De conservat nu ma prea pricep, cred ca prin oparire, ca spanacul si stevia sau direct la congelator. Mancaruri facea bunica mea salata de leurda: o tai marunt, pui oua fierte tari si taiate cuburi, zeama de lamaie si maioneza. Si am mai mancat undeva ciorba de leurda, cu ceapa si morcov calite, apa pusa la fiert, adaugi frunzele de leurda maruntite putin. Si dregi cu smantana amestecata cu un galbenus. Eventual mujdei si otet la masa. Immm... Nu mai stiu, nu prea imi place leurda.
Eu o congelez sau fac sos cu ea pentru diferite fripturi, peste.De obicei eu fac salata cu ea, mai prepar carnati de casa cu leurda sau paste cu sos de leurda sint foarte bune.
Eu fac ciorba de leurda( de post sau nu )leurda fiarta-n lapte ( ca si spanacul) si salata de leurda simpla sau in amestec cu alte legume.
Este delicioasa si foarte sanatoasa.
Leurda se opareste in apa cu sare, se scurge apoi si se pune in pungi care se dau la congelator( asa o congelez eu)
De foarte multi ani consum leurda care are avatajul ca a crescut in padure si nu a inmagazinat chimicale. O tratez ca pe salata verde, adica o toc putin, adaug ridichi, ceapa verde, sare, suc de lamaie si un varf de cutit de zahar ca sa-i rafinez gustul.Trebuie consumata toata la aceeasi masa, altfel se iuteste. Uneori fac omleta:calesc usor 2 legaturi de leurda putin tocata, torn deasupra cateva oua batute bine, adaug sare si o unda de coriandru pisat pentru aroma(un varf de cutit). De Pasti o toc in drobul de miel sau de pui.Se poate folosi si la placinta cu carne si ficat preparata cu foi cumparate.Lucrez dupa inspiratie.Conservarea cred ca este mai pretentioasa.Se poate incerca, dar cu cantitati mici, un borcan, doua.Congelarea este mai simpla. Mira
Daca vei intra aici o sa gasesti o sumedenie de materiale pe aceasta tema. Personal o folosesc la fel cu usturoiul (au cam acelasi gust) la salate.
http://www.google.ro/search?hl=ro&q=leurda&btnG=C%C4%83utare+Google&meta=
Salata de leorda, sau ca adaos la alte salate cum ar ficu ceapa oua ardei. Gatita nu da gust bun. E foarte sanatoasa
Sotia azi mi-a facut peste la rola cu leurda: macrou lasat un pic cu condiment la rece, dupa care in tava a taiat nu tare marunt leurda, a pus bucatile din peste deasupra leurdei si morcov cu ceapa care au fost preventiv calite cu suc de rosii a turnat deasupra si le-a dat la rola. Am fost foarte surprins si de gustul leurdei...
Elena draga, leurda se poate congela in pungi cat de micute doresti, la congelator, inainte insa o speli cu apa rece, o lasi sa se zvante si apoi asezi foile unele peste altele in pungulite. Fiarta in apa cu sare isi pierde 80% din calitati, si asa, prin congelare se pierd multe calitati, daca o mai si fierbi...Parerea mea, iertare daca am suparat pe vreun omulet.