Este dovedit stiintific ca mezelurile cresc riscul de cancer cu 25%, practic e pe locul 2 dupa fumat,ce te miri,e mai sanatos sa consumi gandaci decat mezeluri,contin proteine de inalta calitate,vb serios, insectele sunt foarte populare in asia, ei nu consuma mezeluri si mult peste, insecte, fructe de mare si au o rata de doar 3% vs usa 40%
RECOMANDĂRILE MEDICILOR
„Într-o dietă echilibrată trebuie evitate grăsimile procesate, care au drept consecinţă creşterea riscului apariţiei cancerului şi a afecţiunilor cardiovasculare. Mai bine mâncăm grăsimi animale de tipul untului, slăninei de porc decât margarină. Untul este grăsimea animală pe care organismul uman o asimilează cel mai uşor. Este un aliment bogat în vitamine şi în minerale. Grăsimile animale de bună calitate trebuie însă consumate cu moderaţie. Acestea nu trebuie să depăşească 10% din raţia calorică zilnică. La o dietă de 2.000 de calorii pe zi putem savura două cubuleţe de unt (20 g). Per total, în dieta noastră, grăsimile nu trebuie să depăşească 20%-25%. Dacă luăm 10% din grăsimile animale, restul de 10%-15% trebuie să provină din uleiuri vegetale valoroase, cum sînt uleiurile de măsline, de soia, de rapiţă. O sursă de grăsimi valoroase este peştele. Putem mânca o dată-de două ori pe săptămână peşte gras oceanic", precizează prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.
Cercetătorii de la Universitatea Harvard au stabilit, într-un studiu din 1994, că oamenii care consumă grăsimi hidrogenate, care sunt conţinute în margarină, prezintă un risc dublu de a suferi un atac de cord faţă de cei care nu consumă astfel de grăsimi. Mai multe studii ample conduse de Şcoala Harvard pentru Sănătate Publică au indicat o corelaţie puternică între moartea prematură şi consumarea unor mari cantităţi de grăsimi TRANS.
FDA, Institutul American pentru inimă, plămîni şi sânge, precum şi Asociaţia Americană pentru Inimă au recomandat reducerea până la eliminare a consumului de grăsimi TRANS.
ÎNLOCUITORI NATURALI AI MARGARINEI:
– ULEIURILE OBŢINUTE PRIN PRESARE LA RECE.
1. Uleiul de floarea-soarelui presat la rece. Are o culoare galben închis, cu gust plăcut de nucă şi uşor vâscos. Are un conţinut ridicat de vitamina E şi un conţinut redus de acizi nesaturaţi cu triplă legătură, ceea ce îl face să-şi păstreze timp îndelungat proprietăţile. Conţinutul ridicat de lecitină favorizează procesele metabolice ale ficatului şi ale sistemului nervos, dar reglează şi evacuarea mai potrivită cu ritmul alimentar a colecistului (vezicii biliare). Cu o mare valoare nutritivă, acţionează de asemenea şi ca fluidifiant al secreţiilor şi este un uşor purgativ, cu rol emolient intestinal. Foarte indicat la prepararea salatelor, gătit, copt, prăjit. Este adesea utilizat ca ulei de masaj.
2. Uleiul de măsline presat la rece. Proprietăţile benefice pe care le are asupra sănătăţii se datorează conţinutului ridicat de acizi graşi mononesaturaţi şi de substanţe antioxidante. Studiile au arătat că uleiul oferă protecţie împotriva bolilor de inimă, este foarte bine tolerat de stomac şi ajută la combaterea ulcerului şi a gastritei. S-a demonstrat că la oamenii care consumă aproximativ 25 ml (cam 2 linguri) de ulei de măsline în fiecare zi, timp de o săptămână, se observă o reducere considerabilă a colesterolului şi un nivel ridicat al compuşilor antioxidanţi din sânge. Cercetătorii recomandă includerea acestui ulei în dieta zilnică pentru prevenirea cancerului de colon şi pentru reducerea riscului apariţiei cancerului la sân.
3. Uleiul din seminţe de struguri presat la rece. În urma procesului de vinificaţie, din seminţele de struguri se obţine, prin presare la rece, un ulei foarte sănătos, de culoare galben – auriu cu nuanţă verzui, cu gust plăcut, uşor dulce, aproape fără miros. Conţine substanţe minerale – zinc, cupru, seleniu, vitamina E şi procianidină. Acestea sunt cei mai puternici chelatori de radicali liberi cunoscuţi până în prezent (de 50 de ori mai puternici decât vitamina E), contribuind la creşterea imunităţii organismului şi un element important de scădere al riscului de arteroscleroze. Uleiul de sâmburi de struguri oferă de fapt celulelor vii o protecţie antioxidantă, menţinând sau restabilind în bună măsură, elasticitatea vaselor sanguine. În alimentaţie se foloseste în special la preparat salate dar şi la prăjit, fiindcă are un punct de fumegare foarte înalt.
4. Uleiul din seminţe de dovleac presat la rece. Obţinut ca urmare a procesării la rece a seminţelor de dovleac, are o consistenţă mai vâscoasă, culoare brun – verzui şi un gust specific. Utilizarea sa din timpuri străvechi îl recomandă la preîntâmpinarea şi alinarea durerilor de vezicăa, rinichi şi prostată. Are efect demonstrat în creşterea tonusului muscular şi o acţiune pozitivă asupra terminaţiilor nervoase. Este şi un „duşman" declarat al paraziţilor intestinali. Folosit pentru masaj, are efecte bune în tratarea durerilor de cap (migrene), spate, cârcei (crampe musculare). Utilizarea sa din timpuri străvechi îl recomandă la preîntâmpinarea şi alinarea durerilor de vezica, rinichi şi prostată.
