cu ceaiul! Ce e cu zaharul ars? Acesta se face in doua moduri. Unul e mai rapid si mai nesanatos, iar celalalt. viceversa. La prima metoda, cratita in care arzi zaharul, trebuie sa aiba fundul ceva mai gros si sa nu fie tare incalzita, ca altfel se arde neuniform zaharul.Mesteci continuu, pana zaharul devine auriu inchis. A doua metoda, presupune sa pui in cratita zaharul(sa zicem 3 lingurite) cu ceva apa, cam o cescuta mica de cafea.Nu-i nimic daca pui mai multa, se va evapora.Aceasta apa cu zahar, le fierbi, pana scade toata apa si zaharul capata culoarea dorita. E mai simplu asa si mai sanatos. Se spune ca e bine ca zaharul sa fiarba cu apa, 10 min, deoarece in acest timp se transforma in fructoza, care e mult mai sanatoasa pentru organism.
Eu stiu cum faceam cand eram mic. Puneam un ibric cu o cana de apa pe aragaz sa fiarba si cand mai avea putin si incepea sa clocoteasca luam o lingurita (cu coada mai lunga), rasa de zahar si o tineam deasupra focului pana se topea si capata o culoare maronie, care colora apa, dupa care bagam lingurita in ibricul cu apa care acesta deja clocotea si amestecam putin pana se topea zaharul de pe lingurita! Puneam ceaiul in cana, mai adaugam 2 lingurite de zahar normal, o felie de lamaie si un pic de esenta de rom! Si in acest mod faceam eu ceaiul si recunosc ca era destul de bun! Hmm merci ca mi-ai adus aminte chiar uitasem de acest ceai si de vremurile cand eram mic!
Pui apa la incalzit intr-o olicica si pe urma intr-o lingura pui zahar si pui lingura pe foc sa se topeasca si pe urma bagi lingura in olicica si se face exact ce vrei nu topesti zaharu in olicica ca e si normal sa pui apa peste zahar ca se intareste si nu mai merge sa iasa ceaiu ala vechi pe care il cauti...
Pai... pui intr-un ibric sau olicica mai mica cam o cana de zahar, apoi o pui pe foc dar sa fie moderat nici tare, nici incet si amesteci pana seface maro sau mai bine zis se caramelizeaza...si apoi torni o cana doua de apa rece si lasi pe foc pana se topeste de tot. Ea ramane tare cand pui apa peste zaharul topit dar lasi sa fiarba pana se topeste