Bună,
Uite aici nişte reţete de prăjituri cu puţine calorii:
Pandispanul
Este prajitura ideala din foarte multe motive, dar fundamental este faptul ca o felie de pandispan, preparat dupa reteta clasica, nu are mai mult de 60 de calorii.
Ingrediente:
5 oua,
150 gr zahar,
125 gr faina alba,
1 pliculet de zahar vanilat,
coaja de la o lamiie sau o portocala rasa.
Mod de preparare:
Se bat galbenusurile de oua cu zaharul pina se face o crema, apoi se adauga faina, zaharul vanilat si coaja de lamiie data pe razatoare, iar la sfirsit albusurile de oua batute bine, separat.
Se unge o tava cu margarina apoi se toarna compozitia si se da la cuptor la temperatura moderata.
Prăjitura cu merge
Ingrediente
Blat
1 cana zahar
1 cana faina alba
1 cana gris
Umplutura
2 kg merge zemoase
sucul de la o lamaie
2 pliculete zahar vanilat
scortisoara, cat va place
Preparare
Intr-un vas am amestecat zaharul cu faina si grisul pana s-a omogenizat bine, obtinem un praf alb, pe care-l folosim pe post de blaturi.
Merele le-am razuit fara sa le decojesc. Le-am stropit cu suc de lamaie sa nu se oxideze si apoi am pus zaharul vanilat si scortisoara. Nu se storc merele de sucul care-l lasa.
* dupa gust, daca-l doriti mai dulce, se poate adauga zahar in merge.
Am pregatit tava rotunda cu margine detasabila de 26cm diametru punand pe fund hartie de copt si apoi am uns-o bine cu putin ulei, si marginile se dau cu ulei. Cuptorul l-am pus la 200C
Am construit prajitura asa: un strat de praf alb (amestecul de blaturi) cam de un deget (nu mai gros, altfel nu se coace!) si apoi unul de merge (de 2 degete) si tot asa...la final veti avea 3 straturi praf si 3 straturi merge, ultimul va fi de merge.
*daca-l faceti in tava dreptunghiulara de 21X33cm se fac doar doua straturi de praf si 2 de merge. Nu faceti straturile mai groase findca nu se vor face ca lumea blaturile!
Se da la cuptor la 200C fix 40 minute (daca-l faceti in tava rotunda cu 3 straturi) sau fix 30 minute (daca-l faceti in tava dreptunghiulara). L-am scos si dupa ce l-am lasat sa se racoreasca am scos inelul tavii. Daca nu aveti tava cu pereti detasabili nu incercati sa-l scoateti din ea, feliati direct din tava.
Tarta cu fructe
http://gourmandine.ro/retete-tarte/tarta-cu-fructe/
Prăjitură cu iaurt:
4-5 pachete biscuiţi simpli subţiri (digestivi sau de ovăz), ½ cană zahăr sau îndulcitor după gust, 2 pahare cu iaurt, 1esenţă de vanilie, sau esenţă de rom(ce iti place), 1 plic gelatină, fructe proaspete sau din compot(tot asa ce iti place), Se amestecă bine iaurtul cu zahărul, esenţa şi se adauga fructele tăiate cubuleţe. Se adaugă gelatina topită în apă caldă. Într-o tavă pătrată se pune folie alimentară, apoi pe fund se aşază biscuiţii înmuiaţi în suc de fructe sau în compot. Se toarnă un strat din compoziţia de iaurt, apoi încă un strat de biscuiţi şi unul de iaurt. Se acoperă cu folia alimentară şi se lasă la frigider până când se întăreşte crema de iaurt (câteva ore). La final se poate decora cu fructe sau frişcă neaparat vegetala