5. Uleiul de şofrănel presat la rece. Are o culoare galben – auriu, cu gust de cereale şi o uşoară aromă de nucă. Este foarte bogat în acizi organici cu dublă legătură ( 75 – 80 % ) şi vitamina E (46mg/100g). Se bucură în ultimii ani de o atenţie din ce în ce mai sporită datorită efectelor sale benefice în ceea ce priveşte scăderea colesterolului, prevenirea arterosclerozei şi încetinirea îmbătrânirii ca urmare a acţiunii sale de antioxidant. În alimentaţie se utilizează la prepararea salatelor la gătit, la copt, şi la prăjit.
6. Uleiul de nucă presat la rece. Obţinut prin presarea la rece a miezului de nucă, are o culoare roşie-gălbuie, vâscozitate medie şi aromă specifică. Conţinutul bogat în minerale ca zinc, potasiu, calciu, magneziu, fosfor, sulf, fier, în vitamine A, B1, B2, C, E şi niacină îl recomandă ca un bun supliment nutritiv cu efect terapeutic. Acizii organici nesaturaţi regăsiţi în proporţie de peste 70% în conţinutul uleiului de nucă scad riscul cardio-vascular, tonifică nervos şi uşurează circulaţia sângelui. Stimulează secreţia biliară şi favorizează creşterea puterii de concentrare, în special la copii. Masajele regulate la cap previn căderea părului, iar în cazul arsurilor solare potoleşte simţitor durerile. Se recomandă la salate, prăjituri, creme. Se păstrează în recipient de sticlă închis imediat după întrebuinţare, datorită receptivităţii crescute la oxidare), în loc răcoros şi ferit de razele solare.
7. Pentru cei cu dare de mână, există ulei de arahide, de susan, de migdale dulci, de cătină, de in, de cânepă, etc., care ajută la scăderea colesterolului şi curăţă vasele de sânge (www.manicos.ro, www.aroma-star.ro).
– UNTUL DE LA ŢĂRANI, fabricat prin centrifugare. Se găseşte la unele raioane de brânzeturi din pieţe (de exemplu, la Piaţa Sălăjan, standul 10), la un preţ echivalent cu cel al untului procesat industrial şi la o calitate incomparabilă. Untul românesc din magazine este în general mai bun decât cele de import, deoarece se pare că este este mai puţin procesat şi denaturat.
CITIŢI ÎNTOTDEAUNA ETICHETELE PRODUSELOR PE CARE VREŢI SĂ LE CUMPĂRAŢI!
Nicio parere nu am, chiar incurajez asa ceva! Este ceva natural care doar coloreaza. Acest E120 nu este periculos si nu dauneaza sanatatii. Insectele contin proteine si chiar sunt bune de consum! Uite ca Bear Grylls nu a mai patit nimic (si a consumat o multime la viata lui).
Pai da, E120 [ carminul ] e un produs de origine animala, ce e asa grav?
Se foloseste ca si colorant alimentar.
E vreo problema?
Iaurtul simplu nu are gandaci colorati.
Mezeluri nu consum de niciun fel.
Beau doar bere deoarece am auzit ca si apa ar contine ceva.
Acum ai aflat? Vezi ce zic noile studii cu boli cardiovasculare la tineri sub 30 de ani. Chiar ieri, infarct la un tânăr de 19 ani.
Se moare sau cel putin îmbolnăvește de inima (in randul tinerilor) mai ceva ca de cancer. Suntem printre primele locuri. De fapt toată Europa.
Feriți-va de sucuri, energizante, tutun; alcool, chiar și cafea, grasimi proaste (consumati grasimi sănătoase, sunt chiar recomandate) sport, somn, apa multă, cat mai putin stres si nervi.
E de la aerul poluat. Pot sa emita aia intr-o seara, cand nu au somn, si mama studiilor. Adevarul e ca toti poluatorii cotizeaza la partid, si au voie sa emane in aer substante periculoase. Incineratoarele, firmele de ciment....de pe la 11 noaptea pana pe la 7 dimineata. Aia care dorm vara cu geamul deschis o merlesc. Recomandarea e sa nu mai deschizi vreodata noaptea geamul, si ziua sa aerisesti dupa 10-12... Oriunde e un poluator, aia d-acolo dau vina pe ambrozie. Ba cineva a avut inteligenta sa faca proteste pentru taierea ambroziei, care e ca si musetelul, vindeca
Eu, unul m-am lăsat de prostiile astea. Dar nici sănătos nu poti zice ca mănânc sau ca mănâncă cineva, poate doar cei cu putere financiară mare. Cam tot ce exista pe piata e contaminat cu chimicale, mutații genetice, hormoni de crestere, antibiotice. O alimentație cat de cat corecta (cam asta probabil ar fi termenul corect) caci sănătoasă, parerea mea este ca nu exista sau nu pentru noi, oamenii de rand, ar trece usor de mia de euro lunar.
Fara sa citesc articolul, da, asa este. Am citit in alta parte, ca se usuca gandacul, se pune pe tifon si se stoarce. Bine, la masa mare
LisaJulie întreabă: