100 g andive
Calorii 15 ● Apă 94 g ● Glucide 2, 4 g ● Fibre 2, 2 g ● Potasiu 380 mg ● Magneziu 10 mg ● Calciu 44 mg ● Seleniu 13 microg ● Vitamina C 9 mg ● Vitamina B1 0, 06 mg ● Vitamina B2 0, 12 mg
Andivele au un continut bogat in saruri minerale (fosfor, fier, potasiu, calciu) si vitamine (A, C si cele din complexul B).
In general, citricele contin multa vitamina C, mai ales lamaia.
In schimb, zeama de varza murata, din butoi, contine o cantitate f.mare de vitamina C si enzime necesare corpului, digestiei! A nu se arunca!
Se poate be in loc de muraturi, dar si in loc de apa, face f. bine cate o cura, de caeva zile, zilnic o cana.
Da, andivele contin vitminele A si C, seleniu si zinc, fiind recomandate si in protejarea vederii. Mira
Gustul amar al andivelor este dat de vitaminele din categoria B, cele foarte albe au o crestere fortata fara lumina si au un procentaj de vitamina C extrem de mic.consumul este indicat toamna sau iarna cand continutul in vitamina B este foarte ridicat, tin destul de bine la frigider introdu/se intr/o punga de plastic gaurita dar nu mai mult de 4/5 zile, eu nu le gatesc sub nici o forma, folosesc sosuri pe baza de iaurturi sau branza rochefort pentru a accentua si mai mult gustul dulce/amar al andivelor
Buna, din pacate andivele in afara de vitamina c mai contin si:calorii, proteine, lipide, carbohidrati, fibre, calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu si zinc. Ajuta foarte mult la curatarea sistemului digestiv.
Alte alimente care reprezinta o buna sursa de vitamina C sunt:pappaya, broccoli, coacaze, capsuni, conopida, pepene galben, pomelo si kiwi. de asemenea lamaia, lime, portocala, grepfrut. kiwi si pomelo au cel mai mare continut de vit. C.
uite un tabel:
Fructele si legumele reprezinta principala sursa de vitamina C. Va prezentam continutul mediu in vitamina C al unor legume si fructe ( pentru 100 g)
Sub 15 mg
Legume
Ceapa uscata
Catraveti
Dovlecei
Vinete
Sfecla rosie
Fructe
Afine
Mure
Banane
Pepeni
Cirese
Mere
Visine
Rodii
Struguri
Visine
Intre 16- 30 mg
Cartofi
Ridichi
Tomate
Mazare
Intre 31-45 mg
Legume
Ceapa
Sparanghel
Urzici
Fructe
Agrise
Mandarine
Zmeura
Intre 40-60 de mg
Legume
salata verde
varza alba
Fructe
coacaze
grepfuituri
portocale
Intre 61- 75 mg
Legume
Conopida
Loboda
Gulie
Spanac
Fructe
Capsuni
Fragi
Lamai
Intre 76-100 mg
Varza verde
Varza de Bruxelles
Intre 101-150 mg
Ardei verde
Marar
Papadie
Urzici
Intre 151-200 mg
Patrunjel
Coacaze negre
Peste 200 mg
Ardei rosu
Macese pulpa
Andiva are pana la 95%apa si bogata in vitamina C, andivele contin vitaminele, A, B, C. chiar si saruri minerale.(scrie in goggle,, ce vitamine au andivele ) sau Andive/Articole/Farmacia verde. dar personal ca pofta de mancare si vitamina C si fier consum grefe.
Vreau sa dau o explicatie care poate va va folosi tuturor celor care ati fost amabili sa-mi raspundeti. Vitamina C se inactiveaza complet in 45-60 de zile, deci orice leguma culeasa de mai mult de doua luni, indiferent cum a fost pastrata, nu mai are vitamina C. Speram ca andivele au si vitamina C fiindca, din cate stiu, ele sunt culese iarna, deci ar mai avea sanse sa si-o pastreze. Tabelele pe care le gasiti sunt pentru fructe/legume proaspete, din acele valori incepe scaderea.
Raspund cu mare intarziere dar cel mai mare continut de Vitamina C se gaseste in patrunjel! Si la patrunjel ai certitudinea ca este cules recent!
Merge pus si la salate si in mancare...depinde de gusturile tale.
Cea mai bogata si pura sursa de vitamina C o reprezinta lamaia.stoarce o lamaie si in functie de cat suc iese pune o lingura de miere(lingura) ca sa o indulcesti.si bea cu lingurita. e f. eficienta.cu conditia sa nu ai probleme mari cu stomacul si sa nu porti aparat dentar. din cate stiu nu e permisa lamaia in cazul acesta