| papuciirupti a întrebat:

Stiti daca pot scoate "fulia" aceea cu mai multe canturi de la un motor provenit de la o masina de spalat rufe si ii pot pune o fulie simpla?

14 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

TU nu poti, daca pui asemenea intrebare, fiindca nu te pricepi.
Un strungar bun insa poate rezolva problema.

| papuciirupti explică (pentru Bula):

Ce ușor e sa judecam... voiam sa știu deoarece vreau sa iau de pe net un asemenea motor sh și exista riscul ca acea fulie sa fie fixa, nu voiam o părere de asemenea consistenta, mai bine tăceai.

| Tokyo1sa1va1scot a răspuns:

Ce fulie ai l-a motor amice? Eu nu am gasit asa ceva la masina mea. Sau te referi la butucul ala mic de pe axul motorului?

Bula
| Bula a răspuns (pentru papuciirupti):

Vis-a vis de tine, eu stiu despre ce vorbesc!
Trebuie sa ai experienta in domeniu sa stii monta corect o fulie, o piatra de polizor sau un disc de flex, altfel urmarile pot fi pe viata.
Daca montezi gresit o piesa pe axul unui motor cu 3000 de rotatii pe minut, acesta poate cauza un accident grav, chiar si mortal!

| papuciirupti explică (pentru Tokyo1sa1va1scot):

Da, acel butuc mic cu canturile alea, se poate scoate sau cumpar motorul degeaba?

| Tokyo1sa1va1scot a răspuns (pentru papuciirupti):

Nu stiu, sunt mai multe modele. Oricum daca observi intre butuc si ax o mica distanta o sa il poti scoate. Exista o unealta speciala pentru asa ceva dar nu stiu cum se numeste. Daca nu ai iti merge poate si cu o dalta si un ciocan.
Daca vrei sa cumperi motorul pentru masina ta (ca sa o repari) mai bine spune-mi ce are, daca vrei pentru alta chestie, tu stii...

Vreau sa fac un șlefuitor din el, ii pun inventor de becuri cu halogen ca s-a ii controlez turația.
dacă are acel șanț cu o pana sa ii spunem iese repede, asta nu știu, dacă e băgat forțat pe ax fără pana nu cred ca am vreo șansă.
sau mai pot sa ii dau o gaura în ax, sa ii fac filet și sa montez o fulie mica în capăt cu un șurub.

și eu știu despre ce vorbesc, nu ma cataloga repede drept nepriceput, voiam doar sa știu dacă se poate scoate acel cap, nu îmi dau seama din poze, motorul urmează sa.l cumpăr.
nu poți monta piatra de polizor decât cu inventor de becuri cu halogen, altfel se sparge la turație mare și cum spuneai și tu produce efecte pe viata. cu pânză e alta treaba nu mai intru în detalii.

Nu cred ca e fara pana cam toate fuliile au pana. Dar poate fi dintr-o bucata cu axul mai ales daca nu vezi acea distanta (liniuta acea) dintre fulie si ax.
Oricum nu face chestia cu gaura si filetul, o sa ti se invarta in gol. Poti incerca cu mai multe suruburi. Mmmm si asa poate sa iasa naspa dar cu un singur surub nu incerca!

Bula
| Bula a răspuns (pentru papuciirupti):

Pentru un motor de polizor nu este nevoie de nici un "inventor de becuri cu halogen"! :P
Piatra de polizor se poate monta direct pe ax, cu dispozitivul mecanic de prindere adecvat.

Aici gasesti si un polizor la pret acceptabil, pentru "uz casnic":
https://www.dedeman.ro/....../p/1035800

Eu vorbeam de motorul de la masina de spalat, are turatie mare si cu acel invertor il tii la ce turatie vrei, eu vreau sa fac asa ceva(https://www.youtube.com/watch?v=pZ_xCctqgyE asemanator cu asta, nu o mai gasesc pe aceea de pe telefon)

Pai cu unul mai gros, nu stiu exact cat deoarece nu stiu grosimea axului, la motoarele mari si mai vezi pe care le am au la fel, fulia prinsa cu un singur surub, destul de maricel, si a tinut o viata, e din batrani...

Dar ai desfacut fuliile alea din batrani?
Macar ca au surub pot avea surubul cu patrat in fulie.
Si apoi ai grija de sensul de invartire ca sa nu ti se desfaca surubul.
Deci cred ca ai inteles nu e vorba de rezistenta surubului ca sa pui unul mai gros ci e vorba de faptul ca ti se poate invartii in gol mai ales daca folosesti tamburi.
E forta acolo nu e un mixer

| The16V a răspuns (pentru papuciirupti):

Cautam raspuns la aceasta intrebare si am vazut discutia.
Intr-adevar e simplu sa-ti dai cu parerea...
Eu am incercat cu o presa (extractor) de rulmenti, am incalzit pinionul (probabil n-am reusit sa "sar" de 150 - 200 grade dar mi-a ras in nas.
Mi-am putut permite sa tai pinionul (fara sa afectez axul si pot sa va raspund tuturor :
NU SE POATE!
Datorita faptului ca motorul functioneaza in ambele sensuri, pinionul este montat la cald (axul este randalinat in zona respectiva) adica este montat "pe viata"
Daca a reusit cineva, sa ne spuna cum!